REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Maisto maišymo įrankis, kuriam nereikia rankų ar specialus ragaujantis šaukštas, pasakantis, kokių ingredientų trūksta – tokią buitinių prietaisų ateitį įsivaizduoja jaunieji pasaulio dizaineriai. Tačiau 10-ąjį kartą surengto tarptautinio „Electrolux Design Lab“ konkurso žiuri nusprendė, kad geriausia ateities prietaiso koncepcija – lenko Jano Ankiersztajno sukurtas sklandantis oro valyvuvas „Aeroball“.

REKLAMA
REKLAMA

Toks dizaino nuosprendis vakar vakare buvo paskelbtas Triealės Dizaino muziejuje Milane. Konkurso komisijai didelį įspūdį tai, kaip studento kūrybiškumas ir įžvalgos atspindėjo šių metų temą „Patyrimų dizainas“ ir kaip jo sukurtam prietaisui pavyko apjungti įvairią jutiminę patirtį, sakoma konkurso rengėjų pranešime.

REKLAMA

„Aeroball“ – tai švytinčių, ore sklandančių rutuliukų rinkinys, kurių funkcija – filtruoti orą ir, jei šeimininkas pageidauja, suteikti jam aromatą. Prietaiso sklandymo efektas pasiekiamas helio dėka. Gamtos inspiruotas prietaisas primena jonvabalį, nes dieną sugėręs šviesą, ją skleidžia naktį.

„Man sukurto prietaiso paskirtis gali būti nuo visiškai pragmatinės, iki grynai estetinės. Pirminė jo funkcija – valyti orą, tačiau naudodamas įvairius kvapus, jis gali sukurti skirtingą atmosferą namuose. Kadangi jis nėra tradiciškai pastatomas ar pakabinamas, be to, gali švytėti, jis tampa unikaliu interjero akcentu, neerzinančiu ir klausos – jis yra net tylesnis už šį prietaisą įkvėpusį jonvabalį“, – sako J. Ankiersztajnas.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak komisijos pirmininko, „Electrolux" dizaino vadovo Thomo Johanssono, ši koncepcija, išradingai panaudojanti erdvę, yra labai inovatyvi ir radikaliai keičia ligšiolinį oro valytuvo suvokimą, nes jo funkcijas papildo subtili estetika ir emocinis poveikis vartotojui.

Antrąją konkurso vietą pelnė naujazelandiečio Beno de la Roche sukurtas inovatyvus šaldytuvas „Impress“ , kuris patiekalus ir gėrimus laiko matomoje vietoje ir neleidžia jų pamiršti. Šio termo-akustines technologijas naudojančio prietaiso šeimininkas visada pastebėtų į darbą susiruoštus priešpiečius ir lengvai surastų ką užkrimsti naktipiečiams. Be to, jame naudojamos argono ir helio dujos nėra žalingos aplinkai kaip ozonas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Trečioji konkurso vieta atiteko danų Christopherio Holmo-Hanseno sukurtam šaukštui „Tastee„, kuris patiekalo gaminimo metu veikia kaip skonio indikatorius. Naudodamasis specialiais receptoriais, „Tastee“ pasako, ko trūksta patiekale ir kaip būtų galima jį pagardinti. Šiam prietaisui atiteko ir daugiausia tarptautinės publikos, balsavusios socialiniame tinkle „Facebook“, balsų.

Pirmosios vietos nugalėtojui atiteko 5 tūkst. eurų prizas ir 6 mėn. apmokama stažuotė  „Electrolux" globaliame dizaino centre, 2 vietos – 3000 EUR, 3 vietos – 2000 EUR.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų