REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Krevečių ir lašišos reiktų vengti ne tik dėl gamtos išteklių saugojimo, tačiau ir dėl jų sugavimo bei auginimo būdų, –teigia  Lietuvos gamtos fondo atstovo, gamtosaugos specialistas Robertas Staponkus, rašo lrytas.lt.

REKLAMA
REKLAMA

„Valgykite mūsų vandens telkiniuose sugautas žuvis. Taip ne tik tausosite gamtą, tačiau valgysite ir kokybiškesnę žuvį“, - lrytas.lt sakė R. Staponkus.

REKLAMA

Jūros ešerys, jūros lydeka, lašiša, menkė, ungurys, tilapija, tunas, krevetės – populiarios žuvys, kurioms gamtosaugininkai uždegė raudoną šviesą.

„Nepirkdami šių žuvų neprisidėsime prie intesvyvios jų žvejybos, nes šioms žuvims gresia išnykimas, jų pagaunama daugiau, negu leidžiama“, - kalbėjo R. Staponkus.

Be to, lietuvių vertinama brangi lašiša, kuri pasiekia Lietuvos pirkėjus, yra užauginama Norvegijoje pramoniniu būdu ir jau vien todėl nėra kokybiška. Mat žuviai, kaip ir bet kuriam gyvam organizmui, reikia erdvės ir natūralių sąlygų. Tuo tarpu auginant jas pramoniniu būdu erdvė žuviai suteikiama tik minimali.

REKLAMA
REKLAMA

Daug komplimentų R. Staponkus pažėrė Lietuvos vandens telkiniuose plaukiojančioms lydekoms. Jas užmarinavus ir tinkamai paruošus valgyti galima ne ką prastesnę žuvį, nei daugelio mėgiama lašiša.

„Ešerys, karpis, karšis Rytų Baltijos menkė, upinė plekšnė, silkė, skumbrė, Vakarų Europos starkis, Baltijos šprotai, stinta – valgydami tokią žuvį ne tik valgysime sveikiau, tačiau tausosime ir gamtą“, - pasakojo pašnekovas.

R. Staponkus sako niekada neperkąs ir prekybos centruose esančių pangasijų ar tilapijų.

Pastaraisiais metais dėl intensyvios komercinės žvejybos jūros ir vandenynai nebespėja „užauginti“ tiek žuvies, kiek jos yra pagaunama.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Anot gamtosaugininkų, beveik trečdalis žuvų rūšių jau išgaudyta tiek, kad nežinia, ar jų ištekliai kada nors atsikurs, net ir visiškai nutraukus šių žuvų žvejybą.

Daugiau nei pusė Lietuvoje parduodamos žuvies yra importuojama.

Pasaulyje kasmet apie 7,3 milijono tonų „netyčinio“ laimikio – žuvies ir kitos jūros gyvūnijos – išmetama atgal į jūrą, taip siekiant išvengti baudų už nelaiku sugautą ar apskritai neleistiną laimikį.

Keletas į Raudonąją knygą įrašytų žuvų rūšių yra komerciškai gaudomos ir parduodamos Lietuvoje, jų patiekalų galima užsisakyti restoranuose, pavyzdžiui, lašišos.

REKLAMA

Lietuvos gamtos fondo rekomedacijos

Žalia spalva. Valgykite į sveikatą!

Net ir intensyvi žvejyba šioms žuvų rūšims nekelia grėsmės išnykti. Ramia sąžine galite pirkti ir valgyti šias žuvis:

Ešerys

Karpis

Karšis

Lydeka

Menkė (Rytų Baltijos)

Ledjūrio menkė

Rudagalvė menkė (Ramusis vandenynas)

Upinė plekšnė

Silkė

Skumbrė

Starkis (Vakarų Europa)

Midijos

Baltijos šprotas

Vėžiai (svetimžemės rūšys)

Stinta

Geltona spalva. Atsargiai – pasidomėkite ir pagalvokite!

Nors intensyvi žvejyba šioms žuvų rūšims kol kas dar nekelia grėsmės išnykti

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų