REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

NATO vadas Europoje: kolektyvinė gynyba Lietuvai garantuota

Į Lietuvą atvykęs vyriausiasis sąjungininkų pajėgų Europoje vadas (angl. The Supreme Allied Commander Europe, SACEUR) admirolas Jamesas G. Stavridis teigė, kad Lietuva yra svarbi NATO narė, ištikima JAV sąjungininkė, kuri yra tikras pavyzdys kitoms valstybėms. Admirolas patikino, kad Lietuva visada turės stiprų užnugarį, nes kolektyvinė gynyba, įkūnyta 5-ajame sutarties straipsnyje, mūsų šaliai yra garantuota.

Į Lietuvą atvykęs vyriausiasis sąjungininkų pajėgų Europoje vadas (angl. The Supreme Allied Commander Europe, SACEUR) admirolas Jamesas G. Stavridis teigė, kad Lietuva yra svarbi NATO narė, ištikima JAV sąjungininkė, kuri yra tikras pavyzdys kitoms valstybėms. Admirolas patikino, kad Lietuva visada turės stiprų užnugarį, nes kolektyvinė gynyba, įkūnyta 5-ajame sutarties straipsnyje, mūsų šaliai yra garantuota.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

J. Stavridis: Lietuva – svarbi aljanso narė

J. Stavridis, kuris kartu su vyriausiojo sąjungininkų pajėgų Europoje vado pareigomis atstovauja ir JAV kariuomenę Europoje, patikino, kad Lietuvos ir JAV santykiai yra puikūs: „Mūsų šalių santykiai ir tikras kariuomenių bendradarbiavimo pavyzdys, modelis.“ Admirolas akcentavo, kad Lietuva yra svarbi Aljanso narė, kuriai garantuota kolektyvinė gynyba ir 5-ojo NATO sutarties straipsnio privilegijos: „Mes didžiuojamės, kad Lietuva yra šio Aljanso dalis.“

REKLAMA

Admirolas taip pat akcentavo sumaniosios gynybos svarbą, oro policijos pajėgas, efektyvesnį energijos panaudojimą. Būtent šiose srityse jis tikisi tęsti aktyvų bendradarbiavimą su Lietuva ir ateityje. J. Stavridis dėkojo Lietuvai už tai, kad ji sugebėjo sėkmingai integruoti savo karius į aljansą, ypatingai už didžiulį nuveiktą darbą Afganistano Goro provincijoje: „Dabar mes ten jaučiame didžiulį progresą. Už tai labai dėkojame Lietuvai.“

REKLAMA
REKLAMA

R. Juknevičienė: iš Afganistano išeisime tik kartu su Aljansu

Lietuvos krašto apsaugos ministrė Rasa Juknevičienė patikino, kad admirolas J. Stavridis asmeniškai labai prisidėjo prie to, kad mūsų regione NATO narystė taptų praktine: „Kad ne tik būtume pasirašę sutartį, tačiau kartu su NATO planuotume savo gynybą, labai konkrečiai, labai realistiškai.“

Su admirolu J. Stavridisui R. Juknevičienė kalbėjo apie bendrą aljanso gynybą regione: „Tai yra gyvas procesas, mes tai darome nuolatos. NATO planuoja gynybą visose teritorijose. Teritorinė gynyba yra prioritetas.“ Ministrė akcentavo, kad dar kartą buvo aptartos NATO kolektyvinės gynybos garantijos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pasak ministrės, itin svarbu, kad mūsų regione vyksta karinės pratybos su realistiniu scenarijumi, svarbiausios iš kurių įvyks jau kitais metais. Būtent už šį įnašą R. Juknevičienė dėkojo atvykusiam garbingam svečiui ir džiaugėsi, kad J. Stavridisui bus paskirtas apdovanojimas už nuopelnus – Lietuvos Komandoro kryžius.

R. Juknevičienė taip pat pažymėjo, kad karas Afganistane išlieka ir Lietuvos prioritetu: „Sakiau admirolui, kad kartu atėjome, kartu ir išeisime. Afganistanas yra mūsų kario dalyvavimo misijose prioritetas. Dar kartą išgirdau labai daug pagiriamųjų žodžių mūsų kariams ir tuo didžiuojuosi.“

REKLAMA

Prezidentė apdovanojo NATO pajėgų Europoje vadą Komandoro kryžiumi

Netrukus po vizito Krašto apsaugos ministerijoje Lietuvos prezidentė Dalia Grybauskaitė J. Stavridį už indėlį stiprinant šalies saugumą ir gynybą ordino „Už nuopelnus Lietuvai“ apdovanojo Komandoro kryžiumi.

Susitikime trečiadienį taip pat aptarti regioninio saugumo klausimai, pasirengimas įgyvendinti NATO gynybos planus, oro policijos misija ir energetinio saugumo stiprinimas.

„Šiemet įtvirtinome Lietuvos ir Baltijos regiono saugumui svarbias kolektyvinės gynybos garantijas – NATO gynybos planus, oro policijos misiją. Dabar turime užtikrinti, kad Aljanso pajėgos būtų pasirengusios praktiškai jas įgyvendinti“, – pabrėžė prezidentė.

REKLAMA

Šalies vadovės teigimu, NATO šalių pasienyje, Kaliningrade, didinamas Rusijos karinis pajėgumas reikalauja užtikrinti patikimą ir lanksčią NATO pajėgų sąveiką Baltijos regione per bendras pratybas, mokymus, taip pat plėtojant išmaniosios gynybos iniciatyvas.

Oro policijos misija Baltijos šalyse ir Lietuvoje įsikūręs NATO akredituotas Energetinio saugumo centras yra vieni geriausių išmaniosios gynybos pavyzdžių, kaip efektyviau panaudoti sąjungininkų išteklius ir stiprinti Aljanso narių saugumą.

Vėliau tą pačią dieną J. Stavridis lankysis Karinių oro pajėgų Aviacijos bazėje Šiauliuose, kur susitiks su Karinių oro pajėgų vadu generolu majoru Edvardu Mažeikiu ir šiuo metu NATO oro policijos misijoje Baltijos šalyse dalyvaujančiais Lenkijos karinių oro pajėgų kariais.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jamesas Stavridis (nuotr. Wikipedia)Jamesas Stavridis (nuotr. Wikipedia)

Vyriausiasis sąjungininkų pajėgų Europoje vadas yra vienas iš dviejų NATO strateginių vadų ir Sąjungininkų pajėgų vadavietės operacijoms (angl. Allied Command Operations (ACO) vadovas, atsakingas už NATO karines operacijas. Admirolas J. Stavridis vyriausiojo sąjungininkių pajėgų Europoje vado pareigas eina nuo 2009 m. Jis yra pirmasis laivyno admirolas šiose pareigose.

Šis vizitas yra jau ketvirtas vyriausiojo sąjungininkų pajėgų Europoje vado vizitas Lietuvoje. Mūsų šalyje jis jau lankėsi 2005, 2007 ir 2010 metais.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų