REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Paulas Boslandas, sodininkystės specialistas, nagrinėjantis čili pipirus, tvirtina, kad aštrus maistas nenužudo mūsų skonio receptorių.

REKLAMA
REKLAMA

Jis teigia, kad yra plačiai paplitęs neteisingas požiūris, jog aštrus maistas naikina mūsų skonio jutiklius, rašo yahoo.com. Šį mitą paneigia du dalykai.

REKLAMA

Pirmiausia čili pipiruose esantis cheminis junginys kapsicinas priverčia burną laikinai aptirpti. Tai sukelia jausmą, kad mūsų skonio receptoriai nebeveikia. Tačiau taip nėra.

Aptirpimas apsaugo organizmą nuo skausmo. Tai įdomus fenomenas. Skonio receptoriai siunčia į smegenis signalą, kad organizmas jaučia skausmą, panašų į aštrumą ir karštį. Tuo metu smegenys išskiria endorfinų, kurie malšina skausmą. Tai ir sukelia aptirpimo jausmą“, – pasakoja P. Bosland.

REKLAMA
REKLAMA

Tačiau šis efektas ilgai netrunka. Net ir sunkiausiu atveju aptirpimas dingsta per 24 valandas.

Kitas faktas, ginantis aštraus maisto reputaciją, yra tai, kad mūsų skonio pojūtis bėgant laikui vis mažėja. Kaip ir kitos ląstelės, skonio ląstelės visąlaik atsinaujina, tačiau kai kurios iš jų susidėvi ir nebegali pagaminti sau pakaitalo. Dėl to skonio jutimas tampa nebe toks jautrus. Tačiau, kaip pasakoja P. Boslandas, kai kurie senesni žmonės turi labai menką skonio jutimą, o kai kurie net miršta turėdami labai jautrius skonio receptorius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų