REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Teisingumo ministerija pretenduoja į 8 mln. eurų Norvegijos finansavimą mūsų šalies bausmių vykdymo sistemai toliau modernizuoti.

REKLAMA
REKLAMA

Lėšos mūsų šaliai būtų skirtos iš Norvegijos finansinių mechanizmų paramos. Teisingumo ministerija yra parengusi programą „Pataisos įskaitant bausmes be įkalinimo", kurioje  numatyta visa eilė priemonių įkalinimo įstaigų veiklai tobulinti.

REKLAMA

„Daugiausia dėmesio bus skiriama priemonėms, leisiančioms geriau paruošti nuteistuosius išėjimui į laisvę, siekiant, kad jie mažiau nusikalstų pakartotinai. Nuo to, kaip efektyviai jie bus perauklėti, labiausiai priklauso visuomenės saugumas. Pinigai taip pat bus naudojami ir kalėjimų infrastruktūros gerinimui, siekiant kuo pigesnio nuteistųjų išlaikymo, bei bendram bausmių vykdymo sistemos efektyvumui didinti. Suderinus su norvegais, esame pateikę paraiškas konkrečioms programos priemonėms finansuoti ir tikimės, kad sprendimo dėl lėšų skyrimo sulauksime jau šį rudenį “, - sako teisingumo viceministras Gytis Andrulionis.

REKLAMA
REKLAMA

Už šią paramą planuojama įsigyti 125 elektroninių apyrankių, skirtų nuteistųjų intensyviai priežiūrai, komplektus ir reikalingą programinę įrangą. Nuo liepos 1 d. įsigaliojus naujam Probacijos įstatymui, Kalėjimų departamentas už savo lėšas jau yra išsinuomojęs 100 tokių apyrankių komplektų, kurias galės nešioti lygtinai į laisvę paleisti asmenys, taip pat tie, kuriems bausmės vykdymas yra atidėtas. Per dieną vieno nuteistojo stebėjimas elektroninės apyrankės pagalba kainuoja 13 litų, o tai gerokai pigiau negu pareigūnui vykti į jo namus ir tikrinti, ar buvęs kalinys laikosi teismo nustatytų sąlygų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Panaudojus šias lėšas įkalinimo įstaigose taip pat bus atlikti ir būtini įkalinimo įstaigų rekonstrukcijos darbai. Planuojama dalį Pravieniškių pataisos namų bendrabučio tipo patalpas pertvarkyti į kamerų tipo patalpas ir jas stebėti moderniomis elektroninėmis apsaugos priemonėmis. Tai leis sukurti griežtesnes įkalinimo sąlygas, efektyviau perauklėti nuteistuosius bei pigiau juos prižiūrėti.

Taip pat numatyta iki 2015 m. visiškai užbaigti Laisvės atėmimo vietų ligoninės įrengimą Pravieniškėse ir į ją perkelti šiuo metu ir Lukiškėse veikiančią ligoninę. Taip vietoj dviejų ligoninių bus viena.

REKLAMA

Už lėšas kartu bus įsteigtas narkotines ir psichotropines medžiagas linkusių naudoti nuteistųjų sektorius vienoje iš pataisos įstaigų, kuriame bus intensyviai dirbama su narkotikus vartojusiais kaliniais.

Norvegijos parama bus naudojama ir kitiems Teisingumo ministerijos įgyvendinamiems Laisvės atėmimo vietų modernizavimo strategijoje numatytiems tikslams pasiekti.

Planuojama, kad visos šios Lietuvos įkalinimo įstaigų pertvarkos priemonės, gavus Norvegijos finansinę paramą, bus įgyvendintos iki 2016 metų pabaigos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų