• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kaip Lietuva panaudojo Europos Sąjungos lėšas Ignalinos atominei elektrinei (IAE) uždaryti ir ar pagrįstai prašo didinti sumą, numatomą skirti jėgainei iš naujo bendrijos biudžeto, domėsis į Lietuvą atvykstanti Europos Parlamento Biudžeto kontrolės komiteto delegacija.

REKLAMA
REKLAMA

Jos išvada bus svarbi Europos Komisijai priimant galutinius sprendimus dėl tolesnio jėgainės uždarymo finansavimo, praneša LTV naujienų tarnyba.

REKLAMA

Tris dienas aštuoni europarlamentarai IAE ir įvairiose su jos uždarymu susijusiose institucijose.

Europos Komisijai jie pateiks išvadą, nuo kurios nemažai priklausys, ar Lietuva gaus didesnę negu dabar planuojama skirti 210 mln. eurų sumą tolesniems jėgainės uždarymo darbams.

Lietuvos skaičiavimu, iki 2020 metų tam reikėtų maždaug 770 mln. eurų. Finansuoti visus jėgainės uždarymo darbus Europos Komisija įsipareigojo Lietuvai stojant į Bendriją, nes uždaryti atominę buvo stojimo sąlyga.

REKLAMA
REKLAMA

„Uždarymui skirtas finansavimas tikrai mūsų netenkina. Todėl, kad mes esam gavę apie 1,5 mlrd. eurų, tačiau bendras finansavimas skaičiuojamas – 2,5–2,8 mlrd. eurų. Tai praktiškai mums pusės pinigų trūksta“, – teigia Europos Parlamento narys Zigmantas Balčytis.

Lietuvos Premjeras Andrius Kubilius tikisi, kad europarlamentarai objektyviai įvertins IAE uždarymo problemas.

„Lietuva viena negali imtis visų atsakomybių. Tokios elektrinės uždarymas yra unikalus procesas. Niekas Europoje neturi tokios elektrinės uždarymo patirties. Išties mūsų netenkina ta situacija, kokią matom dabar, ir todėl mums kartu su Europos Sąjungos institucijomis reikia rasti pačius efektyviausius sprendimus, kaip toliau šį labai svarbų visai Europos Sąjungai projektą galėtume efektyviai įgyvendinti“, – kalbėjo jis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pasak Z. Balčyčio, į Lietuvą atvyksta labai profesionalių finansininkų delegacija, kuri ne tik supranta skaičius, bet ir moka skaityti tarp eilučių. Ir nors Ignalinos atominės uždarymo projektai vėluoja, beveik ketvirtadalis milijardo litų iš anksčiau skirtų pinigų dar nepanaudoti. Lietuvos pareigūnams ir politikams teks įrodyti, kad šie pinigai nebuvo iššvaistyti ar išgrobstyti.

„Po Lisabonos sutarties Europos Parlamento vaidmuo yra pats pagrindinis. Ir praktiškai pranešėjas formuos nuomonę, teiks pasiūlymą Europos Parlamentui balsavimui. Kokios bus įrašytos nuostatos į šitą pranešimą, praktiškai taip Komisija bus priversta arba įgaliota pateikti  pasiūlymus finansine  išraiška“, – aiškino Z. Balčytis.

REKLAMA

Europarlamentaro nuomone, jo kolegų vizitas padės Lietuvai užsitikrinti tolesnį IAE uždarymo finansavimą. Ir gal būt nebūtinai visi pinigai turi būti skirti iki 2020-ųjų, t. y. iš naujojo Bendrijos biudžeto, tačiau šis finansavimas turi tęstis tiek, kiek truks uždarymo darbai – iki 2029 metų.

Aurelija Malakauskaitė, LTV naujienų tarnyba

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų