REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Skęstančioje Europoje darosi vis sunkiau rasti valstybę, kuri būtų priimtina saugumo ieškantiems investuotojams. Net ir Vokietija praranda pasitikėjimą, rašo „Businessweek“.

REKLAMA
REKLAMA

Investuotojams itin sunku pripažinti šią tiesą, pakanka atkreipti dėmesį į rinkų reakciją, kuomet reitingų agentūra „Moody's“ pakeitė Vokietijos reitingo perspektyvą į neigiamą. Kaip ir buvo galima tikėtis, po šio žingsnio Vokietijos 10 metų obligacijų pajamingumas pakilo, tačiau tik 0,07 proc. Šiandien šių vertybinių popierių palūkanų norma nesiekia net 1,24 proc, o prieš metus Vokietijos skolinimosi kaina buvo pakilusi iki 2,8 proc.

REKLAMA

Tuo tarpu dviejų metų Vokietijos obligacijų pajamingumas išlieka neigiamas, tai reiškia, kad investuotojai turi primokėti už galimybę investuoti į šiuo finansinius instrumentus.

Sunku patikėti, kad investuotojai taip tvirtai tiki Vokietijos ateitimi, jug Europos ekonomikos variklis stovi ant senojo žemyno pamatų. Finansiniai euro zonos sunkumai anksčiau ar vėliau atsilieps ir Vokietijos ekonomikai. Vos tik kaimyninės valstybės ims skęsti vokiečiams teks imtis gelbėtojo vaidmens ir pumpuoti į užsienį milžiniškas pinigų sumas. Be to, Berlynas bus priverstas gelbėti savo pačių finansines institucijas, kurios pernelyg rizikavo investuodamos į Ispanija ir Italiją.

REKLAMA
REKLAMA

„Vokietija neturi tiek išteklių, kad galėtų išgyventi sumaištį euro zonoje nepatyrusi neigiamų paskemių“, - savo klientams paskelbė „Southwest Securities“ atstovas Markas Westas.

Tuo tarpu Vokietijos finansų ministras reaguodamas į „Moody's“ sprendimą pareiškė, jog šalies ekonomika išlieka saugi ir patikima.

Angelos Merkel valdančiosios koalicijos sąjungininkas iš Laisvųjų demokratų partijos Otto Fricke padarė racionalesnį pareiškimą. Anot jo „Moody's“ sprendimas sumažinti Vokietijos reitingo perspektyvą gali atverti akis kaimyninėms valstybėms.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Vokietija gali vesti į priekį Europą tik jeigu finansinę paramą gaunančios valstybės įdės pastangų ir imsis ekonominių reformų, tad šiuo požiūriu „Moody's“ sprendimas yra sveikintinas, mat šalys donorės pagaliau supras, kad Vokietijos galimybės yra ribotos“, - sakė O. Fricke.

Ekonomika.lt primena, kad tarptautinė reitingų agentūra „Moody's“, sumažinusi Vokietijos, Nyderlandų ir Liuksemburgo reitingo perspektyvą, pakeitė iš stabilios į neigiamą ir Europos finansinio stabilumo fondo (EFSF) reitingo perspektyvą.

REKLAMA

Prancūzija ir Austrija aukščiausių reitingų neteko anksčiau šiais metais.

Neigiama perspektyva reiškia, kad reitingas gali būti sumažintas per ateinančių dvejų metų laikotarpį.

Europos Komisija (EK) sukritikavo „Moody's“ sprendimą, pareiškusi, kad agentūra „pasirinko itin netinkamą momentą“ Vokietijos reitingui peržiūrėti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų