• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Prognozuojama, kad spalio–lapkričio mėnesiais į Lietuvą importuojamos gamtinės dujos kainuos bene trečdaliu daugiau nei pernai, rašo „Lietuvos žinios“.

REKLAMA
REKLAMA

Energetikos ekspertas prof. Vidmantas Jankauskas mano, kad dujos rudeniop pasieks gegužės mėnesio aukštumas ir vidutiniškai kainuos daugiau nei pernai.

REKLAMA

„Nuo naftos kainų priklausanti dujų kaina atsilieka maždaug pusmečiu. Taigi, stebėdami naftos kainų pokyčius, galime prognozuoti ir gamtinių dujų kainas. Matome, kad kovą ir balandį naftos kaina pasiekė maksimumą, paskui šiek tiek sumažėjo – maždaug iki 100 dolerių už barelį, o dabar vėl pradėjo kilti. Galime prognozuoti, kad dujos rudenį gali kainuoti panašiai kaip pavasarį, kai pasiekė maksimumą, t. y. spalio–lapkričio mėnesiais tikrai kainuos daugiau kaip 1400 litus už tūkst. kubinių metrų. Tokia kaina laikysis maždaug iki sausio. Paskui galbūt truputį sumažės, nes vasarą nafta buvo šiek tiek atpigusi“, – skaičiuoja V. Jankauskas.

REKLAMA
REKLAMA

Antras veiksnys, darantis įtaką gamtinių dujų kainai, – dolerio ir euro kursas. V. Jankauskas primena, kad kursas šiek tiek stabilizavosi, bet ties riba, kai doleris buvo sustiprėjęs.

Derėtis su Rusija

Daugiau nei trečdalis Lietuvos gyventojų mano, kad politikai mainais į pigesnes dujas ir elektrą galėtų nusileisti Rusijai politiniais klausimais. Tokius rezultatus parodė Delfi.lt užsakymu visuomenės nuomonės ir rinkos tyrimų bendrovės „Spinter tyrimai“ liepą atlikta apklausa.

Kas ketvirtas gyventojas siūlytų priešingą sprendimą – kuo labiau nutolti nuo Rusijos energetinės orbitos.

Du iš šimto Lietuvos gyventojų mano, kad šiluma ir elektra šalyje nėra pernelyg brangios.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų