REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Mokslininkai žengė dar vieną žingsnį į priekį mokydami robotus vaizdžiai reikšti emocijas.

REKLAMA
REKLAMA

Pastaraisiais metais robotechnikos srityje dirbantys mokslininkai išmoko pagaminti robotus – antrininkus, kuriuos išoriškai labai sunku atskirti nuo tikrų žmonių. Tačiau net ir šiuos humanoidus anksčiau ar vėliau „išduoda“ emocijų nereiškiantys veidai.

REKLAMA

Vis dėlto ir šioje srityje jau pasiekta tam tikra pažanga: Pizos universiteto (Italija) mokslininkų grupė, vadovaujama Nicole Lazzeri, sukūrė robotams humanoidams skirtą HEFES (Hybrid Engine for Facial Expressions Synthesis) elektromechaninę sistemą, padedančią robotų veiduose reikšti situaciją atitinkančias emocijas. Ši sistema buvo įdiegta Pizos universitete sukurtame FACE roboto prototipe.

FACE anatomiškai tiksliai imituoja vienos tyrėjų grupės narės veidą, praneša „New Scientist“. Šis prototipas pirmą kartą buvo pristatytas neseniai Romoje vykusioje „BioRob“ konferencijoje, sakoma pranešime. Kad roboto veidas galėtų atkartoti žmogaus veido raumenų judėjimą reiškiant emocijas, italų mokslininkai  FACE galvoje ir viršutinėje kūno dalyje, aptrauktose polimerine oda,  įrengė 32 mažus elektros variklius, kuriuos valdo kompiuteris remdamasis prieš 30 metų sukurta FACS (Facial Action Coding System) sistema, apibūdinančia anatominį žmogaus veido raumenų judėjimą.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak mokslininkų, HEFES veido išraiškų sintezavimo sistema kontroliuoja FACE veido judesius. Tai  kelias pagrindines emocijas – nuostabą, baimę, laimę, pyktį, pasibjaurėjimą, liūdesį – imituojanti kompiuterinė programa, paremta specialiai sukurtais algoritmais. Jie kontroliuoja elektros variklių darbą ir yra atsakingi už sklandų perėjimą nuo vienos emocijos prie kitos.

Pranešama, kad Pizos universiteto mokslininkai FACE veido emocijų tikroviškumą patikrino su dviem vaikų grupėmis. Vienoje iš jų buvo 5 autistai, kitoje – 15 neautistų. Visi jie buvo prašomi atpažinti iš pradžių FACE roboto, o po to psichologo vaizduojamas emocijas. Paaiškėjo, kad vaikai iš abiejų grupių labai tiksliai atpažino laimę, pyktį ir liūdesį FACE veide, ir ne taip tiksliai identifikavo baimę, pasibjaurėjimą bei nuostabą.

Pamatyti, kaip robotas FACE mokosi reikšti emocijas, galima šiame vaizdo siužete.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų