REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Ukraina bando atsikratyti banditų iš Rusijos

Ukrainos teisėsauga nuolat sulaiko ir išsiunčia nusikaltėlius, atsibasčiusius iš Rusijos. Pripažįstama, kad Ukrainoje savo nusikalstamą veiklą sėkmingai vykdo rusų mafiozai.

REKLAMA
REKLAMA

Eršketų klanas

Šiomis dienomis Ukrainos milicija išsiuntė iš šalies nusikaltėlių šulą Eduardą Asatrianą, kuris savo aplinkoje geriau žinomas kaip Edikas Tbiliskis arba Eršketas Vyresnysis. Tai „įteisintasis vagis“ ir vienas iš artimiausių paties įtakingiausiojo Rusijos mafiozo Aslano Usojano-Senio Chasano patikėtinių. Be to, jis yra Gruzijos nusikaltėlių bendruomenės Maskvoje finansininkas ir palaiko glaudžius ryšis su kalinčiais mafiozais.

REKLAMA

E. Asatrianas buvo sulaikytas Kryme – beje, atvažiavęs ne ilsėtis, o užmegzti ryšius su vietinėmis banditų grupuotėmis. Jam dabar uždrausta 3 metus įvažiuoti į Ukrainos teritoriją.

E. Asatrianas kilęs iš gerai žinomos šeimos. Jo tėvas Sergejus Asatrianas taip pat yra nusikalstamo pasaulio veikėjas, o jaunesnysis brolis turi net kelias pravardes – Eršketas, Eršketas Jaunesnysis, Serioža Bentlis, Glamūrinis Vagis. Pastarąją pravardę jis gavo už tai, kad labai mėgsta prabangą – dėvi tik garsių dizainerių rūbus, naudojasi auksiniu mobiliuoju telefonu ir gyvena prabangiame kotedže. Už tai jo nelabai mėgsta, nes, senųjų įtakingų nusikaltėlių įsitikinimu, tikriems „įteisintiesiems vagims“ reikėtų vengti puikuotis prabanga.

REKLAMA
REKLAMA

Be to, Eršketas Jaunesnysis iki 25 metų nė karto nebuvo teistas. Už tai jis kai kurių autoritetų buvo niekinamas. Kartą sužinojęs, kad vienas Rostove kalintis kalinys nepagarbiai atsiliepė apie Eršketų klaną, Eršketas Jaunesnysis suorganizavo susidorojimą. Su nusikaltimo vykdytoju jis bendravo telefonu, kurio tuo metu klausėsi teisėsaugininkai. Jie teismui pateikė įrašą, kuriame Eršketas Jaunesnysis duoda komandą „sulaužyti tam plepiui visus kaulus“.

Bet teisėsaugininkai užbėgo už akių ir sulaikė ne tik nusikaltimo vykdytojus, bet ir patį užsakovą. Rostovo teismas 2011 metų gruodį Eršketui Jaunesniajam paskyrė pusę metų laisvės atėmimo griežtojo režimo kolonijoje. Taigi dabar vyresnieji kolegos jau nebegali priekaištauti Eršketui Jaunesniajam, kad jis, girdi, iki šiol neteistas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Prasislapstė metus

Balandį Marijupolyje Ukrainos milicija sulaikė dar vieną Rusijos ieškomą banditą ir profesionalų boksininką – Vienaragį. Jis įtariamas Rostovo restorane nušovęs žmogų.

Pagal milicijos turimą informaciją, Vienaragis paėjusiais metais vieną kovo naktį atvažiavo į Rostovo restoraną pavakarieniauti. Jam nepatiko už gretimo stalelio susėdusi triukšminga kompanija, tad paprašė kaimynų elgtis ramiau. Žodis po žodžio susivaidijus, Vienaragis išsitraukė iš automobilio bagažinės šautuvą ir nušovė vieną triukšmadarį. Tada sėdo į automobilį ir nuvažiavo. Po metų Vienaragis buvo sulaikytas Ukrainoje ir perduotas rusų teisėsaugai.

REKLAMA

Sulaikytas po 10 metų

Panašiu metu Kijeve buvo sulaikytas Rusijoje ieškomas žiaurios grupuotės vadeiva Ruzalis Asadulinas-Ruzalikas, prasislapstęs daugiau kaip 10 metų.

R. Asadulinas vadovavo Tatarstano banditų grupuotei, kuri bandė į savo įtakos sferą paimti Odesos ir Iljičiovsko uostus. Ši grupuotė taip pat valdė keletą lošimo namų bei restoranų.

Pats R. Asadulinas priklausė Rusijos teisėsaugininkų sutriuškintai 29-ojo komplekso gaujai. Dauguma jos narių jau nuteisti ir atlieka bausmes, o R. Asadulinui su milijoniniu gaujos iždu buvo pavykę pasislėpti.

REKLAMA

29-ojo komplekso gauja veikė nuo 9-ojo dešimtmečio pabaigos, vienu metu jai priklausė iki 500 narių. Pinigus, gautus reketuojant, suteneriaujant ir pardavinėjant narkotikus, šie banditai buvo investavę ne tik gimtajame Tatarstane, bet ir Udmurtijoje, Maskvoje, Samaroje, Orienburge, taip pat Ukrainoje, Kipre ir Maltoje.

Net ir nusikaltėlių pasaulyje 29-ojo komplekso gauja garsėjo savo nuožmumu. Ypač žiauriai jos banditai susidorodavo su verslininkais, atsisakiusiais mokėti duoklę. Aukoms nupjaudavo galvas, rankas, o lavonus užkasdavo arba sudegindavo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kariška drausmė

29-ojo komplekso gaujos istorija siekia tuos gilaus sovietmečio laikus, kai Tatarstane buvo statomas Naberežnyje Čelnų miestas. Jį statė tiek savo noru atvykę darbininkai, tiek kaliniai. Pastarųjų didelė dalis irgi liko pastatytame mieste. Prabėgus metams kitiems, savanorių statybininkų ir kalinių vaikai jau būrėsi į nusikalstamas grupuotes...

Mikrorajonai Naberežnyje Čelnų mieste buvo vadinami kompleksais. Viename jų, 29-ajame, ir susikūrė ta grupuotė, liūdnai išgarsinusi Tatarstaną.

29-ojo komplekso gaujos nusikaltėliai gyveno sveiką gyvenimo būdą. Jie nerūkė, nevartojo narkotikų, beveik visi – net negėrė alkoholio, visi sportavo. Iš pradžių 29-ojo komplekso gaujos nariai buvo paprasčiausi chuliganai. Kai kurie jų už muštynes pateko į kalėjimus. Tarp jų – ir gaujos vadeiva Mansuras Safinas. Kai jis grįžo iš kalėjimo, gaujai jau vadovavo Adyginas Saliachovas, pravarde Alikas Didysis. M. Safinas dar pabandė atsikovoti lyderystę, bet netikėtai buvo nušautas. Valdžia atsidūrė A. Saliachovo rankose. O jis gaujoje įvedė griežtą tvarką ir susidorodavo su visais, kurie tik bandydavo jo neklausyti. Netrukus 29-ojo komplekso gauja šeimininkavo visame Naberežnyje Čelnų mieste. Skirtingai negu kitos gaujos, prisigrobtus pinigus ši investuodavo į įmones.

REKLAMA

Pinigų upelis

Netrukus A. Saliachovas su 29-ojo komplekso smogikais iš Tatarstano persikraustė į Maskvą. Čia jų gaują praminė Kazaniniais.

Naberežnyje Čelnuose kaip gaujos atstovas liko R. Asadulinas. Jis kiekvieną mėnesį surinkdavo duokles ir pinigus pervesdavo į Maskvą. Grynuosius veždavo tiesiog maišais, nes gauja Tatarstane iš verslininkų surinkdavo apie milijardą rublių. Tačiau likę be stiprios A. Saliachovo rankos gaujos nariai užmiršo drausmę. Prasidėjo orgijos, o joje liete liejosi alkoholis, buvo vartojami narkotikai.

REKLAMA

Pats R. Asadulinas irgi įniko į narkotikus, ėmė vagiliauti iš gaujos iždo. Neapsikentęs A. Saliachovas grupuotės valdžią perdavė Ramiliui Valejevui, pravarde Ramuškinas. Šis vėl įvedė griežtą tvarką. Operatyviniais duomenimis, tuo metu kiekvieną mėnesį iš Tatarstano į Maskvą buvo išvežama apie 2 milijonai dolerių.

29-ojo komplekso gauja turėjo savotiškus savo filialus Udmurtijoje, Ukrainoje. Tatarstano banditai stengėsi sau pajungti prostituciją, narkotikų prekybą, pinigų keityklas, automobilių atsarginių detalių parduotuves, naktinius klubus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kartu su A. Saliachovu grupuotei vadovavo Jurijus Jeriomenka-Jerioma ir Aleksandras Vlasovas-Šurinas. Juos saugojo jų pačių įsteigta apsaugos firma, į kurią buvo atėję dirbti ir daug buvusių saugumiečių, milicininkų.

Grupuotės žlugimas

R. Asadulinas tuo metu buvo nuteistas už chuliganizmą, o grįžęs iš kalėjimo vėl panoro valdžios. Jis ėmė burti apie save tuos, kurie norėjo lengvesnio gyvenimo. J. Jeriomenka su A. Vlasovu irgi buvo nepatenkinti griežtu A. Saliachovo vadovavimu ir kurį laiką žaidė dvigubą žaidimą – jiedu lyg ir buvo su bosu, bet perdavinėjo informaciją R. Asadulinui.

REKLAMA

Artėjo diena, kai turėjo prasidėti banditų tarpusavio kovos. 2001 metais švenčiant Tatarstano suverenitetą pasamdytas žudikas nušovė R. Valejevą. Jis ėjo saugomas apsaugininkų, tačiau taikliam šauliui užteko vieno šūvio, kad gaujos šulas kristų negyvas.

Žudiko ieškojo ne tik patys banditai, bet ir tuo metu jau sustiprėjusios milicijos kriminalistai. Naberežnyje Čelnuose prasidėjo areštai. 29-ojo komplekso banditai vienas po kito atsidūrė areštinėse. Iki tol laisvai gyvenę ir nesitikėję teisėsaugos smūgio jie buvo palikę šimtus įkalčių, todėl per kratas pas juos rasta ginklų, narkotikų. Buvo areštuotas ir bosas A. Saliachovas. J. Jeriomenką areštavo Ukrainoje kartu su gaujos „etatiniu“ žudiku Aleksandru Belenka. Odesoje tuo metu buvo ir A. Vlasovas, bet jam pavyko pasislėpti ir į milicijos rankas jis pateko tik 2009-aisiais.

REKLAMA

Atsidūrę už grotų, banditai ėmė duoti parodymus. Buvo iškelta per 60 bylų, o į jas sugulė per dešimtmetį padaryti juodi darbai.

Viena pirmųjų žmogžudysčių dar 1993 metais buvo įvykdyta grupuotės nariui Vasilijui Lysychui. Tai buvo parodomoji žmogžudystė, A. Saliachovo suorganizuota tam, kad įbaugintų neklusniuosius.

Tardytojai išsiaiškino 21 žmogžudystę. Paaiškėjo, kad 29-ojo komplekso gaujos banditai 1999 metais nušovė deputatą Aidarą Israfilovą, 1996 metais nužudė 8 žmones Staroje Mazino kaime, padarė daug kitų rezonansinių nusikaltimų.

REKLAMA
REKLAMA

Gaujos teismas baigėsi 2004 metais. Iki gyvos galvos buvo nuteistas tik Jurijus Jeriomenka. Vadeiva A. Saliachovas ir žudikas A. Belenka įkalintas 25 metams, gaujos finansininkas Sergejus Mironovas – 18 metų. Kitus grupuotės narius teismas nuteisė kalėti nuo 6 iki 20 metų.

Nesugautas iki šiol buvo tik R. Asadulinas, o dabar jau ir jo laukia teismas.

Valdo mafiozai

Taigi Ukraina atsikratys dar vienu rusų banditu, tik vargu ar jų sumažės. Mafiozai iš Rusijos ukrainiečių teisėsaugininkams kelia nerimą. Ir ne tik teisėsaugininkams. Ukrainos politiniuose sluoksniuose svarstoma, kad kai kurias šios šalies sritis į savo nagus yra paėmusios nusikalstamos grupuotės, turinčios rusiškas šaknis. „Įteisintasis vagis“ Lera faktiškai valdo visą Sumų miestą. Per 20 metų nepriklausomos Ukrainos dar nebuvau girdėjęs, kad kriminalinio autoriteto klausytų ir srities gubernatorius, ir miesto meras, ir kiti valdininkai, – piktinosi Aukščiausiosios Rados deputatas Genadijus Moskalis. – Ukrainos teisėsaugininkai nuolat gaudo Rusijos mafijos veikėjus, tačiau dažniausiai jų neteisia, o tik ištremia iš šalies“.

Šis deputatas turi daugiausia informacijos apie nusikalstamas struktūras, nes pats yra buvęs vidaus reikalų ministro pavaduotoju, turi milicijos generolo laipsnį. G. Moskalis mano, kad dabar organizuotų nusikaltėlių gaujos turi daug daugiau laisvės negu tada, kai prezidentavo Leonidas Kučma ar Viktoras Juščenka. „Šiandien banditų gaujoms Ukrainoje yra rojus, – sakė jis duodamas interviu „Laisvės“ radijui. – Jie valdo šalį, nes jų klauso daugelis merų ir gubernatorių. Tai pripažino ir prezidentas Viktoras Janukovičius, kuris sugrįžęs iš Zaporožės davė komandą milicijos vadams išsiaiškinti kriminalinę situaciją šioje srityje, nes ir jam pasirodė, kad sritį valdo banditų statytiniai. Tas pats yra ir Nikolajeve, Sumuose“.

REKLAMA

Savo ruožtu Sumų miesto meras Genadijus Minajevas tokias G. Moskalio kalbas pavadino „baltos kumelės sapnu“ ir sakė, kad tą jo interviu reikia išmesti į sąvartyną, nors jame, girdi, yra ir „kelios protingos tezės“.

Tačiau ir kiti spaudos leidiniai rašo, kad Lera Sumskis, dar žinomas pravarde Pilkas, kurio tikras vardas ir pavardė – Sergejus Lysenka, valdo ne tik Sumų miestą, bet ir visą Centrinę Ukrainą. 1993 metais viename Sumų restorane S. Lysenka buvo paskelbtas „įteisintuoju vagimi“ ir iki šiol jau yra 6 kartus teistas. Daugiausia – už reketą. Duoklę jam mokėdavo ne tik privatūs verslininkai, bet ir valstybinių įmonių vadovai.

Dabar S. Lysenka verčiasi šešėliniu degtinės verslu. Paskutinį kartą buvo sulaikytas 2009 metų kovo mėnesį – tada jam buvo iškelta baudžiamoji byla už narkotikų laikymą. Tuomet jis įkliuvo viešbutyje Kijeve, suorganizavęs „įteisintųjų vagių“ susiėjimą. Iš Ukrainos, Rusijos ir Armėnijos suvažiavę nusikaltėlių bosai bandė perskirstyti įtakos sferas Centrinėje ir Vakarų Ukrainoje.

Dar prieš 4 metus Ukrainos milicijos akiratyje buvo 15 „įteisintų vagių“, dabar laisvėje likę tik keturi. Kai kurie – už grotų, kiti atsisakė titulio, o dar kiti buvo deportuoti į Rusiją. Ukrainos spauda rašo, kad laisvėje gyvena 7 „įteisintieji vagys“.

REKLAMA

Rusai šiurpina Europą

Banditai iš Rusijos kelia siaubą ne tik Ukrainoje. Štai Švedijos sostinėje Stokholme esantis Politikos saugumo institutas atliko tyrimą pavadinimu „Rusakalbių nusikalstamos grupuotės Europos Sąjungoje“. Tyrimo ataskaitos autoriai apžvelgia rusų mafijos veiklą Europos šalyse ir prognozuoja jos ateitį. „Lenkijoje veikia iki 20 000 nusikaltėlių iš Rusijos ir tai yra pati didžiausia pasaulyje rusų kriminalinė diaspora“, – rašoma ataskaitoje. Taip pat teigiama, kad rusakalbių grupuotėse esama ir nusikaltėlių iš Ukrainos, Baltarusijos. Jie suteneriauja, prekiauja žmonėmis, vagia automobilius, varo kontrabandą į buvusias sovietų šalis.

Švedų tyrinėtojai pateikia pavyzdį, kaip lenkų policija kovoja su rusakalbiais banditais Štai kad ir Balstogės (Bialystoko) vaivadija. Rytinė šios vaivadijos siena ribojasi su Baltarusija. Tad visi turistai, atvažiuojantys iš Baltarusijos, Rusijos, kitų Rytų šalių, patenka į Balstogės apylinkes ir čia susiduria su nusikaltėliais iš savo tėvynių. Net 90 procentų nukentėjusių turistų būna nuskriausti tėvynainių. Šie vagia, plėšia, atiminėja automobilius.

REKLAMA

Lenkų valdžia 2007-aisiais ir 2009 metais bandė išguiti užsieniečius nusikaltėlius, vis dėlto sumažinti nusikalstamumo nepavyko. „Kai kalbame apie mafiją, įsivaizduojame itališkas mafijos grupuotes su griežta hierarchija, – rašo švedai. – Rusakalbėse grupuotėse tokios griežtos hierarchijos nėra, bet savo struktūrą ir vadeivas jos turi“.

Švedų tyrėjai mato tik vieną išeitį, kaip kovoti su rusakalbėmis grupuotėmis, kurios kelia rimtą pavojų ir kitoms Europos šalims – reikia suvienyti įvairių šalių teisėsaugininkų darbą. Girdi, vertėtų net įsteigti bendrą tardymo komandą, kuri turėtų įgaliojimus be didelių kliūčių dirbti visose Europos šalyse.

TIK FAKTAI

Ukrainos „įteisintieji vagys“

Antimosas Kuchilajevas (56 m.). Abchazų tautybės. Pravardės: Antimosas, Antikas. Gyvena Odesoje. Turi tvirtų ryšių tiek su savo regiono, tiek su Kijevo politikais ir pramonininkais.

Sergejus Mamedovas (45 m.), pravarde Mamedas. Gyvena Donecke. „Įteisintuoju vagimi“ jį „karūnavo“ 2000-aisiais. Laikosi „vagių įstatymų“. Visuose savo srities miestuose turi paskyręs savo patikėtinius.

Sergejus Lysenka (58 m.), pravarde Lera Sumskis. Griežtai laikosi „vagių įstatymų“. Paskutinį kartą teistas 1998 metais. Kalėdamas Charkove ir Lvove, buvo suorganizavęs kalinių maištus.

REKLAMA

Valerijus Šeremetas(63 m.). Pravardės: Šeremetas, Šarikas. Gyvena Odesoje, „prižiūri“ kišenvagius. Laikosi „vagių įstatymų“.

Viačeslavas Kramarenka (57 m.). Pravardės: Kramaras, Mikola, Velnias. Gyvena Poltavoje, „karūnuotas“ 1998 metais. Dabar – firmos prezidentas, turi lošimų namus.

Vasilijus Rušanas (38 m.), pravarde Vasia Ausytasis. Gyvena tai Kijeve, tai Odesoje. Tai jauniausias Ukrainoje „įteisintasis vagis“. Jį „karūnavo“ kaukaziečių nusikaltėliai. Tris kartus teistas. „Prižiūri“ plėšimus, reketą, vagystes iš butų, narkotikų prekybą.

Aleksejus Salnikovas (39 m.), pravarde Lionia Krasnodonskis. Gyvena Luganske. Organizuoja kontrabandos srautus per Rusijos sieną.

Kalintys „įteisintieji vagys“:

Arturas Jeroševskis (48 m.). Nuteistas kalėti iki gyvos galvos, laikomas Vinickio kalėjimo vienutėje.

Nikolajus Chivrenka (62 m.). Pravardės: Chivria, Chocholas, Gercogas. 2002 metais gavo 16 metų laisvės atėmimo, kali Lvovo kalėjime.

Avtandilas Antadzė (53 m.), pravarde Avto. Nuteistas 5 metams laisvės atėmimo.

Petras KURMELIS

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų