• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Po neilgų atostogų į televizijos ekranus netrukus sugrįš „Eurovizijos“ dainų konkursas, kuris šiais metais toks pat, tik šimtą kartų geresnis. Kodėl? Apie tai kalbamės su „Eurovizijos“ prodiuseriu Audriumi Giržadu. Ar grįš pernai per plauką nuo sėkmės likę – Beissoul, Monika Linkytė bei kiti pasiimti to, kas jiems priklauso – išsvajotos pergalės? O gal finale vėl išvysime Donatą Montvydą?

Po neilgų atostogų į televizijos ekranus netrukus sugrįš „Eurovizijos“ dainų konkursas, kuris šiais metais toks pat, tik šimtą kartų geresnis. Kodėl? Apie tai kalbamės su „Eurovizijos“ prodiuseriu Audriumi Giržadu. Ar grįš pernai per plauką nuo sėkmės likę – Beissoul, Monika Linkytė bei kiti pasiimti to, kas jiems priklauso – išsvajotos pergalės? O gal finale vėl išvysime Donatą Montvydą?

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Nors paraiškų dalyvauti konkurse teikimo laikas baigėsi, anot A. Giržado, dar nėra aišku, kiek atlikėjų dalyvaus nacionalinėje atrankoje.

REKLAMA

„Tiesą pasakius, paraiškų dar neskaičiavome, nes, kaip visada – kaip studentams, kai kuriems muzikantams pritrūko vienos kitos nakties. Todėl viskas tiksliau bus aišku spalio pirmoje pusėje“, - sako konkurso prodiuseris.

Nors šiais metais nacionalinėje atrankoje nenumatoma itin didelių pokyčių, mažų smulkmenų, padėsiančių Lietuvai atrasti geriausią atstovą, tikrai bus.

„Praplėtėme galimybes – jeigu yra dainininkas, kuris nori dalyvauti, bet neturi dainos, mes pabandysime pasiūlyti ką nors iš tų dainų, kurias turi kompozitoriai, neturintys dainininkų“, - sako A. Giržadas.

REKLAMA
REKLAMA

Kiekvienais metais kyla daug diskusijų dėl nacionalinės atrankos konkurso kokybės bei finansavimo. Ne kartą buvo išsakyta tiek atlikėjų, tiek organizatorių nuomonė, kad didesnis finansinis dėmesys galėtų nulemti ir geresnių dainų, įspūdingesnių pasirodymų atsiradimą.

„Eurovizijos“ prodiuseris juokiasi, kad šiemet konkurso finansavimas tikrai nepadidės. „Kaip čia pasakius – mažiau jau turbūt nėra, kur (juokiasi), o daugiau tai tikrai ne, nes LRT finansavimas nepadidėjo, specialios „eilutės“ niekas „Eurovizijai“ neskiria, tai eisime su tuo pačiu minimumu“, - sako A. Giržadas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

2012-ųjų nacionalinės „Eurovizijos“ finalas (nuotr. Fotodiena.lt/Karolio Kavolėlio)Monika Linkytė 2012-ųjų nacionalinės „Eurovizijos“ finale (nuotr. Fotodiena.lt/Karolio Kavolėlio)

Praėjusių metų favoritai ketina bandyti dar kartą?

Kasmet vis atkakliau nacionalinės atrankos finaluose rungiasi vieno produktyviausių Lietuvos prodiuserio Martyno Tylos auklėtiniai. Pernai pirmajį nacionalinės atrankos finalo trejetuką pasiekė net du M. Tylos prodiusuojami atlikėjai – laimėtojas Donatas Montvydas ir trečioje vietoje likusi Minika Linkytė.

„Kas konkrečiai iš atlikėjų dalyvaus šiais metais, dar neaaišku, bet, kad bus mūsų dainų – tai faktas. Jau pateikėme mažiausiai keturias dainas. Tačiau kol kas tokio (kūrinio- aut past.), kuris labai tiktų „Eurovizijai“, dar nematom“, - sako M. Tyla.

REKLAMA

Paklaustas, ar dalyvaus pernai per plauką nuo sėkmės likusi Monika Linkytė, M. Tyla neabejojo. „Monika tai aišku, kad dalyvaus. Tik dar nežinom, kokią dainą parinksim – ar iš tų, kurias turim, ar paieškosim kokio kompozitoriaus kūrinio“, - sako prodiuseris.

Pavasarį, po sėkmingo pasirodymo didžiajame konkurso finale Azerbaidžane, Lietuvos atstovas Donatas Montvydas neatmetė galimybės dalyvauti ir dar kartą.

„Visko gali būti. Kol kas Donatas savo kūrybos dainos nepateikė, bet yra atviras pasiūlymams ir neatsisako priimti kompozicinių dainų“, - sako M. Tyla.

REKLAMA

Jeigu spės išpildyti visus sumanymus, konkurse antrą kartą ketina dalyvauti ir praėjusių metų atradimu vadintas Artūras Žabas-Beissoul. Šis unikalaus balso savininkas pernai finale užėmė 4-ąją vietą. „Kaip čia dabar pasakius – yra toks nedidelis planas... Bet dar nežinau, ar viskas bus suspėta padaryt – galbūt bus siurprizas“, - interviu Balsas.lt sakė atlikėjas prieš kelias dienas.

Atlikėjas Beissoul (nuotr. Fotodiena.lt/Roberto Dačkaus)Atlikėjas Beissoul 2012-ųjų „Eurovizijoje“ (nuotr. Fotodiena.lt/Roberto Dačkaus)

Jokių užsieniečių ir begemotų

Anot A. Giržado, šiokie tokie pokyčiai įvyks balsavimo sistemoje. „Gali būti, kad tokia programėlė kaip „Balsuok“ ar panaši bus ir šiais metais. Bet, kaip suprantate, tai yra daugiau pramoga, interaktyvumas, kurio dėka matome žmonių momentinę nuotaiką. Kaip mes pastebėjome, naudodami programėlę „Balsuok“ žmonės dažniausiai balsuoja prieš, kai jiems nepatinka, negu balsuoja už, kai jiems kažkas patinka“, - juokiasi prodiuseris, „Eurovizijos“ evoliuciją stebintis jau ne vienerius metus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Planuojama, kad savo nuomonę balsavime galės pareikšti ir autoritetingi ekspertai, kurie savo patarimus dalins už televizijos ekranų.

„Turime idėją sudaryti ekspertų grupę, kurios balsas būtų labai svarus ir su kuria televizijos studijoje esanti komisija galėtų pasitarti. Šie ekspertai su dainomis galėtų susipažinti dar prieš atlikimą televizijos eteryje. Lietuvoje yra daug autoritetingų žmonių, kurių nuomonė įdomi, tačiau jie visai nenusiteikę sėdėti televizijos projekto komisijoje. Komisija televizijos projektuose, kaip matome, vis labiau tampa šou elementu, todėl kai kurie žmonės nenori joje būti“, - sako A. Giržadas.

REKLAMA

Pasak „Eurovizijos“ Lietuvoje guru, šiais metais nacionalinėje atrankoje dalyvaus ir žinomi veidai ir visai nauji. Tačiau tikslių vardų išduoti dar neskubama. „Kai ateina laikas dainuoti, žmonėms atsitinka taip, kaip pernai buvo – jie gauna pasiūlymą dirbti kruiziniame laive ir panašiai, - sako prodiuseris apie greitai persigalvojančius menininkus. – Šiais metais sutarėme – kol jie neužlips ant scenos, tol mes jų vardų neskelbsim.“

Šiemet, kaip ir anksčiau, Lietuvos nacionalinėje „Eurovizijos“ atrankoje negalės dalyvauti užsieniečiai, nebent jie yra oficialūs ir pastovūs Lietuvos gyventojai. Taip pat bus vykdomas tarptautinėse „Eurovizijos“ taisyklėse įrašytas reikalavimas į sceną nesivesti jokių gyvūnų.

REKLAMA

„Sunku pasakyti, kodėl yra toks reikalavimas. Bet tikriausiai tai susiję su gyvūnų teisėmis ir organizaciniais klausimais. Renginio metu užkulisiuose ir taip būna didelis šurmulys, jei būtų dar ir gyvūnų, kiltų chaosas. O jei dar kas sugalvotų atsivesti begemotą?!“, - juokiasi A. Giržadas.

Daugiau pokyčių „Eurovizijos“ nacionalinėje atrankoje nenumatoma, tačiau staigmenų tikrai bus. Prieš 18 metų konkurse debiutavusi Lietuva kasmet verda aistromis dėl savo atstovo didžiajame finale. Ir nors yra skeptikų, sakančių, kad šis pop muzikos ir šou maratonas darosi pernelyg nuspėjamas, vis labiau panašėjantis į cirką su politinių intrigų vėjais, kiekvienais metais pusė Lietuvos serga už savo favoritus, o didįjį Europos finalą stebi daugiau nei 20 milijonų žmonių iš viso pasaulio.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

58-tasis Eurovizijos dainų konkursas pirmą kartą nuo 2000 metų vyks Švedijoje, Malmės mieste. Švedijai teisę rengti „Euroviziją“ iškovojo Loreen ir jos dainos „Euphoria“ pergalė Azerbaidžane.

Dviejų pusfinalių preliminarios datos numatytos 2013 m. gegužės 14 ir 16 dienomis, o finalas planuojamas gegužės 18 dieną.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų