REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Odontologines paslaugas teikiančių valdiškų įstaigų atstovams vis garsiau prabylant apie būtinybę peržiūrėti įkainius, sveikatos apsaugos ministro įsakymu patvirtinta nauja tvarka, kada pacientai turės susimokėti už antrinio ir tretinio lygio paslaugas. Odontologijos poliklinikų vadovai džiūgauja, kad pagaliau aiškiai reglamentuota tvarka ir nebereikės nuostolingai dirbti, o pacientai baiminasi, kad paslaugos net ir valdiškose įstaigose bus neprieinamos.

REKLAMA
REKLAMA

Peržiūrėjo įkainius

Sveikatos apsaugos ministerija informuoja, kad ministro įsakymu buvo aiškiau reglamentuota iki tol prieštaringų diskusijų sulaukdavusi gydytojo specialisto konsultacijos įvertinimo bei apmokėjimo už ją tvarka. Tačiau Odontologų rūmai baiminasi, kad visa finansinė našta perkelta ant pacientų pečių.

REKLAMA

Odontologų rūmų tarybos pirmininkės pavaduotojos Anastazijos Tutkuvienės teigimu, į valdiškas gydymo įstaigas dažniausiai ateina tie pacientai, kuriems privačių odontologijos kabinetų paslaugos ne pagal kišenę, todėl toks branginimas jiems bus našta.

„Keisti mokėjimo tvarką reikėjo, nes iki šiol buvę įkainiai tikrai neatitiko tikrovės – nei įdėto darbo, nei sąnaudų. Įstaigos patyrė nuostolių. Tačiau šiuo atveju labiausiai nuskriausti lieka pacientai. Žmonės bus priversti už daug ką susimokėti, o pinigų jie neturi. Juk dažniausiai dėl dantų skundžiasi pagyvenusieji – patys nemokiausi mūsų piliečiai. Tie, kurie turi pinigų, ir dabar gydosi privačiose klinikose“, – tvirtino A.Tutkuvienė.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak jos, už įprastas odontologo paslaugas mokėti neteks. Jeigu liga uždelsta ar komplikavosi, reikės specialisto pagalbos. O už tokias paslaugas nemenką sumą prisieis susimokėti iš savo kišenės arba tiesiog prašyti, kad išsitrauktų dantį.

„Esant tokiai situacijai, valstybei po kelerių metų teks didinti lėšas dantims protezuoti. Taigi dabar labai sunku pasakyti, kiek bus sutaupyta, nes daugės bedančių, o valstybė finansuoja dantų protezavimą. Šiai sričiai pinigų, ko gero, reikės daugiau nei įkainiui padidinti“, – įsitikinusi gydytoja.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tvarką reikėjo keisti seniai

Panevėžio miesto stomatologijos poliklinikos vadovas Karolis Valantinas „Sekundei“ teigė, kad naujoji tvarka palies tik nedidelę dalį pacientų, daugelis jų net nepajus pabrangimo. Beveik visos odontologinės paslaugos ir toliau liks nemokamos – piniginę atverti teks tik už sunaudotas medžiagas ir vienkartines priemones.

Linos DRANSEIKAITĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų