• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
0
TV3

Ar už bendrabučio durų vyksta nesibaigiantys vakarėliai, o galvos skausmas dėl studijų praeina vos paskaitai pasibaigus? Daugelis vis dar tiki, kad studentų bendrabutis – potencialiai nesaugi vieta, mat net bulvės gali dingti iš keptuvės, trumpam paliktos bendroje virtuvėje. Apie studentišką gyvenimą sukurta daugybė mitų ir stereotipų, tad naujienų portalo Balsas.lt komanda nusprendė pasižvalgyti, kokiomis sąlygomis gyvena Mykolo Romerio universiteto studentai.

REKLAMA
REKLAMA

Iki ryto dirbanti skaitykla

Šio universiteto studentai gyvena bendrabučiuose, kurie įsikūrę prie pat aukštosios mokyklos, o svečius pasitinka kiek netikėta iškaba „Studentų namai“.

REKLAMA

Bendrabutyje, kuriama lankėsi naujienų portalo Balsas.lt komanda, studentai gyvena išties patogiai: suremontuoti dušai ir virtuvės, veikia nemokama skalbykla, taip pat yra darbo ir poilsio kambariai.

Studentų patogumui veikia ir kavinė, kuri darbą pradeda nuo 16 val. ir baiga 22 val. Kaip teigė bendrabučio valdytojas, kainos čia tikrai studentiškos.

MRU bendrabutis (nuotr. Balsas.lt/Ruslano Kondratjevo)MRU bendrabutis (nuotr. Balsas.lt/Ruslano Kondratjevo)

Vienas dalykas tikrai nustebino – sesijų metu šalia esančio universiteto biblioteka veikia net iki penktos valandos ryto, kad studentai prieš egzaminus galėtų naudotis reikiama literatūra.

REKLAMA
REKLAMA

Dviviečiuose kambariuose gyvenantys studentai per mėnesį moka 160 litų, o triviečiuose 130 litų mokestį.

Pirmakursiai bijo nepritapti

Ketvirtakursė Neringa Dargytė iš Šilalės pasakojo, kad nuo pat pirmojo kurso gyvena studentų bendrabutyje: „Per šiuo ketverius metus daug kas pasikeitė – atsirado daugiau pažinčių, draugų, įpratau prie studentiško gyvenimo rimto“, – kalbėjo mergina.

MRU bendrabutis (nuotr. Balsas.lt/Ruslano Kondratjevo)MRU bendrabutis (nuotr. Balsas.lt/Ruslano Kondratjevo)

Į klausimą, ar į studentų bendrabučius kasmet rugsėjo pradžioje atsikraustantys pirmakursiai patiria kultūrinį šoką, mergina atsakė: „Šiek tiek būna. Žmonės nerimauja, kokie bus jų kambariokai, ar pavyks pritapti prie naujų studijų draugų, aplinkos. Juk išsikrausčius iš tėvų namų ir atvykus į kitą miestą, viskas iš tiesų nauja.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Mitas, kad bendrabutyje gyvenantys studentai nieko neveikia – tik studentauja, tikrai ne tiesa. Pati bendrabutyje gyvenu jau ketvirtus metus, tad žinau, kad čia yra daug rimtų žmonių, kurie mokosi, dirba“, – kalbėjo ketvirtakursė Kristina Rišytė.

„Nereikia bijoti susipažinti su kaimynais, pabelsti į gretimo kambario duris, prisistatyti. Dažnai būna, kad žmonės patys laukia, kol juos kažkas užkalbins, panorės susipažinti, bet riekia rodyti iniciatyvą patiems“, – sakė mergina ir pridūrė, kad studentai labai draugiški ir kolegiški žmonės, tad jei konspektų prireikia egzamino išvakarėse, visuomet juos gausi, net jei teks bėgti į antrą, trečią ar penktą aukštus: „Nors pasakojami anekdotai, kaip studentai nuolat eina skolintis miltų, cukraus ar druskos, bet iš tiesų konspektų ar pagalbos tikrai visada sulauksi.“

REKLAMA

Pastudentavus reikia pastudijuoti

Alytiškė Greta Vitaitė kalbėdama apie gyvenimo bendrabutyje sakė: „Čia gyvenu jau ne vienus metus, todėl atrodo, kad gyvenimas studentų bendrabučiuose gerėja, bet taip tikriausia dėl to, kad pradžioje būna sunku adaptuotis, juk naujas miestas, nauji žmonės. Pamenu, vos atvykusi labai nerimavau dėl to, kokia bus mano kambario draugė, ar pavyks susitarti.“

MRU bendrabutis (nuotr. Balsas.lt/Ruslano Kondratjevo)MRU bendrabutis (nuotr. Balsas.lt/Ruslano Kondratjevo)

Iš Radviliškio atvykusi Justė Venckutė pritarė kolegės išsakytoms mintims ir pridūrė, kad svarbu

REKLAMA

„neužsidžiaugti“ naujais gyvenimo pokyčiais ir po pirmojo studentavimo mėnesio pradėti studijuoti.

„Pamenu mūsų grupėje buvo keli studentaujantys kolegos, kurie po mėnesio nusprendė studijų netęsti, o dauguma žmonių būna suinteresuoti mokytis, tad jaudintis, kad gyvenant bendrabutyje tai daryti bus sunku – neverta“, – kalbėjo mergina.

Studentai ir patys imasi remonto

„Kaip susitvarkysi, taip ir gyvensi. Yra visokių kambarių. Pernai gyvenau, taip, kokią tvarką radau atsikrausčiusi, o štai šiemet ėmiausi pertvarkų“, – kalbėjo į savo kambarį pakvietusi Orinta Mockutė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Mergina sakė, kad puikiai prisimena tą dieną, kai atsikraustė į bendrabutį: „Juk kiekvieną daiktą reikia atsivežti iš tėvų – nuo šaukštelio iki spintelės, psichologiškai persikraustyti taip pat nėra lengva. Reikia susitaikyti su mintimi, kad atvažiuoji mokytis, o ne maloniai leisti laiką, juk studentai dažniausiai gyvena iš tėvų kišenės, tad prisitaikyti reikia prie bet kokių sąlygų.“

MRU bendrabutis (nuotr. Balsas.lt/Ruslano Kondratjevo)MRU bendrabutis (nuotr. Balsas.lt/Ruslano Kondratjevo)

Rizika būti išneštam su lova

Bendrabutyje sutiktos pirmakursės Aurelija Bagdonaitė ir Kristina Spirindonovaitė teigė jau spėjusios įsikurti ir yra gana patenkintos gyvenimo sąlygomis.

REKLAMA

„Tikėjausi, kad sąlygos bus daug baisesnės, bet žmonės čia labai draugiški, tad situacija tikrai nebloga. Maniau, kad bendrabutyje gali būti labai šalta, netvarkinga, apskurę, bet kambarys tikrai jaukus, džiaugiuosi vaizdu iš balkono“, – sakė A. Bagdonaitė.

„Čia radau tai, ko tikėjausi, norėjau savo erdvės, draugiškos kambario draugės, tad visą tai ir gavau“– pasakojo K. Spirindonivaitė ir pridūrė, kad gyvenimas bendratyje suteikia puikias galimybes bendrauti: „Jei gyventume bute, juk negalėtumėme nueiti pas kaimynus, pasibelsti ir susipažinti su jais, o bendrabutyje tai labai normalus reiškinys.“

REKLAMA

Apie studentiškus pokštus mergina buvo girdėjusi iš jau studijuojančių draugų: „Girdėjau istorija, kai miegančius studentus su lovomis draugai išnešė į koridorių. Mus taip pat tuo gąsdino ir liepė dėl rakinti kambario duris, bet kol kas tokių bandymų nepasitaikė. Teko girdėti, kad kambariokų gretas gali papildyti skruzdės ir kitokie vabalai, bet ne šiame bendrabutyje“, – linksmai pasakojo pašnekovė.

Ne visi jaučiasi kaip namuose

„Tikėjausi, kad įsikurti bus lengviau, bet iš tiesų kol kas kaip namuose nesijaučiu. Žinoma, teko susipažinti su daug žmonių, susitvarkyti savo daiktus. Džiugu, kad gyvenu ne viena, yra kas pažadina į paskaitas“, – pasakojo pirmakursė Viktorija Maišėnaitė, į sostinę studijuoti atvykusi iš Biržų.

Pasak merginos, didelis privalumas, kad kelionė į paskaitas užtruks vos kelias minutes, priimtina ir kaina.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų