REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Neseniai atlikto tyrimo duomenimis, raudoni automobiliai nuo paukščių išmatų nukenčia dažniau nei bet kurios kitos spalvos. Tokie įrodymai buvo surinkti studijos Didžiojoje Britanijoje metu, kuomet penkiuose šalies miestuose buvo skaičiuojamas paukščių išskyrų skaičius ant automobilių. Per dvi dienas buvo ištirta daugiau nei 1100 automobilių ir galiausiai paaiškėjo, kad 18 proc. apdergtų transporto priemonių buvo raudonos, o 14 proc. ‒ mėlynos. Toliau sekė juodi (11 proc.), balti (7 proc.) ir pilki arba sidabriniai (3 proc.) automobiliai, o mažiausiai, vos 1 proc. organinės kilmės „trąšomis“ padengtų modelių buvo žali, skelbia „Independent Online“.

REKLAMA
REKLAMA

Kodėl paukščiai daugiausiai taikosi į raudonus automobilis tyrimo išvadose neskelbiama, juolab, kad jį užsakiusi britų automobilių prekybos kompanija „Halfords“ neįtraukė pačių sparnuočių stebėjimo. Vietoje to buvo surinkti juokingi vairuotojų paaiškinimai apie galimas priežastis. Pavyzdžiui, vienas „Lexus“ vairuotojas pareiškė, kad poliruoti automobiliai kenčia todėl, kad paukščiai mato juose savo atvaizdus, o „Ford Focus“ savininkas buvo įsitikinęs, kad kuo tamsesnė yra automobilio spalva ir gilesnis gaunamas atspindys, tuo agresyvesnė yra reakcija.

REKLAMA

Taip pat, dalis apklaustųjų teigė maną, kad raudona spalva paukščiams reiškia pavojų arba jog šie orientuojasi į spalvas, kurios primena jų plunksnas. Arčiau vandenyno esančių gyvenviečių vairuotojai linkę matyti, kad žuvėdros renkasi baltus automobilius, taip pat populiari nuomonė buvo ir balandžių potraukis pilkos spalvos kėbulams. Visgi kaip „Independent Online“ pažymėjo britų ornitologų bendruomenės atstovas, bus automobilis apdergtas ar ne priklauso nuo to, kur jis pastatytas.

REKLAMA
REKLAMA

„Mes neturime informacijos apie tai, kad paukščius galėtų traukti tam tiktos spalvos, tačiau išmatų atsiradimo ant automobilio tikimybė turbūt priklauso nuo to, kur jis statomas. Jei renkatės vietą, kurioje paukščiai renkasi, tikrai ant savo transporto priemonės rasite daugiau nešvarumų“, ‒ komentavo jis.

Ne mažiau už automobilių spalvas, kurios labiausiai traukia paukščius, tyrimo rezultatuose įdomiai atrodo ir savininkų polinkis rūpintis turimomis transporto priemonėmis. Tik 17 proc. apklaustųjų sakė, kad nešvarumus nuvalo vos tik pamatę, 20 proc. teigė susirūpiną tuo per keletą dienų, tačiau net 55 proc. tvirtino laukiantys kito automobilio plovimo, praneša „TheMotorReport.com“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų