• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Londono leidykla ketina publikuoti Talibano narių parašytų eilėraščių rinkinį. Iniciatyva sulaukė kritikos, esą šis poezijos rinkinys gali skatinti Jungtinės Karalystės priešo propagandą.

REKLAMA
REKLAMA

Į Talibano poeziją, kurią gegužės 17 dieną išleis leidykla „Hurst and Co“, bus įtraukta per 200 eilėraščių, sekmadienį skelbia naujienų agentūra AFP.

REKLAMA

Tai yra eilėraščiai, kurių dauguma buvo publikuoti Afganistano karių tinklalapiuose per pastarąjį dešimtmetį.

Knygos redaktoriai mano, kad poezijos rinkinys leis iš arčiau pažvelgti į „giliai emocingų žmonių sielas ir širdis“. Dauguma eilėraščių gvildena meilės, šeimos, karo temas, įskaitant antpuolius, žvalgybą, kratas.

Pasak vieno knygos sudarytojų William Dalrymple, eilėraščiai, patekę į rinkinį, bus turtingos, legendinės Talibano poezijos pavyzdys.

REKLAMA
REKLAMA

Buvęs britų pajėgų vadas Afganistane penktadienį dienraščiui „The Guardian“ palankiai komentavo tokią netikėtą literatūrinę iniciatyvą. Anot jo, eilėraščių rinkinys suteiks „viešumo deguonies“ ekstremistų grupei, kuri yra Didžiosios Britanijos priešas.

„Reikia nepamiršti, kad tai yra fašistų, galvažudžių, engiančių moteris ir žudančių žmones be jokio pasigailėjimo, poezija“, – teigė Richardas Kempas, 2003 metais vadovavęs britų pajėgoms Afganistane.

Nepaisant aštrios kritikos, knygos bendraautorius Alex Strick van Linschoten pažymi, kad eilėraščiai puikiai atskleidžia, jog Talibano kovotojai taip pat yra žmonės.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ši islamistų grupė valdė Afganistaną nuo 1996 iki 2001 metų – iki JAV invazijos. Tada grupuotė buvo plačiai pasmerkta dėl brutalaus elgesio. Bet po daugiau nei dešimt metų trukusio karo Vakarų pareigūnai ėmė tikėtis konfliktą numalšinti derybomis.

Šiuo metu Afganistane yra dislokuota 87 tūkst. JAV karių ir 44 tūkst. kareivių, priklausančių kitoms ginkluotosioms pajėgoms iš užsienio, įskaitant 9,5 tūkst. britų kovotojų.

Per karą su Talibanu žuvo 410 britų karių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų