REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Darbas policijoje – sunkus, nervingas ir prastai apmokamas, todėl – ne prestižinis. Tai priežastys, dėl kurių policininkai jo nebrangina – važinėja girti ir net padaro nusikaltimus.

REKLAMA
REKLAMA

Šią vasarą aplink Kelmę smarkiai padaugėjo vagysčių iš ganyklų. Dar gegužės pabaigoje buvo gauta Tytuvėnų, po to – Kražių ir Užvenčio seniūnijose gyvenančių ūkininkų skundų, kad rytą atvykę į ganyklas žmonės neberado akumuliatorių, prie kurių prijungiami gyvulius saugantys laidai – „elektriniai piemenys“.

REKLAMA

Netrukus vagys taip įsisiautėjo, jog susiruošę į žygį per vieną naktį nujodavo po kelis akumuliatorius. Vagystės buvo įvykdytos Kražių seniūnijos Yvolių, Ėjučių ir Skaudvilų kaimuose, Užvenčio seniūnijos Katarkiškių kaime, Tytuvėnų seniūnijos Budraičių, Mockaičių, Pašiaušės apylinkėse. Negana to, akumuliatoriai dingo ir kaimyniniuose Tauragės, Šilalės, Šiaulių ir Radviliškio rajonuose.

Ganyklų vilkolakiai

Toks nusikaltimų braižas bylojo, kad čia veikia organizuota, automobilį turinti vagių gauja, kurios silpnoji vieta – vogto grobio realizavimas. Važiuojant automobiliu naktį per nesaugomas pievas nukirpti kelias dėžių spyneles ir prisivogti akumuliatorių žymiai lengviau negu juos parduoti.

REKLAMA
REKLAMA

„Akistatos“ žiniomis, Kelmės kriminalistai paspaudė savo informatorius, besisukiojančius aplink metalų supirktuves, ir netrukus žinojo, kada ir kur surengti pasalą.

Tauragės apskrityje pareigūnai pastebėjo įtartiną lengvąjį automobilį, kuriuo važiavo du jauni vyrai. Pamatęs policijos pasalą, keleivio vietoje sėdėjęs tipas iššoko lauk ir pabėgo, o vairuotojui – 33 metų Kelmės gyventojui Vaclovui Sakui – ant rankų terkštelėjo antrankiai.

Išdavė sėbras

Kadangi sustabdytoje mašinoje buvo rasti keli ką tik pavogti akumuliatoriai, o įtariamojo namuose – nušvilptų „elektrinių piemenų“ laidų ir net vogtas melžimo aparatas, įkliuvėliui tapo beprasmiška meluoti ir išsisukinėti. Jis prisipažino, kad su sėbru ne pirmą kartą naktimis vogė ganyklose, o akumuliatorius pusvelčiui parduodavo į spalvotųjų metalų laužo supirktuves.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kone taisyklė, kad įkliuvėliai nenori sėdėti už sėbrus, todėl V. Sakas nesilaužydamas išdavė iš automobilio pasprukusio bendrininko pavardę. Išgirdę, kad tai jo pažįstamas 23 metų Artūras Liekis, kriminalistai apniuko. Juk šis vagis – jų kolega, Operatyvaus valdymo poskyrio postinis, paprasčiau tariant – Kelmės rajono policijos patrulis. Tiesa, tuo metu A. Liekis nedirbo, buvo išėjęs tėvystės atostogų, tik per jas, užuot supęs savo naujagimį, lyg vilkolakis naktimis trankėsi po ganyklas.

Sulaikytas A. Liekis bandė sukti uodegą, melavo ir neigė kaltę, tačiau bendrininko parodymai ir neginčijami įrodymai tyrėjus įgalino jam pareikšti įtarimus dėl vagysčių.

REKLAMA

Romantika tik filmuose

Nuvykęs į policiją „Akistatos“ korespondentas apie šį nusikaltimą iš komisarų neišgirdo nieko daugiau – argi kam malonu viešai skalbti purvinus mundurus... Vis dėlto vienas komisaras, uždraudęs pagarsinti jo pavardę (nes už savo nuomonę ir vadovybės kritiką neišvengtų bausmės), paaiškino, kodėl policininkai nebrangina tarnybos, kodėl padaro nusikaltimų ir kone nuolat įkliūva važinėdami girti.

„Kino filmuose policininkų ir ypač detektyvų darbas romantizuojamas. Tačiau tik kine šerlokai holmsai trainiojasi tirdami vieną nusikaltimą. Šiandieniai policininkai ne tik iki ausų apversti nurodymais, pareiškimais ir bylomis, bet ir viršnorminiais, dažnai neapmokamais darbais, – pradėjo bėdotis komisaras. – Antra, policininkų darbe daug neapibrėžtumų ir stresų. Pažvelkite, kaip patruliai neryžtingai trypčioja pakliuvę į netipišką situaciją. Pavyzdžiui, atsakykite, ar reikia jėga tramdyti girtuoklį, ar privalu šauti į sprunkančio nuo policijos automobilio padangas? Niekas nežino. Vykdysi savo pareigą – gali būti apkaltintas įgaliojimų viršijimu. Bandysi spręsti taikiai – žiūrėk, nukentėsi dėl „nesugebėjimo atlikti tarnybinių pareigų“.

REKLAMA

Viena šneka, kita daro

Pasak komisaro, Vidaus reikalų ministerijos ir policijos vadovai mėgsta papostringauti apie policininkų aprūpinimą, mentalitetą, sąmoningumą, o nulipę iš tribūnų nuolat varo stresą mažindami asignavimus bei etatus, grasindami kabinetinius darbuotojus grūsti į gatves. Savo ruožtu komisarai išsilieja ant žemiausios grandies pavaldinių – gąsdina inspektorius ir eilinius policininkus, kad dalis jų būsią netrukus atleisti.

Po to pašnekovas atkleidė, kodėl atsakingas ir nervingas darbas policijoje nelaikomas prestižiniu – ogi kad mažos algos ir socialinės garantijos. Turtingų šalių policininkai nervus atpalaiduoja atostogaudami šiltuosiuose kraštuose, mat gauna tokias algas, kad ten gali nuskristi net po trejetą kartų per metus. O dauguma Lietuvos policininkų, vis mažėjant jų pajamoms, gali atsipalaiduoti nebent... užstalėje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Degtinė – nuo visų ligų?

„Alkoholizmas Lietuvoje nelaikomas problema. Stojančiuosius į policiją tikrina, ar nevartoję narkotikų, bet koks polinkis girtauti – niekam neįdomu, – pridūrė komisaras. – Komisariatuose nėra beveik psichologinės reabilitacijos, nes pastaruoju metu įsteigti keli psichologų etatai, atrodo, reikalingi tik aukščiausios vadovybės ataskaitoms. Pareigūnas negali pasiskųsti medikams dėl depresijos, pakrikusios psichikos ar nervų, nes iškart bus išgrūstas kaip nebetinkamas tarnybai. Štai Šiauliuose nutikęs tragiškas įvykis – puikiai dirbantis patrulis, padaręs nereikšmingą techninę avariją, čia pat gatvėje išsitraukė ginklą ir nusišovė. Tad ne vienas policininkas, susidūręs su rūpesčiais, čiumpa vienintelę jam prieinamą atpalaidavimo priemonę – degtinės butelį...“

REKLAMA

Komisaras siūlė neužmiršti, kad ne prestižinę tarnybą dažnai renkasi toli gražu ne patys protingiausieji, geriausieji ir tinkamiausieji. Ir priminė anekdotą apie jauną tinginį statybose – brigadininko raginamas susiimti, tas pareiškė geriau eisiąs į policiją, bet vis vien nedirbsiąs.

Komisaro nuomone, dažnai pašaliečiai rimtai tiki, kad policininkai nieko ir nedirba, bet jeigu ne nedarbas, komisariatuose sėdėtų vieni komisarai, o patruliai ir inspektoriai jau būtų seniai išsilakstę.

Žodžiai nebepadeda

„Štai ir atsakymas, kodėl daug policininkų nebrangina tarnybos, nebijo važinėti girti, o kai kurie net dar bando nekokiais būdais prisidurti prie algos. Kai tokia liūdna situacija, jokie lipdukai „Neimu kyšių“, jokie auklėjimai, išvedžiojimai apie sąmoningumus, dorybes ir mentalitetus čia nepadės“, – užbaigė pašnekovas.

REKLAMA

Komisaro išvadą, kad tarnybos nebrangina net policijos veteranai, patvirtina nesenas nuotykis Pakruojyje. Prieš kelias savaites Šiaulių apygardos teismas dėl sukčiavimo bei piktnaudžiavimo tarnyba nuteisė Pakruojo rajono policijos komisariato patrulį Artūrą Žičevičių.

Kvailas veterano poelgis

Pernai rugpjūtį A. Žičevičius savo pažįstamos sutuoktiniui netikėtai pareiškė, kad šis esąs ieškomas dėl to, jog nepastebėjęs jį stabdžiusio policininko ir nuvažiavęs. Pirmiausia pašnekovą jis suglumino pareikšdamas, kad, girdi, laukianti bauda nuo 3000 iki 5000 litų. Ir iškart davė suprasti, kad už 1000 litų kyšį reikalą tyliai išspręstų ir įkalčius sunaikintų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Pažeidėjas“ iš karto įtarė, kad A. Žičevičius meluoja, tik neišsidavė. Suvaidinęs išsigandusį ir susirūpinusį, pažadėjo kitą dieną atnešti reikalaujamą kyšį, bet iškart po pokalbio kreipėsi į pareigūnus ir viską papasakojo. Kitą dieną A. Žičevičius buvo sulaikytas savo automobilyje paėmęs pažymėtus 1000 litų.

Iškėlus baudžiamąją bylą išsiaiškinta, kad joks vairuotojo pažeidimas neužfiksuotas, todėl kyšininkas nieko negalėjo sunaikinti ir pinigų reikalavo apgaule. 38 metų A. Žičevičius policijoje buvo pradirbęs jau 19 metų, už pusmečio turėjo išeiti į pensiją. Vietoj jos jis išgirdo, kad yra nuteisiamas lygtinai ir privalo sumokėti 16 000 litų baudą.

REKLAMA

Tik faktai

Valstybės tarnautojų, tarp jų ir statutinių policijos pareigūnų, bazinis algos dydis nuo 2009 metų buvo sumažintas du kartus. Pirmą kartą – nuo 490 iki 475 litų, antrą kartą – iki 450 litų.

2013-aisiais, nepaisant pareigūnų profsąjungos prašymų, toliau planuojama mokėti sumažintą 450 litų bazinę algą, nors Lietuvoje vidutinis mėnesinis darbo užmokestis padidėjo 2,7 proc., bendrasis vidaus produktas išaugo 5,9 proc., o praeitų metų vidutinė metinė infliacija siekė 4,1 proc..

Šiuo metu Lietuvoje yra daugiau kaip 52 000 valstybės tarnautojo statusą turinčių darbuotojų. Tarp jų policijos pareigūnų – 9926. Dar neseniai, 2007 metais, jų buvo 11 173.

REKLAMA

Šių metų pradžios duomenimis, 33 300 valstybės tarnautojų ir statutinių pareigūnų oficialiai uždirba nuo 1350 iki 2160 litų. 17 000 tokių darbuotojų (kvalifikacinė klasė nuo 11 iki 15) uždirba 2327–3335 litus, o 1915 tarnautojų ir pareigūnų (aukščiausios 16–20-osios kategorijos) uždirba 3645–4743 litus. Algos nurodytos neatskaičius mokesčių.

S. Stasaitis

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų