REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Anglies dvideginis (CO2) daugeliui žinomiausias kaip medžiaga, prisidedanti prie šiltnamio efekto, tačiau kompanija „Bayer“ skelbia nori paversti šias dujas naudinga žaliava. Pagal naujovišką procesą CO2 – energetikos pramonės šalutinį produktą – galima panaudoti plastiko produktams gaminti iš dalies pakeičiant naftą, kurios atsargos mažėja. Pirmieji tokiu pagrindu sukurti gaminiai rinkoje turėtų pasirodyti 2015 m.

REKLAMA
REKLAMA

Ateityje elektros jėgainių išmetamas anglies dvideginis gali būti panaudojamas geresniam tikslui, o ne tiesiog kelti planetos temperatūrą. Tyrimų projektas „Dream Production“, kuriam vadovauja „Bayer“, jau įsibėgėjo. Jo tikslas – naudoti CO2 aukštos kokybės plastikui poliuretanui, naudojamam baldų apmušaluose, sporto inventoriuje ar automobilių detalėse, gaminti.

REKLAMA

Pasak „Bayer“ atstovų, projekte naudojamas anglies dvideginis gaunamas iš lignitu kūrenamos jėgainės, esančios netoli Kelno (vakarų Vokietija). Jėgainė priklauso taip pat projekte dalyvaujančiai energetikos įmonei RWE. Anglies dvideginis atskiriamas nuo kitų dujų, suskystinamas ir juo pripildomi balionai.

Nuo 2011 m. pradžios bandomojoje jėgainėje netoli Lėverkuzeno „Bayer“ verčia iš RWE jėgainės gautą anglies dvideginį į svarbią cheminę poliuretano sudedamąją dalį – poliolį, kuris paprastai gaminamas tik iš naftos. Taigi CO2, kuriame yra svarbaus elemento anglies, iš dalies pakeičia vis labiau senkančius naftos išteklius.

REKLAMA
REKLAMA

Gaminant kai kurių rūšių plastikus, šis naujoviškas procesas gali tapti puikia alternatyva naftai. Be to, šis procesas prisideda prie tvarumo, nes naudojant naująjį metodą bandomoji jėgainė išmeta mažiau CO2 net ir itin daug energijos sunaudojančio naftos apdirbimo proceso metu.

Maišydama šį naujos kartos CO2 pagrindu pagamintą poliesterio polikarbonato poliolį su kita medžiaga (izocianatu), „Bayer“ gamina bandomuosius poliuretano putų pavyzdžius, kurie yra išsamiai tiriami. Kol kas rezultatai daug žada. Medžiagos, pagamintos naudojant CO2, savybės atitinka įprastu būdu gaminamo poliuretano.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jei šio projekto rezultatai ir toliau bus geri, 2015 m. „Bayer“ ketina pradėti pramoninę poliolių su anglies dvideginiu gamybą. Pirmasis galutinis produktas bus čiužinys iš CO2 pagrindu pagaminto poliuretano. Naująja puta jau susidomėjo stambios šios pramonės šakos įmonės.

„Dream Production“ buvo pradėtas 2010 m. gegužės mėn. Projektą finansuoja Vokietijos federalinė švietimo ir mokslinių tyrimų ministerija. Be RWE, šiame trejų metų projekte dalyvauja RWTH (Acheno technikos universitetas) ir CAT katalitinis centras – universiteto ir „Bayer“ valdomas tyrimų centras.

RWTH atlieka išsamų naujojo proceso ekologinio poveikio tyrimą. Pradiniai rezultatai patvirtina lauktą teigiamą poveikį, t. y. realų CO2 mažėjimą. Šio proceso nebūtų galima taikyti, jei „Bayer“ tyrėjai anksčiau nebūtų radę tinkamo katalizatoriaus ir jo nebūtų ištobulinę su CAT darbuotojais. Naudojant katalizatorių, gaunama veiksminga CO2, kuri paprastai lėtai reaguoja su kitomis medžiagomis, reakcija. Katalizatorius buvo sukurtas anksčiau vykdytame projekte „Dream Reactions“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų