REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šiuolaikinė visuomenė yra apsėsta jaunystės manijos, o dauguma vartotojų neriasi iš kailio, kad tik išbandytų naujus produktus, naujas mankštos rūšis ir naujas procedūras, kurios turėtų pailginti mūsų gyvenimą ir padėti ilgiau išlikti jaunatviškiems. Žinoma, kur sukasi dideli lūkesčiai bei dideli pinigai, ten gyvuoja ir sunkiai išraunami mitai bei klaidingi įsitikinimai. Su keliais iš jų siūlome susipažinti.

REKLAMA
REKLAMA

Mitas Nr. 9: su amžiumi darosi vis sunkiau numesti svorio

Taip, su amžiumi medžiagų apykaita sulėtėja, bet tai nereiškia, kad dėl to, jog kilogramai tirpsta sunkiai, turėtum kaltinti metabolizmą ir toliau sau tyliai tukti. Pavyzdžiui, svorio lengviau atsikratysi valgydamas nekaloringą ar neriebų maistą. Be to, papildomi kilogramai dažnai atsiranda vartojant vyresnio amžiaus žmonėms skiriamus vaistus, todėl visada verta pasikonsultuoti su savo gydytoju, kokius produktus rinktis, o kokių vengti norint, kad Tavo svoris liktų optimalus.

REKLAMA

Mitas Nr. 8: plikė atsiranda dėl genų, paveldėtų iš motinos pusės

Kad ir kaip to nenorėtum, bet tai, ar senatvėje džiaugsiesi plaukų kupeta, ar turėsi tviskančią plikę, lemia genetika, tačiau tai tikrai nereiškia, kad reikėtų dairytis vien į savo mamos gimines, nes, tiesą sakant, čia svarbi abiejų genealoginio medžio pusių istorija.

Mitas Nr. 7: penkiasdešimtmečiams ir vyresniems geriausiai tinka mažo intensyvumo pratimai

Faktas kaip blynas: sportas ir aktyvus laisvalaikio leidimas yra žymiai geriau nei kiurksojimas prieš teliką su skardine alaus, tačiau netiesa yra tai, kad su amžiumi turėtum riboti savo sportinę veiklą. Juk labiausiai rizikuoja tie, kurie nesportuoja visiškai, o saikingai besimankštinantys tik pagerina savo kraujotakos sistemos veiklą, atitolina širdies sutrikimus ir rečiau serga tokiomis ligomis kaip cukrinis diabetas (kuris neretai yra antsvorio pasekmė). Todėl jei Tavo tėtis nori bėgioti užuot oriai vaikštinėjęs – tegul ir bėga, o Tu – palaikyk jam kompaniją.

REKLAMA
REKLAMA

Mitas Nr. 6: maisto papildai lėtina senėjimo procesą

Nepaisant to, kad, pavyzdžiui, amerikiečiai maisto papildams kasmet išleidžia milijardus dolerių, o rinkodaros specialistai tokius preparatus skambiai vadina „jaunystės piliulėmis“, nėra atlikto nė vieno mokslinio tyrimo, kuris neginčijamai patvirtintų, kad kokie nors papildai sustabdo laiką. Kaip tik, atvirkščiai, specialistai nerekomenduoja jų vartoti ilgesnį laiką. Tad jei nori ilgiau likti sveikas ir žvalus, verčiau rinkis kokybišką maistą, o ne tabletes.

Mitas Nr. 5: sendamas neišvengiamai prarandi raumenų masę

Tradiciškai įsivaizduojama, kad vos Tau stukteli 40 metų, raumenys pamažu ima nykti. Mokslininkai iš Kanados neseniai atliko tyrimą, kurio metu įrodė, kad 53–75 metų fiziškai aktyvūs senjorai turėjo ne ką mažiau raumenų nei sportuojantys dvidešimtmečiai! Todėl šį blefą galima išsklaidyti neginčijama aksioma: ne amžius, o sėslus gyvenimo būdas yra kaltas dėl to, jog po keturiasdešimties raumenys ima nykti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Mitas Nr. 4: apsauga nuo saulės žiemą nėra būtina

Net ir debesuotomis dienomis Žemės paviršių pasiekia ultravioletiniai Saulės spinduliai, o veikdami odą jie skatina senėjimą, būtent todėl savo oda rūpintis vertėtų ir šiltuoju, ir šaltuoju metų laiku. Jei nenori susiraukšlėti anksčiau laiko, leisdamas laisvalaikį lauke nepamiršk apsaugos nuo UV.

Mitas Nr. 3: šviesi oda sensta greičiau

Iki šiol mokslininkai nerado patvirtinančių duomenų, kad šviesią odą turintys žmonės susensta sparčiau, tačiau manoma, kad tamsiaodžiai (o jų epidermyje yra daugiau melanino) yra labiau atsparūs neigiamam Saulės poveikiui. Išbalusi oda paprastai būna ir gana sausa, todėl baltame kaip sūris veide labiau pastebimos visos raukšlės. Jei esi tradicinis lietuviškas baltaodis, pirmiausia turėtum pasirūpinti, kad Tavo oda gautų pakankamai drėgmės, be to, nepamiršk ir apsauginių kremų bei kepurės ar skrybėlės (o jos šį sezoną vyrų madoje ypač populiarios), kuri uždengtų veidą, kai būsi saulėkaitoje.

REKLAMA

Mitas Nr. 2: drėkinanti kosmetika atsuka laikrodį atgal

Kad ir kaip norėtum, šiandien nėra tokių priemonių, kurios odos ląsteles veiktų kaip laiko mašina, tačiau drėkinantys kremai ir losjonai skatina ląstelių gyvybingumą, todėl viršutinis epidermio sluoksnis atrodo šviežesnis, taigi ir pati oda atrodo jauniau. Drėkinančios priemonės nuramina ir sulygina odą, sumažina jos sausumą, todėl raukšlės tampa mažiau pastebimos plika akimi.

Mitas Nr. 1: senėjimą visiškai nulemia genai

Vienas labiausiai paplitusių mitų skelbia, kad tai, kaip greitai ir kaip apskritai pasensi, yra užkoduota Tavo genetinėje medžiagoje. Tačiau tai teisinga tik iš dalies. Egzistuoja aibė išorinių faktorių, kurie atlieka ne mažiau svarų vaidmenį nei genetika, o tai puiki žinia, nes ji reiškia, kad Tu gali kontroliuoti tai, kaip atrodysi ir koks būsi ateityje. Norėdamas, kad aplinkos poveikis būtų minimalus, venk tiesioginių saulės spindulių, rinkis sveiką maistą, sportuok ir venk taršos visose gyvenimo srityse.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų