REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Austrija, Belgija, Portugalija ir Slovėnija yra pasiruošusios prisijungti prie Prancūzijos ir Vokietijos ir įsivesti geografiškai ribotą finansinių sandorių mokestį.

REKLAMA
REKLAMA

„Dabar yra šešios valstybės narės, kurios pateikė oficialius prašymus. Ką tik gavome Slovėnijos laišką“, – naujienų agentūrai „dpa“ sakė už mokesčius, muitų sąjungą, auditą bei kovą su sukčiavimu atsakingas eurokomisaras Algirdas Šemeta.

REKLAMA

Šis mokestis yra kontroversiškas, nes kritikai tikina, kad jis atbaidytų labai reikalingas investicijas. Kritikai nori mokesčio, kuris būtų įvestas visame pasaulyje, tačiau, turint omenyje Jungtinių Valstijų prieštaravimą, tokia galimybė beveik neįmanoma.

27 Europos Sąjungos (ES) valstybės narės nesutaria dėl mokesčio, todėl kai kurios nusprendė veikti per tvirtesnio bendradarbiavimo procesą, kuriam reikia mažiausiai devynių valstybių.

REKLAMA
REKLAMA

ES šaltiniai teigia, kad Estija, Graikija ir Vengrija taip pat norės įsivesti mokestį, tačiau didžiausias dėmesys nukreiptas į Italiją ir Ispaniją – trečią ir ketvirtą pagal dydis Europos ekonomikas. Manoma, kad mokesčio įvedimu domisi ir Lenkija.

Kai susirinks pakankamai remiančių šalių, Europos Komisija siūlys joms veikti vienašališkai. Tokį žingsnį turėtų patvirtinti kvalifikuota bloko finansų ministrų dauguma.

Tada tvirtesnio bendradarbiavimo šalys turėtų nuspręsti, kokios rūšies finansiniai sandoriai turėtų būti apmokestinami ir ką daryti su įplaukomis. Jas siūloma panaudoti finansuojant ES biudžetą, valstybių iždus, bankų problemų sprendimo fondus ar plėtros projektus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų