REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Siekdami už norimą kainą parduoti naudotą automobilį, vairuotojai neretai gudrauja ir nutyli parduodamos transporto priemonės defektus.

REKLAMA
REKLAMA

Tik kas penktas automobilio pardavėjas pirkėjui atskleidžia visą tiesą apie parduodamą automobilį. Tokie duomenys gauti atlikus apklausą viename lankomiausių transporto skelbimų portale.

REKLAMA

41 proc. apklausos dalyvių teigė, kad parduodami automobilį pirkėjui nurodė pagrindines problemas, tačiau smulkius gedimus nutylėjo. 28 proc. respondentų atsakė, jeigu pirkėjas neklausia, apie visus buvusius ar esamus automobilio gedimus nepasakoja, o 12 proc. imasi gudrybių, nutyli net ir pirkėjų paklausti, kad greičiau ir brangiau parduotų transporto priemonę.

Viktoro Daukšo, „Autoplius.lt“ plėtros vadovo, teigimu, pardavėjai privalo pirkėjams nurodyti esminius automobilio trūkumus, nes priešingu atveju pirkėjas gali kreiptis į teisines institucijas, pareikalauti kompensacijos už patirtą žalą, o galiausiai – nutylėti automobilio gedimai gali turėti įtakos ir vairuojančiojo saugumui.

REKLAMA
REKLAMA

„Apgauti pirkėjai gali kreiptis į teismą ir pareikalauti kompensuoti patirtą žalą, todėl geriau apsiriboti mažesne pinigų suma, negu vėliau spręsti susiklosčiusią situaciją teisinėse institucijose. Pirkėjams patariame nuodugniai patikrinti automobilį, klausti pardavėjo, domėtis, nes tik nuo jų smalsumo ir suinteresuotumo įsigyti tikrai gerą ir kainą atitinkantį automobilį priklausys, ar vėliau džiaugsis pirkiniu“, – pataria V. Daukšas.

Nurodydami transporto priemonės pardavimo priežastį, daugiausia – 55 proc. – apklausos dalyvių paminėjo, kad nori turimą geros techninės būklės automobilį pakeisti nauju. 36 proc. nori seną, bet jau susidėvėjusią mašiną pakeisti nauja. Tik 6 proc. parduoda automobilį dėl brangios priežiūros, pabrangusių degalų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Įdomu, kad 34 proc. respondentų ieško naujo ir pardavinėja turimą automobilį tuo pačiu metu. 30 proc. pirmiausia parduoda senąjį ir tik po to pradeda naujojo automobilio paiešką, o 17 proc. elgiasi atvirkščiai – pirmiausia įsigyja naują ir tik vėliau parduoda seną automobilį. 19 proc. kiekvieną kartą renkasi kitą pardavimo ir pirkimo būdą.

„Idealiu atveju turimas automobilis parduodamas ir naujas nusiperkamas vienu metu. Tačiau taip įvyksta retai. Perkant naują ir drauge pasiliekant senąją transporto priemonę, gali pristigti lėšų. Jeigu prieš tai parduodamas senasis, tenka kurį laiką išsiversti be automobilio, o tai daugeliui sukelia nepatogumų. „Autoplius.lt“ atlikti tyrimai rodo, kad pirkimo procesas – nuo apsisprendimo įsigyti iki įsigijimo – 65 proc. vairuotojų užtrunka nuo savaitės iki mėnesio“, – pasakoja V. Daukšas.

REKLAMA

Atsakydami į klausimą, kokius darbus atlieka ruošdami automobilį parduoti, daugiausia – 53 proc. – pažymėjo, kad nuplauna, išsiurbia, nublizgina mašiną, kad atrodytų kaip nauja. 38 proc. sutvarko pagrindinius techninius gedimus, 35 proc. turimą automobilį pardavinėja nieko nekeisdami. Trečdalis gerai ir profesionaliai nufotografuoja ir nuotraukas publikuoja transporto skelbimų portale.

Pasak V. Daukšo, kasdienį automobilį reikia paversti preke, nes naudotas automobilis kitam vairuotojui – naujas pirkinys, todėl turi būti ir švarus, ir tvarkingas.

REKLAMA

„Jeigu automobilį parduodate interneto portale, nuplovę ir išvalę būtinai padarykite gražias ir kokybiškas nuotraukas. Jos atskleidžia automobilio būklę geriau negu tūkstantis žodžių. Žinoma, įdėkite ir detalesnį ar netgi kūrybiškesnį skelbimą, kuris sudomintų potencialius pirkėjus“, – pataria specialistas.

Linas JOCIUS

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų