REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pirmajam naujos kadencijos Seimo posėdžiui pirmininkaus konservatorė Vida Marija Čigrėjienė. Tai pirmadienį surengtoje spaudos konferencijoje žurnalistams sakė Vyriausiosios rinkimų komisijos pirmininkas (VRK)  Zenonas Vaigauskas, priminęs, kad pirmajm posėdžiui pirmininkauja vyriausias parlamentaras.

REKLAMA
REKLAMA

VRK pirmininko teigimu, visi rezultatai suskaičiuoti, tačiau kol kas jie dar nepatvirtinti.  Tai VRK ketina padaryti lapkričio 4 dieną. O Seimo naro pažymėjimus planuojama įteikti lapkričio 7 dieną.

REKLAMA

„Jeigu būtų skundų, jie turėtų būti išnagrinėti nuo lapkričio 4 dienos iki pirmojo naujos kadencijos Seimo posėdžio“, – sakė Z. Vaigauskas.

VRK duomenimis sekmadienį vykusiame antrajame Seimo rinkimų rate rinkėjų aktyvumas buvo gerokai mažesnis negu prieš dvi savaites. Spalio 28-ąją savo valią pareiškė 35,86 proc. rinkėjų, o spalio 14-ąją – gerokai per 50 proc.

Viena Seimo nario kėdė kol kas liks tuščia

Spaudos konferencijoje Z. Vaigauskas informavo, kad sekmadienį antrajame rinkimų ture buvo išrinkti 67 Seimo nariai. Dar 3 parlamentarai vienmandatėse rinkimų apygardose buvo išrinkti per pirmąjį rinkimų turą. Kartu su 70 naujos kadencijos Seimo narių, prieš dvi savaites išrinktų daugiamandatėje rinkimų apygardoje, išrinkta 140 parlamentarų.  Naujojo Seimo narių amžiaus vidurkis bus 52,78 metų. Parlamente posėdžiaus 37 moterys. Tai sudaro 23 proc. Seimo narių.

REKLAMA
REKLAMA

Tačiau Z.Vaigausko teigimu, rezultatai dar nėra galutiniai, nes gali būti perskaičiuojami balsai keliose rinkimų apygardose, kur balsų skirtumas tarp laimėjusio ir pralaimėjusio kandidato yra labai nedidelis, o vienoje rinkimų apygardoje panaikinus pirmojo turo rezultatus bus rengiami nauji rinkimai.

„Zarasų-Visagino rinkimų apygardoje per pusę metų turės būti surenti nauji rinkimai, bet dėl datos dar neapsispręsta“, – sakė Z. Vaigauskas.

VRK pirmininkas sakė neatmetantis, kad kaip po pirmojo rinkimų turo buvo siūlymų panaikinti daugiamandatės rinkimų apygardos rezultatus, taip ir dabar gali būti prašymų naikinti kai kurių vienmandačių rinkimų apygardų rezultatus, tačiau tai padaryti nėra paprasta.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Visus juos mes svarstysime, aš nežinau, ar jie įtikins, kokius jie mums pateiks argumentus. Ir po Konstitucinio teismo sprendimo matyti, kad panaikinti rezultatus nėra taip paprasta“, - sakė žurnalistams VRK vadovas.

Nerimą kėlė rinkėjų papirkinėjimas

Anot Z. Vaigausko, šiuose rinkimuose rūpestį kėlė rinkėjų papirkinėjimas. VRK vadovo teigimu, per antrąjį turą policija yra užregistravusi beveik šimtą pranešimų, tačiau kol kas pradėtas vienas ikiteisminis tyrimas. Bet VRK vadovas neatmetė, kad jų gali būti ir daugiau.

REKLAMA

Z.Vaigauskas taip pat sakė, kad Lietuvoje sekmadienį pirmą kartą surengta su rinkimais susijusi pilietinė akcija.

,,Pilietinės akcijos ,,Baltosios pirštinės“ organizatoriai mums pranešė, kad į jų kvietimą atsiliepė apie 700 Lietuvos piliečių. <...> Ypatingų pažeidimų jie nenustatė, nors pranešimų apie pažeidimus iš jų sulaukėme nemažai, apie 68 pažeidimus“, – spaudos konferencijoje sakė Z. Vaigauskas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų