REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Dėl naujos Žemės mokesčio įstatymo redakcijos, kurią Seimas priėmė praėjusiais metais, žemės savininkų nuo kitų metų gali laukti nemalonūs netikėtumai, kai žmonės sulauks milžiniškų sąskaitų už savo turimus žemės sklypus. Nevyriausybinės ir pelno nesiekiančios organizacijos Lietuvos žemės savininkų sąjungos (LŽSS) Šiaulių skyriaus Tarybos pirmininko Evaldo Danilovo nuomone, norėdami surinkti daugiau pinigų į biudžetą, valdininkai pavers gyventojus ubagais. Neturėdami iš ko susimokėti, dalis gyventojų gali netekti savo sklypų ar namų.

REKLAMA
REKLAMA

Surengė konferenciją

Praėįjusį penktadienį LŽSS surengė konferenciją Šiauliuose, kurios metu ir buvo aptarti šio įstatymo pasikeitimai. „Valdžia priėmė įstatymą visiškai neapgalvojusi ir neskelbia informacijos savininkams, turbūt tikėdamasi, kad visi tyliai ir ramiai priims tuos pasikeitimus, o kitais metais sulaukę milžiniškų sąskaitų neturės kur dėtis. Todėl mūsų sąjunga ir surengė šią konferenciją. Tikimės, kad gyventojai nebus abejingi, nes jeigu jie nieko nedarys, mes taip pat būsime bejėgiai“, - „Šiaulių naujienoms“ pasakojo E. Danilovas.

REKLAMA

Galimybė atsirasti korupcijai

Seimas naujoje Žemės mokesčio įstatymo redakcijoje įvedė daug naujovių: žemės mokesčio skaičiavimą nuo vidutinės žemės rinkos vertės, platų mokesčio tarifo intervalą nuo 0,01 iki 4 procentų, kurį kiekvienais mokestiniais metais iki birželio 1 dienos kitam mokestiniam laikotarpiui tvirtins savivaldybių tarybos, įvedė apleistų žemės ūkio naudmenų sąvoką ir atitinkamą mokestinį režimą jų atžvilgiu bei kitus pasikeitimus.

REKLAMA
REKLAMA

„Tuos pakeitimus peržiūrėję STT pareigūnai jau dabar kai kuriuose punktuose įžvelgia galimus korupcijos atvejus. Pakeitimai padaryti tokie, kad nėra konkretumo, savivaldybių tarybos galės paskaičiuoti mokesčius, saviems asmenims palankesnius, kitiems kaip tik didesnius, jeigu savininkas neišgalės susimokėti mokesčių, sklypą perims antstoliai“, - apie pasikeitimus kalbėjo E. Danilovas. „Taip pat nėra aišku, kam tuos pinigus savivaldybės panaudos. Kol kas pagal įstatymą, pinigai už žemės sklypus nukeliaus į savivaldybių biudžetus, tad jos galės juos panaudoti bet kam, kad ir abejotiniems projektams, kaip kad buvo su Menų inkubatoriumi. Mes siekiame skaidrumo, kad būtų kažkokia atskaitomybė, gauti pinigai būtų panaudojami konkretiems tikslams, kad gyventojai, mokėdami mokesčius, žinotų, kur nukeliaus jų pinigai“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Atsilieps ne tik ūkininkams ar verslininkams

Įstatymo pakeitimai atsilieps ne tik ūkininkams, turintiems didžiulius dirbamos žemės sklypus, bet ir mieste privačius gyvenamosios paskirties sklypus turintiems gyventojams. „Įsivaizduokite, mieste gyvenanti močiutė turi ir taip remonto reikalaujantį namelį, šalia dar poros arų sklypelį. Gaus ji ne kelių litų, bet kelias dešimtis tūkstančių litų siekiančią sąskaitą už sklypą, kas jai beliks? Anksčiau buvo toks posakis – mano namai, mano tvirtovė. Dabar žmonės negalės jaustis saugūs, nes kiekvienais metais mokesčių koeficientas bus perskaičiuojamas iš naujo, priklausomai nuo žemės sklypo tuometinės rinkos vertės“, - baiminosi gyventojų interesus ginančios sąjungos pirmininkas.

REKLAMA

Siūlys įstatymų pataisas

LŽSS atstovai valdžiai ketina siūlyti įstatymo pataisas, kurios neleistų atsirasti korupcijai, taip pat neleistų susidaryti tokiems dideliems mokesčiams. Vos tik buvo priimtas šis įstatymas, sąjunga teikė prašymą Prezidentei, kad ji vetuotų skubotai priimtą įstatymą, tačiau, pasak E. Danilovo, Prezidentė prašymo neišgirdo ir įstatymas buvo priimtas. „Eilinį kartą įstatymas buvo priimtas skubos tvarka, net nepasitarus su specialistais, kokių pasekmių susilauks. Mūsų sąjunga siūlys valdžiai pataisas, ieškosim kompromiso. Artėja rinkimai, tad politikai dabar dalija daug pažadų, tačiau reikia žiūrėti, kurie politikai yra pajėgūs tuos pažadus įgyvendinti. Jeigu nebus pasiektas susitarimas, organizuosim piketus. Tačiau labai svarbu, kad būtų aktyvūs ir patys gyventojai, nes jeigu jie tuo nesidomės, tada nieko nebus – niekas už juos nieko nepadarys“, - gyventojus ragino E. Danilovas.

- Algirdas Balkys

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų