• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Rugsėjo 5-oji diena Šiaurės Amerikos Nacionalinėje krepšinio asociacijoje (NBA) bei moterų sporte – ypatinga. Pirmą ir vienintelį kartą per visą istoriją moteris sudarė kontraktą su NBA komanda.

REKLAMA
REKLAMA

Toji moteris – Anna Meyers-Drysdale, kuri 1979 metais pasirašė sutartį su Indianos „Pacers“ ekipa. Nors mergina neprasimušė į pagrindinę sudėtį, jos bandymas laikomas bene reikšmingiausiu įvykiu moterų sporto istorijoje.

REKLAMA

Priešistorė

A.Meyers talentas buvo akivaizdus dar ankstyvoje jaunystėje. Jos idealas vaikystėje – brolis Dave'as Meyersas, penkerius metus žaidęs Milvokio „Bucks“ komandoje. Būdama moksleive A.Meyers sugebėjo patekti į Jungtinių Amerikos Valstijų nacionalinę komandą 1974 metais, o po dviejų metų iškovojo Monrealio olimpiados sidabrą.

1974 metais krepšininkė įstojo į UCLA. Už rungtyniavimą moterų krepšinio komandoje mergina gavo pilną stipendiją. Tais laikais tai buvo beprecedentis įvykis.

REKLAMA
REKLAMA

Studentų lygoje A.Meyers neturėjo sau lygių. Baigusi karjerą NCAA, sportininkė buvo per žingsnį nuo profesionalų krepšinio. 1978 metais naujai įkurtoje moterų krepšinio lygoje (WBL) ją pirmuoju šaukimu pasirinko Hjustono „Angels“ komanda. Tiesa, amerikietė nepriėmė klubo pasiūlymo, nes kitaip tapusi profesionale ateityje nebebūtų galėjusi atstovauti šaliai olimpinėse žaidynėse.

Vis dėlto olimpinės svajonės A.Meyers teko atsisakyti – viena geriausių žaidėjų per visą krepšinio istoriją netrukus tapo neįtikėtino įvykio heroje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Nepatikėjo

Vieną vakarą 170 cm ūgio A.Meyers sulaukė naujojo Indianos „Pacers“ savininko Samo Nassi skambučio. Pastarajam pateikus pasiūlymą sudaryti sutartį su „Pacers“, amerikietė nepatikėjo: su kuo aš čia kalbu?!

Tai nebuvo telefonų sukčių apgaulė. 1979-ųjų rugsėjo 5-ąją 24-erių A.Meyers suraitė parašą po 50 tūkst. JAV dolerių vienerių metų kontraktu su Indianos komanda. Plačiai šypsodamasi spaudos konferencijoje ji gausiai susirinkusiems žurnalistams demonstravo penkioliktuoju numeriu pažymėtus marškinėlius.

REKLAMA

Moterys tais laikais dar aktyviai kovojo dėl didesnių teisių ir lygybės su vyrais. Taigi, A.Meyers kontraktas tapo tarsi moterų sporto laimėjimu ir lyties pripažinimu.

„Žiūrime į ją kaip į eilinį sportininką. Jei Anna pasirodys gerai, pateks į komandą“, – sakė tuometinis „Pacers“ strategas Bobas Leonardas.

Pati A.Meyers neslėpė ryžto: „Žinau, kad niekas su manimi nesielgs kitaip tik todėl, kad esu moteris. Reikia nepamiršti, kad su kitais vyrukais konkuruoju dėl vietos komandoje. Bet jei netikėčiau, kad galiu patekti į pagrindinę sudėtį, nieko nebandyčiau. Manau, jog mano meistriškumas prilygsta kai kurių NBA krepšininkų lygiui.“

REKLAMA

Būtent prieš 1979-1980 metų sezoną buvo įvesta trijų taškų taisyklė. „Pacers“ vylėsi, kad A.Meyers pravers savo tikslumu iš tolimų distancijų.

Pajuokos objektas

Tačiau ne viskas buvo rožėmis klota. „Pacers“ sutartis su A.Meyers tapo pašaipų objektų, buvo teigiama, kad kontraktas – tik reklaminis triukas.

Tam didelio pagrindo turėjo ir tai, kad tuometinis „Pacers“ savininkas S.Nassi turėjo reklamą mėgstančio verslininko reputaciją. Žmonės kalbėjo, kad sutartis su A.Meyers padidins bilietų į rungtynes prekybą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Maniau, kad tai tik reklaminis triukas, – pripažino net pats „Pacers“ treneris B.Leonardas. – Nenorėjau nieko diskriminuoti, bet dažnai pagalvodavau, kad moterys turi savo lygas, bet vyrai juk neina ten žaisti.“

Per vieną naktį žiniasklaidos meilė A.Meyers virto tarsi neapykanta. „Reklaminis triukas“, „didelis pokštas“, „ką bando apgauti „Pacers“?“, – tokie ir panašūs žodžių junginiai skambėjo laikraščių antraštėse. Žiniasklaida neabejojo – moteris tikrai nepateks į pagrindinę Indianos klubo komandą.

REKLAMA

Neigiama žiniasklaidos reakcija trikdė A.Meyers: „Tai buvo labai nemalonu. Negalėjau to suprasti, nes UCLA laikais jie mane mėgo, o po sutarties sudarymo tiesiog ėmė mane pulti. Buvau įžeidinėjama, o aš tik norėjau daryti tai, ką mėgstu – žaisti krepšinį.

Amerikietė nuolat girdėjo tokius priekaištus kaip ji esą nežinanti, ką daro, kad atima kurio nors vyruko darbą, žiniasklaida tikino, jog A.Meyers – per lėta, per maža, susižeis ir taip toliau.

Neišlaikė testo

Nors ir sudariusi sutartį, norėdama patekti į pagrindinę „Pacers“ sudėtį A.Meyers turėjo sėkmingai pasirodyti Indianos ekipos peržiūroje.

REKLAMA

Peržiūra truko tris dienas, o krepšininkės paslaugų buvo atsisakyta jau po pirmųjų dviejų. Išgirdusi B.Leonardo verdiktą, mergina liejo ašaras tiek rūbinėje, tiek viešbutyje.

„Jai pasakiau „ne“ kaip bet kuriam kitam žaidėjui“, – tvirtino „Pacers“ treneris pabrėžęs, kad nebuvo jokių asmeniškumų ar diskriminacijos. Pasak specialisto, A.Meyers buvo maždaug 15 cm per žema ir 20 kg per lengva, kad galėtų tikėtis vietos NBA komandoje.

Pati krepšininkė nesigailėjo savo bandymu ir sakė, kad tai buvo geriausia, kas nutiko per jos krepšininkės karjerą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Įsitvirtino krepšinyje

Net ir nepatekusi į „Pacers“ komandą, A.Meyers liko dirbti klubo personale, kur buvo atsakinga už viešuosius ryšius. Vėliau gynėja trumpai žaidė WBL ir netrukus, 1983 metais, pradėjo krepšinio apžvalgininkės karjerą ESPN, CBS, NBC kanaluose, kur iš viso dirbo 26 metus.

1986 metais A.Meyers susituokė su legendiniu JAV beisbolininku Donu Drysdale'u, kuris mirė 1993 metais. Tais pačiais metais A.Meyers buvo priimta į Jameso Naismitho šlovės muziejų. Tai buvo pirmoji ten patekusi moteris.

1990 metais į UCLA universiteto arenos palubes pakilo jos ir tokių legendų kaip Kareemo Abdul-Jabbaro bei Billo Waltono marškinėliai. Dabar A.Meyers-Drysdale yra WNBA klubo Fynikso „Mercury“ generalinė direktorė, taip pat ir Fynikso „Suns“ viceprezidentė.

Donatas Urbonas

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų