REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Iš Lietuvoje veikiančių daugiau kaip 60 tūkst. įmonių bent vieną litą ir bent vieną dieną „Sodrai“ buvo skolingos didžioji dalis jų –80,3 proc. Tokius rezultatus atskleidė  „Creditreform Lietuva“ ir Mykolo Romerio universiteto Socialinės informatikos fakulteto mokslininkų sukurtas skolų „Sodra“ rodiklis.

REKLAMA
REKLAMA

Šis rodiklis buvo sukurtas remiantis devynių padalų skale, rodančia įmonės  įsiskolinimo „Sodrai“ lygį, jo eigą ir su tuo susijusią įmonės riziką. Vienetas rodo nereikšmingus esamus arba jau padengtus didesnius įmonės įsiskolinimus, devynetas šioje skalėje signalizuoja apie ypatingai didelius ir besitęsiančius įsiskolinimus.

REKLAMA

Remiantis šia skale nustatyta, kad  tarp tūkstančio stambiausių verslo subjektų skolų „Sodrai“ yra turėjusios net  72,5 proc. įmonių. Smulkiųjų įmonių įsiskolinimo procentas dar didesnis – 82,2 proc. Didžiausia vienos kompanijos skola „Sodrai“ sudaro daugiau kaip 9 mln. litų.

Vis dėlto, kaip pastebėjo „Creditreform Lietuva“  direktoriaus pavaduotojas Romualdas Trumpa dauguma skolininkų „Sodrai“ yra smulkūs. Skolininkai, kurių skolos didesnės nei 50 tūkst. litų, sudaro 3-4 proc. , daugiau kaip 10 tūkst. litų – 13-17 proc.

REKLAMA
REKLAMA

„Sodros“ drąsa viešai pateikti skolininkų duomenis Lietuvoje sukūrė išskirtinę padėtį praktiškai visoje Europoje“, - pastebėjo „Creditreform Lietuva“ direktorius Saulius Žilinskas . Šie duomenys, anot jo,  ypatingi tuo, kad jie yra atnaujinami kasdien, taip pat juose kaupiama informacija apie absoliučiai visas valstybines ir privačias įmones Lietuvoje.

„Tai yra labai rimtas indeksas, atsakantis į paprastą klausimą „jeigu „Sodra“ negauna, kodėl tu turėtum gauti“. Vargu, ar gausi. Tai nereiškia, kad įmonė (turinti rimtų įsiskolinimų „Sodrai“- aut. past.) bankrutuos, tačiau tai daug pasako apie jos atsiskaitymus laiku ir patikimumą kaip verslo partnerio“, - sakė S. Žilinskas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Skolų „Sodrai“ rodiklis  rodo, kad labiausiai rizikingos yra baldų gamybos, viešojo maitinimo ir pastatų statybos įmonės. Mažiausia rizika – draudimo, finansinio tarpininkavimo, kai kuriose paslaugų, taip pat tuose sektoriuose, kur didesnis kapitalo, o ne darbo jėgos poreikis.

„Sodros“ vadovas Mindaugas Sinkevičius, svarstydamas, kodėl įmonės vėluoja mokėti įmokas „Sodrai“, pateikė dvi galimas priežastis. Pirma, verslo etikos stoka. Antra, finansiniai sunkumai, kurie neleidžia laiku atsiskaityti už įsipareigojimus. Jis buvo linkęs labiau įmonių skolas sieti su finansiniais sunkumais, nei etikos stoka. M. Sinkevičius pripažino, kad skolininkų viešinimas bus efektyvi priemonė drausminant skolininkus bei tikisi, kad paviešinti skolininkai atsakingiau žiūrės į įmokų mokėjimą ir stengsis kuo greičiau likviduoti esamus įsiskolinimus.

Informacija apie verslo skolas „Sodrai“ tris mėnesius nemokamai viešai bus skelbiama visiems norintiems su ja susipažinti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų