REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Medau, padėk man!

Šis natūralus produktas toks universalus, kad praverčia ir stiprinant sveikatą, ir siekiant grožio. Šiuolaikinis mokslas leido daugiau sužinoti apie naudingąsias medaus savybes – pateikiame keletą naudingų receptų.

REKLAMA
REKLAMA

Diabetas ir medus

Medų galima įtraukti į diabetu sergančių žmonių valgiaraščius, tačiau jie turėtų laikytis gydytojų rekomenduojamo režimo ir dietos, kad neviršytų leistino cukraus kiekio kraujyje. Kaip visada, yra pasisakančių tiek už, tiek prieš medaus vartojimą. Pavyzdžiui, norintys kontroliuoti antrojo tipo diabetą, turi riboti medaus, cukraus ir jo pakaitalų, druskos, raudonos mėsos, riebalų ir kitų maisto produktų vartojimą. O štai šviežių vaisių ir daržovių, žuvies, baltos mėsos ir grūdų, pavyzdžiui, avižų, gali valgyti kiek tik nori. Medus – natūralus produktas ir teikia visokeriopos naudos, todėl sakingai jį valgyti naudinga.

REKLAMA

Pateiksime keletą naudingų patarimų, kaip medumi gydyti įvairius negalavimus arba naudoti prevencijai. Jei dvejojate arba jau vartojate medikamentus, visada geriau pasitarti su gydytoju.

Sąnarių uždegimui

Tradicinis receptas

Du šaukštus drungno vandens sumaišykite su šaukštu medaus. Įberkite mažą šaukštelį cinamono, masę išmaišykite ir ja išmasažuokite skaudamą kūno vietą.

Cinamono gėrimas

Į puodelį karšto vandens įdėkite du šaukštelius medaus ir įberkite vieną nedidelį šaukštelį cinamono miltelių. Tokią arbatą gerkite tris kartus per dieną.

REKLAMA
REKLAMA

Obuolių sidro acto gėrimas

Tris kartus per dieną stiklinėje vandens išmaišykite du šaukštelius obuolių sidro acto ir du šaukštelius medaus. Šis gėrimas padės sustiprinti sąnarius.

Daniškas vaistas

Prieš pusryčius suvalgykite vieną šaukštą medaus ir pusę šaukštelio cinamono miltelių.

Šie patarimai gali pasirodyti efektyvūs, tačiau prieš diagnozuodami ligą ar imdamiesi gydyti bet kokius simptomus, vis tiek pasitarkite su gydytoju.

Nemaloniam burnos kvapui

Kai kurie Pietų Amerikos gyventojai, norėdami išvengti nemalonaus burnos kvapo, kasryt burną skalauja su stiklinėje karšto vandens išmaišytu šaukšteliu medaus ir cinamono miltelių. Taip burnos kvapas išlieka gaivus visa dieną.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Cholesteroliui

Vieno eksperimento metu išgėrus du šaukštelius medaus ir tris šaukštelius cinamono, išmaišytus vandenyje, cholesterolio kiekis kraujyje per dvi valandas sumažėjo 10 procentų. Vietoj uogienės ant paprastos arba paskrudintos duonos užsitepkite medaus ir cinamono miltelių mišinį. Nevartodami sviesto ir uogienės sumažinsite cholesterolio kiekį kraujyje.

Kosuliui

Egzistuoja daug kosulio rūšių, todėl jį reikėtų gydyti atsižvelgiant į pobūdį ir intensyvumą. Kai kurias jo rūšis gali padėti išgydyti medus ir actas.

REKLAMA

Kosulį, atsirandantį dėl kutenimo burnoje, išgydysite, jei prieš valgį arba pajutę dirginimą išgersite stiklinę vandens su jame išmaišytais dviem šaukšteliais obuolių sidro acto ir dviem šaukšteliais medaus. Prieš eidami miegoti stiklinę gėrimo galite pasistatyti ant stalelio ir jį po truputį gurkšnoti per visą naktį.

Jeigu esate tikrai drąsūs arba visiškai nusivylę, išbandykite tokį receptą: išmaišykite pusę puodelio obuolių sidro acto, pusę puodelio vandens, šaukštelį maltų raudonųjų ankštinių pipirų ir keturis šaukštelius medaus. Pradėję kosėti nurykite šaukštą mišinio, o kitą šaukštą suvartokite prieš miegą.

REKLAMA

Detoksikuoja ir suteikia energijos

Puodelis karšto vandens su medumi ir citrinos griežinėliu – puiki dienos pradžia. Šio gėrimo suteikiama energija bus daug sveikesnė už analogišką kofeino poveikį.

Nuovargiui

Nuolat juntamas nuovargis – įspėjimas, kad kūnui reikia dėmesio. Jei sunku užmigti, rekomenduojama vartoti medų, nes jis veikia kaip kūną raminantis preparatas. Medus suvirškinamas vos per 20 minučių ir tuoj pat patenka į kūną. Taip nutinka todėl, kad meduje esantis cukrus jau būna apdorotas medunešių bičių skrandžiuose ir žmogaus skrandžiui jo nebereikia virškinti. Pasigaminkite šį mišinį ir laikykite prie lovos: tris šaukštelius obuolių sidro acto sumaišykite su 257 mililitrais vandens.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Prieš atsiguldami suvalgykite du šaukštelius pasigaminto mišinio. Taip jau po valandos užmigsite. Jei per šį laiką užmigti nepavyktų, suvalgykite dar du šaukštelius.

Vyresniojo amžiaus žmonės, nuolat lygiomis dalimis vartojantys medų ir cinamono miltelius, būna judresni ir lankstesni. Pusę šaukštelio medaus reikėtų įdėti į stiklinę vandens, pabarstyti cinamono miltelių ir gerti trečią valandą dienos, kai kūno energija ima blėsti.

Slenkantiems plaukams

Prieš maudydamiesi užtepkite mišinio, pagaminto iš šilto alyvuogių aliejaus, šaukštelio medaus ir šaukštelio cinamono miltelių. Kaukę palaikykite apie 15 minučių, o po to plaukus išplaukite.

REKLAMA

Galvos skausmui

Daugeliui žmonių sumažinti galvos skausmą padėjo medus. Kiekvieną kartą valgydami suvartokite du šaukštelius medaus ir sustabdysite skausmo protrūkius.

Gydomosios savybės

Medaus gydomąsias savybes lemia keli veiksniai. Bakterijoms vešėti reikia vandens, tačiau meduje esantis cukrus traukia vandenį ir taip prie jo neprileidžia bakterijų. Meduje gausu žiedadulkių ir pikio fermentų. Šios medžiagos sterilizuoja žaizdas ir padeda joms gyti. Gliukozė oksiduojasi, jungiasi su vandeniu ir taip gamina vandenilio peroksidą – puikų antiseptikas. Įvairių rūšių meduje aptinkama skirtingų antibakterinių medžiagų.

REKLAMA

Aukštam kraujospūdžiui

Kenčiantieji nuo per aukšto kraujospūdžio turėtų vartoti daugiau natūralių maisto produktų, pavyzdžiui, šviežių vaisių, daržovių, medaus, ir vengti baltymų, kurių daugiausia kiaušiniuose, mėsoje, piene, sūryje, riešutuose, pupelėse ir kt. Būtina išlaikyti baltymų ir angliavandenių pusiausvyrą. Tris ar keturis kartus per dieną reikėtų vartoti gėrimą, pagamintą iš stiklinėje vandens išmaišytų dviejų šaukštelių obuolių sidro acto ir medaus.

Parengta pagal Margaret Briggs knygą „Medus ir visa jo teikiama nauda“, kurią Lietuvoje išleido leidykla „Aktėja“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų