REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šiandien minime Europos dieną –Europos vienijimosi 62 metų sukaktį. Per tuos metus Europa nuėjo ilgą augimo, stiprėjimo, integracijos ir plėtros kelią. Palyginti neseniai į jį įsiliejusi Lietuva tapo svarbių Europos sprendimų partnere ir net reformų pavyzdžiu kitoms šalims.

REKLAMA
REKLAMA

Kas išjudins ekonomiką?

Didžiuodamiesi praeities pasiekimais, turime nuolat žiūrėti į priekį. Didžiausias Europos Komisijos rūpestis ir prioritetas nesikeičia nuo pat kadencijos pradžios: kaip paskatinti greičiau suktis sulėtėjusį Europos ekonomikos variklį?  Šia tema ir diskutavome Europos dienos išvakarėse su kolegomis Europos Komisijoje.

REKLAMA

Ko reikia šiandieninei Europai? Mūsų diskusijoje gimęs receptas buvo trumpas ir paprastas: nuo kalbų pereiti prie darbų.

Sutvirtinome pamatus

Per pastaruosius du metus visi kartu nuveikėme didelį darbą – sutvirtinome Europos ekonominės sąjungos pamatą. Pasirinkome dvi aiškias kryptis - kurti stabilumą ir skatinti augimą. Jos neatsiejamos viena nuo kitos. Augimui reikia stabilumo taip pat, kaip stabilumui - augimo.

Šiandien matome mūsų bendro ir nuoseklaus darbo rezultatus. Į vėžes grįžta Europos bankų sistema, sustiprėjo ekonomikos valdysena, veikia finansų apsaugos priemonės. Sunkiomis akimirkomis Europa buvo solidari ir ištiesė pagalbos ranką šalims, patiriančioms didžiausius sunkumus. Europa mobilizavosi: tuo pat metu gesinome gaisrus ir taisėme sistemos trūkumus, sukėlusius ugnį.

REKLAMA
REKLAMA

Tačiau Europos ateities ekonomikai, jos atsigavimui ir stabilizavimui to nepakanka. Turime išnaudoti esamą potencialą, kad mūsų stabilumas būtų ilgalaikis.

Pasinaudokime tuo, ką jau turime

Europos Komisija per pastaruosius du metus pateikė visą paketą iniciatyvų ir pasiūlymų, kaip paskatinti ekonomiką ir kurti darbo vietas. Europa turi milžiniškus išteklius, kuriais tiesiog reikia pasinaudoti. Neišradinėkime dviračio, o pasiimkime tai, ką jau turime po ranka.

Didžiausias potencialas glūdi bendroje Europos rinkoje.  Pateiksiu keletą pavyzdžių. Visų pirma – paslaugų direktyva. Jei šalys ją visiškai įgyvendintų, sukurtų papildomai beveik vieną procentą (0,8 proc.) BVP visoje ES. Jei įgyvendintume Komisijos pasiūlytas „skaitmeninės darbotvarkės“ priemones, kurių yra daugiau nei šimtas, ES BVP galėtų ūgtelėti net keturiais procentais iki 2020 m. Sukurta moderni bendra skaitmeninė rinka būtų naudinga ir vartotojams, ir verslui.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Šalinti kliūtis vidaus rinkoje

Smulkiam verslui būtų labai naudinga, jei šalys kuo greičiau įgyvendintų direktyvos, skirtos kovai su pavėluotu mokėjimu komerciniuose sandoriuose, nuostatas. Joje numatoma, kad įmonės turėtų atsiskaityti už prekes ar paslaugas tarpusavyje ne vėliau nei per šešiasdešimt dienų po sąskaitos gavimo, jei nėra sutarta kitaip. Valstybinės institucijos tą turėtų padaryti per 30 dienų. Priešingu atveju numatoma skaičiuoti delspinigius. Tai smulkaus verslo laukiama naujovė. Jis yra pažeidžiamiausias vėluojant atsiskaitymams.

REKLAMA

Bendroje Europos rinkoje vis dar daug kliūčių laisvam judėjimui. Pavyzdžiui, ES laivams plaukiojantiems tarp Europos uostų vis dar reikia atlikti beveik tiek pat formalumų kaip ir importuotojams iš kitų šalių. Įmonės vis dar susiduria su prekybos ir investicijų trukdžiais vidaus rinkoje. Komisija siūlo, kaip šias problemas išspręsti.

Dar vienas pavyzdys – mano pateikta bendra konsoliduota pelno mokesčio bazė. Ją įgyvendinus Europos verslas galėtų sutaupyti milijardus eurų. Tuo pačiu, pritrauktume daugiau užsienio investuotojų.

REKLAMA

Finansinės injekcijos

Kita sritis – investicijos į ekonomiką. Finansinių sandorių mokesčio pasiūlymas jau ant stalo. Ši iniciatyva leistų surinkti daugiau biudžeto lėšų, kurias galėtume investuoti į augimą. Dar viena Komisijos pasiūlyta naujovė – padidinti Europos investicijų banko įstatinį kapitalą bent 10 milijardų eurų ir išplėsti jo skolinimo galimybes. Tai būtų papildoma injekcija smulkioms ir vidutinio dydžio įmonėms – pagrindiniam augimo varikliui.

Tai tik keli pavyzdžiai iš daugybės Komisijos iniciatyvų. Kai kurias jų vis dar šalys aptarinėja Taryboje, kai kurios jau yra priimtos, tačiau iki šiol nėra iki galo įgyvendintos. Šalims reikėtų nedelsti ir pasinaudoti pateiktais instrumentais. Ekonomikai reikia mažiau ginčų, o daugiau ryžto priimant sprendimus.

Taigi, šią ypatingą dieną mininčiai Europai linkėčiau pasinaudoti ..... pačia Europa ir jos galimybėmis.

Algirdas Šemeta yra Europos Komisijos narys, atsakingas už mokesčius ir muitų sąjungą, auditą ir kovą su sukčiavimu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų