• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Opozicinės partijos Teisė ir teisingumas (PiS) lyderis Jaroslawas Kaczynskis toliau kaltina Lenkijos dabartinį premjerą Donaldą Tuską demokratijos nesuvokimu ir kaltina valdžią nekompetentingai tyrus garsiąją Smolensko katastrofą, kurioje žuvo jo brolis (buvęs Lenkijos prezidentas) ir didelė dalis Lenkijos politinio bei karinio elito, rašo dziennik.pl.

REKLAMA
REKLAMA

J. Kaczynskis viešai kaltina dabartinę šalies valdžią sabotuojant katastrofos tyrimą ir lygina šalies ministrą pirmininką su buvusiu komunistiniu diktatoriumi.

REKLAMA

„Neatsisakau nieko iš to, ką sakiau <...> Egzistuoja aiškios aviakatastrofų tyrimo taisyklės, tačiau Smolensko atveju jų nebuvo laikomasi. <...> D. Tuskas apie demokratiją turi miglotą supratimą. Nuo Tusko nėra toli iki Jeruzelskio (generolas ir komunistas Wojcechas Jeruzelskis – 1980 metais įvykdė Lenkijoje karinį perversmą ir malšino antikomunistinę opoziciją, - balsas.lt),“ – aiškina J. Kaczynskis.

Skandalas ir žodžių karas kilo po to, kai Lenkijos laikraštis „Rzeczpospolita“ paskelbė, kad ant Rusijoje mįslingai sudužusio lėktuvo liekanų buvo rasta sprogmenų -  trotilo ir nitroglicerino - komponentų. Vėliau sekusi karinių specialistų spaudos konferencija, kurioje aiškinta, jog komponentų „galėjo būti, bet nebūtinai buvo sprogmenų“ aistrų nenuramino.

REKLAMA
REKLAMA

Balsas.lt primena, kad 2010 metų balandį Rusijoje sudužus lėktuvui žuvo L.Kaczynskis ir dar 95 žmonės. Nelaimė įvyko lėktuvui mėginant nutūpti tiršto rūko apgaubtame Smolensko oro uoste. Oficiali versija – nelaimingas atsitikimas.

Prezidentas ir jį lydėjusi aukštų pareigūnų delegacija vyko į Katynės žudynių 70-mečio minėjimą. Katynės miškas - viena iš kelių vietų, kur 1940 metų balandį - gegužę tuometės Sovietų Sąjungos vadovybės nurodymu NKVD pajėgos išžudė tūkstančius lenkų karo belaisvių.

Pačią katastrofą lydi tiek sąmokslo teorijos, tiek realūs skandalai. Keliamos versijos, kad lėktuvas galėjo būti susprogdintas, numuštas arba suklaidintas įjungiant fiktyvaus karinio oro uosto (kurių sovietų lkaikais Rusijoje buvo gausu) šviesas. Maža to, aukos buvo Rusijos kariškių apvogtos – pasinaudota jų mokėjimo kortelėmis. Prieš porą savaičių kilo skandalas, kai aukų nuotraukols pateko į internetą ir Lenkija pareikalavo, jog Rusija ištirtų kaip tai nutiko.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų