REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Milžinišką austrę, kurią netyčia tinklais ištraukė žvejai, mokslininkai tirs magnetinio rezonanso tomografu. Taip bus siekiama išsiaiškinti, ar joje slypi didžiulis perlas.

REKLAMA
REKLAMA

Šiam priešistoriniam moliuskui – daugiau kaip 100 mln. metų. Jis dešimt kartų didesnis nei įprasta austrių kriauklė, praneša „Daily Mail“.

REKLAMA

Kriauklė ištraukta Solente, Didžiojoje Britanijoje. Neįprastą radinį tinkluose aptiko į krantą parplaukę žvejai.

Nuo kriauklės nuplovus storą purvo sluoksnį, tapo aišku, kad tai didžiulė fosilija virtusi kriauklė, kurios plotis siekė beveik 18 centimetrų, o storis – beveik 8 centimetrus.

Tokio dydžio kriauklėje galėtų slypėti golfo kamuoliuko dydžio perlas. Paprastai austrių kriauklėse randamų perlų skersmuo siekia maždaug 7 milimetrus.

REKLAMA
REKLAMA

Toks brangakmenis būtų vertas daugybės tūkstančių.

Ši austrė atiduota Žydrojo rifo akvariumui Portsmute, Hempšyre. Jo ekspertai, analizuodami moliusko augimo žiedus, nustatė jo amžių, panašiai, kaip pagal rieves datuojami medžiai. Dabar jie laukia, kol kriauklė bus ištirta magnetinio rezonanso tomografu ir paaiškės, ar joje slypi retas perlas.

„Kriauklė aptikta žvejybinio laivo tinkluose. Kai žvejai sugrįžo į krantą, jie pamanė, kad kriauklė tikra, tačiau kai ją paėmė, nuvalė ir atidžiau apžiūrėjo, suprato, kad ji pavirtusi akmeniu“, – teigė akvariumo atstovas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Vienas žmogus paskambino ir mums pranešė, kad ji eksponuojama vietinėje žuvų parduotuvėje, taigi mes jiems paskambinome ir jie atidavė ją mums“, – pridūrė jis.

„Austrių amžių galima nustatyti pagal kasmetinį augimo žiedą ant jų kriauklių, o ant šios mes priskaičiavome daugiau kaip 200 žiedų. Taigi tai buvo ypač ilgai gyvenęs organizmas. Žinoma, tikimybė, kad jos viduje kas nors bus, lygi vienai iš milijono, tačiau sprendžiant vien pagal kriauklės dydį, tuomet galima būtų tikėtis golfo kamuoliuko dydžio perlo“, – kalbėjo akvariumo darbuotojas.

„Tikimės, kad netrukus kriauklė bus ištirta magnetinio rezonanso tomografu, ir pamatysime, ar ji ką nors slepia“, – sakė jis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų