• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Naujas emigrantų verslas – nelegalai

Nelegalių imigrantų įvežimas į Jungtinę Karalystę jau kuris laikas yra vienas pelningiausių neteisėtų biznių. O kur tik pinigai, ten ir apsukrieji lietuvaičiai. Kai kurie iš jų nelegalus į Didžiąją Britaniją gabena ne tik už svarus, bet ir už... narkotikus.

Nelegalių imigrantų įvežimas į Jungtinę Karalystę jau kuris laikas yra vienas pelningiausių neteisėtų biznių. O kur tik pinigai, ten ir apsukrieji lietuvaičiai. Kai kurie iš jų nelegalus į Didžiąją Britaniją gabena ne tik už svarus, bet ir už... narkotikus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Dviejų vaikų tėvo Artūro Muraškino (29 m.) vairuojama „Toyota“ buvo sustabdyta pasieniečių, kai tuneliu pervažiavo Lamanšo kanalą ir atsidūrė Folkstoune. Mašinoje sėdėjo keturi vyrai su lietuviškais pasais, bet pareigūnų dėmesį atkreipė tik vienas jų – ant užpakalinės sėdynės susirangęs, įtartinai nervingai tirtantis ir nuolat veidą ranka liečiantis keleivis. Pasieniečiai dar labiau nustebo, kai lietuvių kalba kalbinamas „lietuvis“ negalėjo nieko atsakyti. Nesuprasdamas, kas vyksta, jis ant galvos užsimaukšlino kapišoną ir bandė apsimesti snaudžiantis.

REKLAMA

Galop vyrą iškrapščius iš „Toyotos“ ir žibintuvėliu apšvietus jam veidą paaiškėjo, kad jis visai nepanašus į lietuviškame pase įklijuotoje nuotraukoje besišypsantį asmenį. Tada jau įtampos nepakėlęs „lietuvis“ prakalbo albaniškai ir prisipažino esantis ne Jonas Petrauskas, o Visaras Hasanis.

Įvežė už narkotikus

Vemblyje įsikūręs A. Muraškinas iš pradžių savo kaltę neigė, tikino apie jokį nelegalą, įsitaisiusį jo mašinoje, nežinojęs. Tačiau netrukus parodymus pakeitė ir, likus dienai iki bylos nagrinėjimo teisme, prisipažino į Didiąją Britaniją įvežęs nelegalų imigrantą iš Albanijos. O taip pasielgti nusprendė dėl to, jog už „darbą“ buvo pažadėta atsilyginti narkotikais...

REKLAMA
REKLAMA

„Šio žmogaus vaikystė buvo sunki, jis turėjo bėdų su narkotikais ir todėl ryžosi tokiam nusikaltimui. Be to, jis norėjo būti šeimos maitintoju, susirasti darbą, bet jam nesisekė. Dabar jis priklausomybės atsikratė, kvaišalų nebevartoja ir gailisi dėl savo elgesio“, – sakė A. Muraškiną gynusi advokatė Katrina Burton.

Albanas nelegalas buvo išsiųstas namo, o A. Muraškinas gavo 18 mėnesių laisvės atėmimo.

Gabeno šaldytuve

Vilkiko vairuotojas iš Lietuvos Redas Raukis (24 m.) taip pat mėgino padėti albanams patekti į Didžiąją Britaniją, tik jis savo sunkvežimiu gabeno ne vieną, o net 16 nelegalų. Iš Prancūzijos į Anglijos uostą Doverį keltu turintis plaukti R. Raukio vairuojamas sunkvežimis-šaldytuvas buvo užplombuotas, o dokumentuose nurodyta, jog gabenamas krovinys – šaldyti pusfabrikačiai. Kai sustabdytas patikrinti R. Raukis pradėjo akivaizdžiai jaudintis, Prancūzijos pasienio pareigūnai nutarė atidžiau apžiūrėti jo sunkvežimį. Nupjovę plombą, viduje pasieniečiai išvydo 16 sustirusių albanų, kurie keletą valandų praleido 23 laipsnių šaltyje...

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

R. Raukis teisinosi, jog iš Prancūzijos į Angliją turėjęs gabenti tik tris nelegalus, o kada į sunkvežimį spėję sulipti dar 13, jis atseit nė nepastebėjęs. Lietuvis porino esą nelegalių imigrantų gyvybėms pavojus negrėsęs, nes prieš įlipdami į šaldytuvą jie gavę miegmaišius ir R. Raukio mobiliojo telefono numerį – kad paskambintų, jei kuriam nors pasidarytų per šalta.

Teisme R. Raukis teigė, kad už vieną įvežtą nelegalą jam buvę pažadėta sumokėti 1000 svarų sterlingų. Jam, auginančiam 5 metukų vaiką, pinigų labai reikėję būsimoms vestuvėms, kurios turėjo įvykti po keleto mėnesių. Dabar tą vestuvių datą jaunikis praleido, o anksčiausiai jos galės įvykti po 4 metų – tiek laiko teismo sprendimu R. Raukis turės praleisti už grotų.

REKLAMA

Šimtai lietuviškų pasų

Rugsėjo pabaigoje už grotų atsidūrė lenkas ir ukrainietis, kurie vadovavo vienai gaujai, besiverčiančiai nelegalų įvežimu į Didžiąją Britaniją. Manoma, kad jai galėjo priklausyti ir ne vienas lietuvis, bet į teisiamųjų suolą sėdo ir buvo nuteisti tik Arturas Rakovskis bei Rafalas Volanskis.

Sekdami lenką ir ukrainietį, teisėsaugininkai nustatė, jog šiedu yra įkūrę tikrą nelegalių imigrantų „pažinčių agentūrą“. Sukūrę duomenų bazę, A. Rakovskis su R. Volanskiu pagal turimus pavogtus dokumentus parinkdavo į Jungtinę Karalystę patekti norintiems nelegalams tinkamiausią variantą. Dokumentus su labiausiai į būsimą imigrantą panašia nuotrauka išsiųsdavo jam į gimtinę, dažniausiai – Albaniją.

REKLAMA

Pačius dokumentus nusikaltėliai laikė viename nuomojamame Londono banko seife. Kai A. Rakovskis išėjo iš seifų pastato ir patraukė pašto link, policininkai nusprendė, kad jis vėl siųs dokumentus nelegaliems imigrantams, tad nusprendė siuntinį sulaikyti. Jame buvo aptikti lietuviški ir lenkiški pasai, vairuotojo teisės. Manoma, kad kai kurie dokumentai buvo padirbti, o nemaža dalis – tiesiog pavogta. Šį darbą greičiausiai atliko lenkui ir ukrainiečiui talkinę lietuviai – gimtinėje jie nukniaukdavo dokumentus ir išsiųsdavo sėbrams į Angliją.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Slėpė mėsoje

Policija A. Rakovskį bei R. Volanskį pagaliau sučiupo šių metų vasarį. R. Volanskio automobilyje buvo rasta 29 originalios lietuviškos ir lenkiškos asmens tapatybės kortelės ir pasai, paslėpti... dviejuose žalios mėsos gabaluose. Dar 700 originalių Lenkijos, Lietuvos, Latvijos, Italijos ir Rusijos piliečių pasų, asmens tapatybės kortelių ir vairuotojo teisių buvo rasta A. Rakovskio namuose. Dviejuose seifuose nusikaltėliai slėpė 10 000 svarų sterlingų, dar 300 pasų ir gimimo liudijimų, netikrų imigracijos tarnybų antspaudų, įvairių kreditinių kortelių.

REKLAMA

A. Rakovskis su R. Volanskiu sakė, jog dokumentus nelegalams parūpindavo už 5000 svarų, o iš kur gavę šimtus originalių dokumentų, neatskleidė. Su jųdviejų pagalba Jungtinėje Karalystėje galėjo atsidurti dešimtys lietuviškus pasus turinčių albanų, indų, afrikiečių ir kitų nelegalų. Teismas abiems nelegalų talkintojams skyrė kalėti 6 su puse metų.

Tikrina vilkikus

Didžiosios Britanijos pasienio pareigūnai, pastebėję vis didėjantį nelegalių imigrantų srautą, itin sugriežtino vilkikų ir sunkvežimių patikras. Ypač įdėmiai, pasak pasienio pareigūnų, bus tikrinami sunkvežimiai-šaldytuvai, mat R. Raukis toli gražu ne vienintelis, bandęs tokiu būdu įvežti nelegalus. Pasak pasieniečių, į šaldiklį sulipusiems nelegalams dabar dažniausiai duodami ne miegmaišiai, o specialūs šalčio nepraleidžiantys drabužiai.

REKLAMA

Neseniai britų policija atskleidė pakistaniečių ir rumunų gaują, kuri nelegalams – dažniausiai iš Šri Lankos ir Pakistano – padėdavo patekti ne tik į Didžiąją Britaniją, bet ir į Suomiją, Latviją, Lietuvą. Pakistanietis, vardu Taletas, šiaip jau dirbdamas laboratorijoje chemiku, kaip manoma, dar ir vadovavo nusikalstamai grupuotei, kurios rūpesčiu į Pabaltijo valstybes pateko galbūt apie 100 nelegalų. Kiekvienas už tai turėdavo sumokėti po 1050 svarų sterlingų. Iškrėtus Londone esančius Taleto namus rastos kelios dešimtys lietuviškų pasų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Beje, pakistaniečių ir rumunų gauja ne tik talkindavo nelegalams, norintiems patekti į Didžiąją Britaniją, bet ir padėdavo iš jos pabėgti asmenims, turintiems rūpesčių su teisėsauga. Byla šiais metais teismo greičiausiai dar nepasieks, nes tyrimo apimtis itin didelė.

TIK FAKTAI:

Už patekimą į Europos Sąjungą nelegalai iš Pakistano, Šri Lankos ir kitų valstybių sumoka nuo 1000 iki 5000 svarų sterlingų.

Prieš porą metų daugiausia nelegalių imigrantų į Jungtinę Karalystę bandydavo atvykti iš Indijos, pastaruoju metu pirmauja albanai ir pakistaniečiai.

REKLAMA

Už nelegalo įdarbinimą įkliuvęs britų verslininkas gauna 10 000 svarų sterlingų baudą, o pats nelegalas – nuo keleto mėnesių iki pusantrų metų laisvės atėmimo. Atsėdėjęs jis išsiunčiamas namo. Vieno nelegalo išsiuntimas valstybei atsieina 5000 svarų sterlingų.

150 000 imigrantų, gyvenančių Jungtinėje Karalystėje, vizos ir leidimai laikinai gyventi toje šalyje šiemet pasibaigė, o juos pratęsti buvo atsisakyta. Didžioji dalis tokių imigrantų pasiliks gyventi nelegaliai.

Britų pasienio kontrolės tarnybos duomenimis, nusikalstamų grupuočių ir pavienių asmenų dėka į Jungtinę Karalystę kasmet nelegaliai atvyksta nuo kelių iki keliolikos tūkstančių nelegalų.

G. Poteliūnaitė

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų