REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Sekso žaidimai baigėsi mirtimi

Už nužudymus per lytinį aktą (beje, jie nėra tokie reti) teismai paprastai linkę skirti griežtas bausmes. Tokios žmogžudystės gali būti pripažįstamos netyčinėmis, jeigu vienas iš partnerių kitą nužudė to nenorėdamas, tik įsiaudrinęs tenkindamas aistras.

REKLAMA
REKLAMA

Lietuvį Arūną Ramanauską (39 m.) pernai spalio pradžioje Škotijoje nužudžiusi čekė Eliska Novotna (23 m.) prisipažino jį nudūrusi bežaidžiant sekso žaidimus ir žiūrint siaubo filmą „Paskerstieji“.

REKLAMA

E. Novotna ir A. Ramanauskas kartu dirbo vienoje fermoje netoli Pyblso miesto. Į butą, nuomojamą A. Ramanausko, E. Novotna atsikraustė likus 6 dienoms iki mįslingo jo nužudymo. Teisme čekė tikino atsikrausčiusi ten gyventi tik todėl, kad norėjusi įsikurti arčiau darbo vietos. Ji apsistojo pirmame to buto aukšte, o A. Ramanauskas jau kuris laikas gyveno antrame.

„Aš bijojau jo, tad nuo pat atsikraustymo eidama miegoti užstumdavau savo kambario duris stalu ir spintele, o po pagalve pasidėdavau peilį“, – teisme pasakojo E. Novotna. Advokato paklausta, ar vis dėlto ji neišsigalvojanti, čekė patikino, kad liudija davusi priesaiką ir išsigalvoti nedrįstų. Vis dėlto atrodo, kad priesaika nesutrukdė E. Novotnai pasakoti nebūtų dalykų.

REKLAMA
REKLAMA

„Tikinate, jog miegodavote po pagalve pasidėjusi peilį, bet vis tiek sutikote su A. Ramanausku eiti į jo kambarį ir kartu žiūrėti filmo, kurį jam buvote davusi?“ – teisme kaltinamosios teiravosi advokatas Ričardas Godardas. „Taip, bet tuo metu nemaniau, kad man gali grėsti pavojus. Ėjau su juo į kambarį, nes norėjau pasiklausti, kelintą valandą kitą rytą važiuosime į darbą“, – aiškino E. Novotna.

Žiūrėjo „siaubiaką“

Likus keletui valandų iki nužudymo, A. Ramanauskas su E. Novotna buvo užfiksuoti vieno prekybos centrų kamerų. Jiedu nusipirko butelį romo, 8 skardines alaus ir patraukė namo. Čia A. Ramanauskas pakvietė E. Novotną pas save į kambarį pasižiūrėti siaubo filmo „Paskerstieji“. Čekė nesispyriodama sutiko. Vėliau E. Novotna teisme pasakojo, jog, žiūrint „siaubiaką“ ir šnekučiuojantis apie tatuiruotes, A. Ramanauską užvaldžiusi aistra ir jis ėmęs ją „meiliai liesti“. „Aš atsistojau ir nuėjau į virtuvę. Arūnas mane atsekė ir apsikabinęs ėmė šokti“, – pasakojo E. Novotna.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Iš virtuvės porelė patraukė atgal į miegamąjį. A. Ramanauskas nuvilko E. Novotnai palaidinę ir nusegė liemenėlę. „Aš pasakiau jam, jog esu drovi ir nenoriu, kad jis matytų mane nuogą“, – teisme teigė čekė. Tuomet E. Novotna, kaip pati sakė, vėl išbėgusi iš kambario į virtuvę, ten pasičiupusi peilį, įsikišusi jį į kelnių kišenę ir grįžusi. Čia savo chalato diržu ji užrišusi lietuviui akis, o šis nusismaukęs kelnes ir užsitempęs ją ant savęs, „ketindamas pasimylėti“. Kaip tik tada E. Novotna išsitraukusi peilį ir 6 kartus smeigusi juo A. Ramanauskui į krūtinę ir kojas...

REKLAMA

Palikusi A. Ramanauską tysoti kraujo klane, E. Novotna apsirengė ir patraukė į Pyblso miestelį, esantį už keleto mylių. Einančią plentu ją pastebėjo policininkai. Ilgai nelaukdama čekė prisipažino nužudžiusi lietuvį – girdi, „bežaidžiant seksualinius žaidimus“.

Aplinkybės neaiškios

Atvykę į abiejų emigrantų nuomotą butą policininkai rado A. Ramanauską negyvą, užrištomis akimis gulintį kraujo klane ant grindų. Lova taip pat buvo kruvina. Kriminalistai atidžiai apieškojo visus kambarius. E. Novotnos miegamajame jie aptiko prezervatyvų pakelį ir peilį, o nužudyto lietuvio miegamajame – nemažą kolekciją sekso „žaisliukų“. Iš buto kratos pareigūnams susidarė įspūdis, jog A. Ramanauską su E. Novotna siejo ne tik bendras darbas.

REKLAMA

Teisme E. Novotna prisipažino nužudymo dieną gėrusi alkoholį nuo dešimtos ryto, na o lietuvio tikrai nenorėjusi nužudyti. „Man gaila, kad jis mirė. Nenorėjau, kad taip atsitiktų. Aš tiesiog gyniausi. Esu tikra, kad jis buvo geras tėvas savo dukrai, rūpestingas brolis ir darbštus vyras“, – teisme kalbėjo E. Novotna. Girdi, jeigu nebūtų A. Ramanausko subadžiusi, šis ją būtų išprievartavęs. „Neturėjau kitos išeities, tai buvo vienintelis būdas apsiginti“, – teisme aiškino čekė.

Šiaip ar taip, po 8 dienas vykusio teismo proceso ir 2 valandas trukusio pasitarimo prisiekusieji nusprendė, jog E. Novotna kalta dėl tyčinės žmogžudystės.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Teismas E. Novotną nuteisė kalėti 9 metus. Išgirdusi nuosprendį, nuteistoji jokių emocijų neparodė, tik išvedama atidžiai pažvelgė į aukos artimuosius, kurie dalyvavo visame procese ir klausėsi teismo per vertėją. Po nuosprendžio A. Ramanausko artimieji nieko nekomentavo.

„Tikslios šio mįslingo nužudymo detalės greičiausiai taip niekada ir nepaaiškės. Reiškiu gilią užuojautą A. Ramanausko šeimai ir tikiuosi, jog po šio teismo sprendimo jie sugebės gyventi toliau“, – sakė nužudymo tyrimui vadovavęs inspektorius Džimas Robertsonas.

REKLAMA

Prieš seksą nugirdydavo

Britas Tonis Teobaldas (42 m.) kali jau 6 metus – už tai, kad 2005 metais per itin grubų, žiaurų lytinį aktą nužudė savo sužadėtinę lietuvę Levą L. (24 m.).

Leva L. su seksualiniu iškrypėliu T. Teobaldu susipažino praėjus maždaug metams nuo atvykimo į Jungtinę Karalystę. Jį neseniai buvo palikusi žmona su dviem vaikais. Vėliau teisme pastaroji liudijo, kad neapsikentusi iškrypėliškų sutuoktinio pomėgių ir itin grubaus sekso.

Daili lietuvaitė krito T. Teobaldui į akį ir šis pasikvietė ją gyventi į savo butą šiaurės Londone. Leva taip pat turėjo kęsti seksualinį T. Teobaldo smurtą ir tenkinti jo gyvuliškas aistras. Teisme paaiškėjo, jog prieš užsiimdamas „smurtingu seksu“ T. Teobaldas savo partneres nugirdydavo kone iki sąmonės netekimo, o pats negerdavo nė lašo. Kai nuo girtumo moterys prarasdavo orientaciją, nesugebėdavo priešintis ir nebejausdavo skausmo, iškrypėlis su jomis įgyvendindavo savo šiurpias seksualines fantazijas.

REKLAMA

Negyvai nukraujavo

Lemtingąjį vakarą T. Teobaldas su Leva L. žiūrėjo filmą, vėliau sugirdė jai butelį degtinės. Nuo to sąmonę praradusią merginą T. Teobaldas nutempė ant lovos, išrengė ir, kaip teigia teismas, žiauriu ir iškrypėlišku būdu užsiėmė su ja seksu. „Jeigu ji nebūtų išgėrusi didelio kiekio alkoholio, dėl kurio nieko nejautė, būtų kentusi didžiulius skausmus“, – vėliau teisme sakė prokuroras Markas Denisas. Negyvai nukraujavusią moterį aptiko policija, iškviesta T. Teobaldo kaimynų, pastebėjusių, kad jis vaikštinėja po kiemą krauju permirkusiomis trumpikėmis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Teisme T. Teobaldas tikino, neva sužadėtinė mirusi atsitiktinai – girdi, toks lytinių santykių būdas jiedviem buvęs įprastas, tik tąkart jis tiesiog šiek tiek persistengęs.

Kai teismas pradėjo nagrinėti T. Teobaldo bylą, į teisėsaugą kreipėsi dar trys moterys, nukentėjusios nuo jo dar 1982–1995 metais. Joms tuomet buvo nuo 5 iki 15 metų. Visas jas T. Teobaldas, kuris dirbo skubių siuntų tarnybos vairuotoju, buvo išžaginęs ir išprievartavęs net ne vieną sykį. Viena moteris po žiauraus išprievartavimo susirgo depresija ir ilgai gydėsi psichiatrijos ligoninėje.

REKLAMA

Už 17 išprievartavimų bei išžaginimų ir netyčinę žmogžudystę T. Teobaldas buvo nuteistas kalėti iki gyvos galvos. Kreiptis į teismą dėl paleidimo jis galės 2019 metais.

Tyčia ar netyčia?

Prieš mėnesį Anglijos miesto Notinghamo teismas paskelbė itin griežtą nuosprendį Aleksandrui Burnetui (32 m.), kuris, kaip ir lietuvį nužudžiusi E. Novotna, sekso žaidimus bandė paįvairinti peiliu. Teisme jis tikino, kad jo 52 metų meilužė Li Hendri mėgdavusi nešvankybes ir tąkart pati pasiūliusi „pažaisti su peiliu“. A. Burnetas pasakojo, jog su 20 metų vyresne moterimi jis buvo nutraukęs santykius, o lemtingąjį vakarą pasikvietęs pas save į namus susitaikyti.

REKLAMA

Susitaikymas baigėsi audringu seksu, o šis – L. Hendri mirtimi. Mat „bežaidžiant“ su peiliu A. Burnetas, kaip pats sakė, netyčia įsmeigęs peilį moteriai į kaklą. Kadangi buvo visiškai girtas, jis užsimerkęs, kad pagalvotų, ką daryti toliau, o begalvodamas – užmigęs. Nors tikslios nužudymo aplinkybės teisme taip ir nepaaiškėjo, prisiekusieji A. Burnetą pripažino kaltu dėl tyčinės žmogžudystės, o teismas jam skyrė 22 metus laisvės atėmimo.

Gegužės mėnesį už žmonos nužudymą sekso metu buvo nuteistas ir kanadietis Džeimsas Leopoldas (33 m.). Teisme Dž. Leopoldas aiškino, kad žmoną Laurą (47 m.) nužudęs, kai ši tenkindama jį burna įkandusi į penį. „Tai buvo paprasčiausia fizinė reakcija – pajutau aštrų skausmą ir staigiai smogiau jai kumščiu į nosį. Nenorėjau jos žudyti“, – teisme teisinosi Dž. Leopoldas. Ir nors ekspertai nustatė, kad moteris mirė nuo asfikcijos, o mirtis ištiko jai kaklą spaudžiant ne mažiau kaip 4 minutes, prisiekusieji patikėjo teisiamuoju ir nusprendė, kad jis kaltas tik dėl netyčinės žmogžudystės. Kanados baudžiamasis kodeksas numato, jog žmogžudystė gali būti įvertinama kaip netyčinė, jeigu įvykdyta „aistros įkarštyje“.

REKLAMA
REKLAMA

KOMENTARAS:

Psichoanalitinis psichoterapeutas Olegas Lapinas:

Ar asmuo sekso metu įvykdė žmogžudystę negalėdamas suvokti savo veiksmų, sprendžia teismo psichiatrai – su tokiu asmeniu jie dirba, atlieka ekspertizes ir nustato, ar kaltinamasis buvo patologinio afekto būsenos, ar ne. Jeigu jis buvo tokios būsenos, vadinasi, iš tiesų negalėjo suvokti savo veiksmų. Patologinis afektas gali ištikti bet kada – supykus, išsigandus ar stipriai susijaudinus. Tad iš principo ir sekso metu žmogus gali būti ištiktas patologinio afekto ir neatsakyti už savo veiksmus. Vis dėlto dažniau asmenys, siekdami išvengti atsakomybės, ieško įvairiausių pasiteisinimų ir dengiasi nebūtais dalykais, kad sušvelnintų gresiančią bausmę.

Tik faktai

Psichologai aiškina, jog seksualinė norma yra tai, kas abiem partneriams normalu, teikia malonumą ir nepažeidžia nei aplinkinių žmonių interesų, nei socialinių elgesio normų. Vis dėlto lytinį gyvenimą veikia daug socialinių ir biologinių veiksnių, tad nelengva tiksliai nustatyti, kas konkrečiu atveju normalu ar nenormalu. Dar prieš keletą dešimtmečių masturbacija buvo laikoma sveikatai žalingu iškrypimu, o šiandien nieko nestebina nei homoseksualiniai, nei sadomazochistiniai santykiai.

REKLAMA

Seksualinė norma dažnai būna susijusi ir su teisinėmis normomis. Už kraujomaišą, nepilnamečių tvirkinimą, prievartavimą ar zoofiliją daugelyje šalių numatyta baudžiamoji atsakomybė. Na o sekso paįvairinimas botagėliais, antrankiais ar netgi peiliais gali būti seksualinė norma, jeigu tik priimtina abiem partneriams.

Šaltinis – „Sekso enciklopedija“

Giedrė POTELIŪNAITĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų