• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Grįžusi į Lietuvą Lina Šlajūtė-Fosse iš pradžių jaučiasi neįprastai dėl žmonių nuoširdumo, draugiškumo. Norvegijoje gyvenanti 31 metų moteris kasdien susiduria su narkotikų kurjeriais, žmogžudžiais, vagimis, prievartautojais.

REKLAMA
REKLAMA

Narkotikų kurjeriai – kasdienybė

Jau 12 metų Norvegijoje gyvenanti moteris dirba vertėja įvairiose bylose, kurių įtariamieji – jos tautiečiai. Linai apmaudu, kad lietuviams klijuojama nusikaltėlių etikėtė.

REKLAMA

Iš kur įtariamasis? Iš Lietuvos? Iš Kauno? Tuomet bus kaltas.

Tokius žodžius iš Norvegijos policininkų, kuriems Kaunas tapo keiksmažodžiu, ne kartą girdėjo Lina. Ji apgailestauja, kad didžioji dalis nusikaltėlių, kurių bylose ji ar kolegės vertėjavo, – kauniečiai.

„Kai pradėjau vertėjauti prieš 10 metų, narkotikų bylos buvo retenybė, o dabar kvaišalus į Norvegiją gabenančių lietuvių sulaikoma kone kasdien, daugiausia iš visų pasaulio šalių“, – pripažino vertėja.

REKLAMA
REKLAMA

Estfoldo apskrityje anksčiau dirbo trys lietuvės vertėjos. Pastaruoju metu jų yra daugiau, nes padaugėjo nusikaltimų, kuriuos padaro lietuviai.

„Darbo labai daug. Kiekvieną dieną vertėjauju nors vienoje baudžiamojoje byloje ar ikiteisminiame tyrime. Labai dažnai dirbu ir savaitgaliais“, – konstatuoja Lina.

Papirkti neįmanoma

Moso mieste gyvenanti L.Šlajūtė-Fosse mobiliojo ryšio telefono nepaleidžia iš rankų: greta pasideda ravėdama gėles, nešasi į tualetą, naktį laiko po pagalve.

„Tu man neištikima?“ – juokauja jos mylimasis Dagas, jau įpratęs, kad Lina keliasi vidury nakties ir skuba savo ar policijos patrulių automobiliu į Norvegijos pasienį ar bet kurią kitą vietą. Šalies šiaurėje, į kurią skrido dešimtviečiu lėktuvu, dėl vieno sulaikymo dirbo visą savaitę.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Labai svarbu pirminiai įtariamojo parodymai, ypač, kai kažkur laukia narkotikų kurjerio siuntinį perimsiantis asmuo“, – pabrėžia vertėja ir prisipažįsta, kad kartais į sulaikymo vietą važiuoja gerokai didesniu nei leistina greičiu.

Ir šypsosi prisiminusi situaciją, kai dėl greičio viršijimo buvo praradusi teisę vairuoti automobilį keturis mėnesius. Norvegijoje policininkų neįmanoma papirkti, nėra kyšininkavimo.

Nušalino nuo bylos

„Mūsų darbas – kuo tiksliau sinchroniškai išversti įtariamojo, policininko, teisėjo ar advokato kalbą, – aiškina L.Šlajūtė-Fosse. – Mes tarsi nematomi asmenys, robotai, kurie privalo likti neutralūs.“

REKLAMA

Norvegijoje savo profesionalumu garsėjanti Lina kartą neišlaikė, kai vertėjavo vienai lietuvei, radusiai savo mažametę dukrelę negyvą.

„Mama pasakoja apie negyvą dukrą, – sukrėtusias akimirkas pamena L.Šlajūtė-Fosse. – Jos balse – neapsakomas skausmas. Nors vertėja privalo dirbti be emocijų, neišlaikiau ir apsiverkiau. Tuomet mane dėl profesionalumo stokos nušalino nuo šios bylos.“

Po to ne vieną naktį Lina pašokdavo iš lovos ir eidavo žiūrėti, ar jos dukra Julina, kuriai dabar puspenktų metų, ramiai miega, ar kvėpuoja.

REKLAMA

Linai įsiminė ir vieno vilkiko vairuotojo, kuris buvo įtariamas vežęs narkotikus, istorija. Nuoširdus vyras verkė kaip mažas vaikas, nes jam grėsė daugiau nei 10 metų nelaisvės. Po visą dieną vykusios apklausos pareigūnai nustatė, kad jis gabeno ne narkotikus.

„Per tą parą jis bene pražilo“, – atsiduso Lina.

Labiausiai gaila vaikų

Koks įprastas lietuvio nusikaltėlio portretas? L.Šlajūtė-Fosse tautietį atpažįsta iš keliolikos byloje dalyvaujančių žmonių.

"Sportiniai kostiumai ir sportiniai batai, dažniausiai maždaug 20 metų, žemas socialinis sluoksnis, – neretai Linai jų gaila, nes vaikinukai būna apgauti, o suvokę, kad gresia kalėti 10 ar daugiau metų, iš kietuolių virsta baikščiais ir verkiančiais viščiukais.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jie skuba nuvežti paketą, už kurį jiems žadama 1000 eurų. Dauguma neįtaria padarinių, kai kurie tikina galvojantys, kad tai – pinigai ar ginklas. Nemažai vilkikų vairuotojų narkotikus gabena savo noru, bet būna, kad ir jie apgaunami, vietoj nekaltos siuntos įbrukamas amfetaminas ar stipresnio poveikio atmaina – metamfetaminas.

Lina pridūrė, kad jai skauda širdį, kai tėvams nusikaltus jų maži vaikai atiduodami globoti norvegų šeimoms.

Liepos mėnesį Norvegijos policija šalies pietryčiuose sulaikė 12 asmenų su 65 kilogramais metamfetamino. Tarp sulaikytųjų buvo aštuoni lietuviai, trys norvegai ir latvis. Du lietuviai, vyras ir žmona gali sėsti už grotų maksimaliai bausmei – 21 metams, o jų vaikas buvo atiduotas globėjams.

REKLAMA

„Kai vyras veža narkotikus, neretai vyksta su žmona ar drauge ir vaiku, kad nekiltų įtarimų“, – žino triukus Lina.

Per abi šalis nuskambėjo byla, kai dvejų metų berniuką Botsfjordo vaikų teisių gynėjai atidavė norvegių lesbiečių šeimai, nors tėvai maldavo jį grąžinti.

Būna ir žinomų žmonių

„Žiurke, versk gerai arba turėsi problemų. Į norvegų užpakalį įlindusi nebandyk blogai išversti“, – tokių ir dar aštresnių grasinimų sulaukia vertėjos iš stambių nusikaltėlių, praradusių savitvardą nepavykus išsipirkti.

REKLAMA

Lina yra pasirašiusi pasižadėjimą niekam nekomentuoti bylų. Už tai, kad paskelbė išankstinę informaciją, viena vertėja buvo nubausta kalėti. Lietuvė neslepia: Norvegijoje tautiečiai sulaikomi ne tik už narkotikų gabenimą, bet ir už žmogžudystes, vagystes, išprievartavimus. O dviračių, valčių vagystės ar vairavimas išgėrus – įprasta kasdienybė.

Tarp nusikaltėlių, nedetalizuoja vertėja, buvo ir žinomų lietuvių.

Labai dažnai jauni vaikinai Lietuvoje apmokami vogti. Norvegijoje tarpininkai surenka jų pavogtus daiktus ir veža į Lietuvą. Vagia ir moterys, kurios atvyksta pas statybose dirbančius vyrus ir apsilankiusios parduotuvėse susigundo kosmetika ar parfumerija.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Žmogžudystės neretai įvykdomos lietuvių gaujų tarpusavio karuose.

„Linksminasi kur nors kempinge penki lietuviai, o netoliese įsikūrusios norvegės. Ryte paaiškėja, kad vieną norvegę visi išprievartavo, – pasak Linos, pastaruoju metu lietuviai figūruoja prievartavimo bylose, kuriuose nukentėjusiosios – norvegės. – Tačiau kartais jos apsimeta, kaltina vyrus be reikalo.“

Nuoširdumas įtariamuosius glumina

„Prostitučių iš Lietuvos – labai daug, jos sudaro 5 proc. nusikaltėlių. Dauguma – dvidešimtmetės ar vos jaunesnės. Beje, dabar Norvegijoje baudžiami ir jų klientai“, – dar vieną nusikaltimų rūšį įvardijo L.Šlajūtė-Fosse.

REKLAMA

Ji prisiminė istoriją, kai vienas viską neigęs neblaivus lietuvis buvo nubaustas už tai, kad pirko moterį.

„Kodėl moteris teigė, kad jaimokėjote? Pas ją rasta pinigų, jus užtikome mašinoje pusnuogį“, – ramiai kalbėjo policininkas.

Lina tikina: policija Norvegijoje dirba profesionaliai. Prisistatę vardu ir pavarde paklausia įtariamojo, kaip jis jaučiasi, ar gerai išsimiegojo, gal nori pavalgyti, išgerti kavos, arbatos. Tokie Norvegijoje įprasti policininkų klausimai įtariamuosius lietuvius suglumina. Dauguma jų, matyt, veikiami stereotipų, nepasitiki pareigūnais.

REKLAMA

„Ai, tie norvegai durneliai. Ko jie lenda į užpakalį“? – taip dažnai apie kultūringai besielgiančius šios šalies pareigūnus kalba nusikaltėliai lietuviai.

Lina per 10 metų dar niekada nematė, kad policininkas jaustųsi viršesnis už įtariamąjį, pakeltų balsą. Beje, kiekvienoje svarbesnėje byloje daromas garso ir vaizdo įrašas.

Lėktuve atpažįsta vertėją

Žmogiškai elgiasi ir Norvegijos teisėjai bei advokatai. Jie profesionaliai atlieka darbus, tačiau kartu yra paprasti ir betarpiški.

„O, šiandien mano dukters gimtadienis, pamiršau pasveikinti. Padarome keliolikos minučių pertrauką, nes negaliu susikaupti jos nepasveikinęs. Dėkui visiems už darbą, vertėja puikiai vertė, eime išgerti kavos“, – Norvegijoje neretai gali nuskambėti iš teisėjo lūpų.

REKLAMA
REKLAMA

Mylimojo Dago šeimai Lina jau nėra kitatautė, bet šie nustemba, kai ji prasitaria grįžtanti aplankyti namų, Kačerginės.

Skrisdama iš Vilniaus oro uosto į Oslą iš aprangos, žvilgsnių, manierų ji jau atpažįsta potencialius nusikaltėlius, pamato pažįstamų veidų, kurie jau buvo deportuoti.

Kokia jų reakcija, pažinus vertėją? Nusuka akis ir dingsta iš akiračio.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų