REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Ekologiško būstų statybos pasaulyje vis populiarėja. Statomi ne tik individualūs namai bet ir visuomeninės paskirties pastatai.

REKLAMA
REKLAMA

Ekologišką būstą galime suvokti įvairiai. Tai galėtų būti namai kuriuose yra sukurtos palankiausios sąlygos žmogui gyventi, arba namas, kuris pastatytas iš aplinką tausojančių - nekenksmingų medžiagų, arba būstas, pastatytas pakartotinai panaudojant statybines ar kitas medžiagas. Šių priemonių visuma nulemia ekologiško būsto sąvoką.

REKLAMA

Taigi, ekologiško būsto statybai reiktų naudoti natūralias, aplinkai draugiškas medžiagas, kurios gamybos, eksploatavimo metu neišskiria į aplinką kenksmingų medžiagų. Tokios yra: medis, šiaudai, nendrės, kanapės, linai, akmuo, molis, smėlis, aliejai, natūralūs dažai. Panaudojus šias medžiagas namo statybai sukuriamas palankus mikroklimatas patalpose įvairiu metų laiku, nes medžiagos yra drėgmei ir orui laidžios. Taip pat statybai galima pakartotinai panaudoti medžiagas, kurios daugelio traktuojamos kaip atliekos, pvz.:  keramikinių plytelių dūžis, iš kurio klijuojamos mozaikos. Statant namą iš molio ir šiaudų galimybė panaudoti statybines atliekas padidėja, nes visi defektai paslepiami plaušamolio sienose. Siekiant sukurti palankų mikroklimatą bei taupant energiją, galima sumontuoti (instaliuoti) rekuperacinę oro sistemą. Taip būtų sumažinami šilumos nuostoliai, bei tausojama aplinka.

REKLAMA
REKLAMA

Daugelis pasakys, kad vien tik iš natūralių medžiagų namo nepastatysi. Tai tiesa, namas be elektros instaliacijos, vandentiekio ar nuotakyno, be langų niekam nereikalingas. Tačiau didžioji dalis būsto gali būti ekologiška.

O jeigu iškils klausimas - „Kam to reikia?“. Atsakymas yra paprastas – „Tau“. Taupant, namui reikalingą, energiją, bei statybos metu naudojant natūralias medžiagas į aplinką patenka mažiau, anglies dvideginio dujų. Pastarųjų poveikis planetai visiems puikiai žinomas. Vis dažniau žmonės renkasi ekologišką statybą rūpindamiesi ne tiek aplinkos išsaugojimu, kiek savo sveikata ar gyvenimo kokybe. O noras gyventi natūralioje aplinkoje priverčia susimąstyti ne tik apie savo ekologišką namą bet ir apie aplinkosaugą apskritai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ši informacija sukurta ir viešinama vykdant projektą „Aplinkai palankaus gyvenimo būdo skatinimo erdvė“ (Sanglaudos skatinimo veiksmų programos prioriteto „Vietinė ir urbanistinė plėtra, kultūros paveldo ir gamtos išsaugojimas bei pritaikymas turizmo plėtrai“ priemonė „Visuomenės informavimo ir švietimo apie aplinką priemonių įgyvendinimas“. Projekto kodas VP3-1.4-AM-09-K-01-039. Projekto vykdytojai – Vilniaus Gedimino technikos universiteto Aplinkos apsaugos katedra. Projekto partneris – VšĮ „Projektų parkas“). Daugiau informacijos apie projektą: www.ekoaplinka.eu

VGTU ženklai (nuotr. Balsas.lt)VGTU ženklai

Užsakymo numeris 2293

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų