REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kilnojamasis ir nekilnojamasis turtas, kelionės – tai dalykai, kuriuos apdraudęs žmogus gali daug ramiau žvelgti į ateitį. Į ką reikėtų atkreipti dėmesį sprendžiant draudimo klausimus, pataria Darius Jasinskis, „Danske“ banko Produktų valdymo departamento direktorius.

REKLAMA
REKLAMA

Koks turtas yra draudžiamas?

Sprendimą draustis kiekvienas priima individualiai arba tardamasis su šeima, įvertinęs įvairius argumentus. Visais atvejais dėl draudimo gali patarti specialistai draudimo bendrovėse, bankuose arba draudimo brokeriai. Šiuo metu Lietuvoje žmogus gali apsidrausti gyvybę, turtą, keliones.

REKLAMA

Reikia atkreipti dėmesį, kad kiekvienas būstas, perkamas iš būsto paskolos lėšų, pagal Lietuvos teisės aktus turi būti apdraustas. Tai apsaugo nuo itin nemalonių galimų situacijų, tarkime, būstą sugadinus vandeniui ar ugniai reikėtų mokėti ir už  remontą, ir paskolos įmokas. Daugeliui žmonių tai būtų nebepakeliama finansinė našta. Apdraudus būstą, žalą apmoka draudimo bendrovė, o žmogus gali toliau vykdyti savo finansinius įsipareigojimus.

REKLAMA
REKLAMA

Be to, draudžiant būstą, galima apdrausti ir jame esančius asmeninius daiktus. Tokiu atveju užsakoma papildoma draudimo apsauga. Banko specialistai tokį draudimą dažniausiai pasiūlo imantiems būsto paskolą arba iš karto apdraudžia būste esančius asmeninius daiktus.

Kalbant apie asmeninių daiktų draudimą, reikia turėti omenyje, kad prie jų priskiriami ne tik pačiame būste palikti daiktai, bet ir, pavyzdžiui, dviračiai, vežimėliai, telefonai, filmavimo kameros ir panašiai.

Ką reikėtų įvertinti apsisprendžiant dėl turto draudimo?

Kai kuriems žmonėms sprendimas apsidrausti asocijuojasi su nelaimės laukimu. Tikrai nereikia gyventi nuolatinėje baimėje tikintis blogiausio, tačiau pasiruošti nemaloniems netikėtumams – verta.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vienas iš dalykų, kurį reikia įvertinti prieš apsidraudžiant, yra draudimo apsaugos apimtis ir lygis. Tai ne tik draudimo suma ir daiktai ar įrenginiai, kurie yra apdraudžiami. Svarbu žinoti ir tai, kokiu atveju bus kompensuojama žala. Vyrauja nuomonė, kad žala kompensuojama tik būsto užliejimo, gaisro, vagystės ir panašiais atvejais. Tačiau dabar populiarėja vadinamasis „visų rizikų draudimas“, kurį turėdamas žmogus gauna kompensaciją netgi už tą žalą, kurią patiria dėl savo paties netyčinės veiklos. Turėdamas tokį draudimą, žmogus gali būti ramus, kad, vaikams netyčia sudaužius televizorių ar kitą brangų daiktą, žala didžiąja dalimi bus kompensuota.

REKLAMA

Kitas dalykas, kurį reikia įvertinti yra draudimo įmokos, jų mokėjimo sąlygos. Daugelis sąlygų priklauso nuo draudimo rūšies bei žmogaus lūkesčių. Reikia atkreipti dėmesį, kad draudimo suma nebūtinai bus tik vienkartinis mokestis, tad reikia pasidomėti galimybe įmokas mokėti dalimis.

Asmeninių daiktų draudimui sumą žmogus gali pasirinkti pats. Draudžiant nekilnojamąjį turtą, suma paprastai nustatoma tokia, kokios reikėtų būstui atstatyti jį visiškai sunaikinus.

Ko svarbu nepamiršti keliaujant?

Atkreipkite dėmesį – kelionių draudimą jau galite turėti, jeigu naudojatės kitais finansiniais produktais. Pavyzdžiui, kelionių draudimas galioja, jei turite kreditinę kortelę. Be to, turint tokią kortelę, draudimas gali galioti ir jūsų šeimos nariams. Pasidomėkite draudimo sąlygomis iš anksto, prieš keliaudamas.

REKLAMA

Pasirašius draudimo polisą, svarbu nepamiršti laiku mokėti draudimo įmokas, taip pat informuoti apie draudiminius įvykius ir juos užregistruoti. Informuoti apie draudiminį įvykį bei patirtą žalą galima ir telefonu. Formas, kuriose galima pateikti informaciją, draudimo bendrovės dažnai skelbia savo interneto svetainėse.

Keliaudami į užsienį, nepamirškite pasižymėti savo draudimo atstovo telefono numerio, dar kartą perskaitykite draudimo sąlygas, su savimi turėkite draudimo polisą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų