REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šiandien Europos Parlamentas pritarė asociacijos susitarimo tarp Europos Sąjungos ir Azerbaidžano pasirašymui. Europarlamentaro Vytauto Landsbergio teigimu, šis susitarimas – tai  būtinas žingsnis, Azerbaidžanui padėsiantis sustiprinti nepriklausomą valstybingumą, o Europos Sąjungai – atversiantis kelią į energetinę nepriklausomybę.

REKLAMA
REKLAMA

„Azerbaidžano Respublika, 1991 m. atkūrusi savo tautos nepriklausomybę, ėmėsi tolimesnių apsisprendimo žingsnių, tokių kaip tikrasis atsiskyrimas nuo buvusio “metropolio„ ir Europos kelio pasirinkimas“. Taip Europos Parlamento delegacijos ES ir Azerbaidžano parlamentinio bendradarbiavimo komitete vicepirmininkas V. Landsbergis apibūdino šios buvusios sovietinio bloko valstybės europietišką laikyseną.

REKLAMA

Kalbėdamas vakar Visumos posėdyje apie bendrus sąlyčio taškus ir tolimesnio tarpusavio bendradarbiavimo svarbą, V. Landsbergis priminė, kad jau XIX–ame amžiuje Azerbaidžanas išliko kaip esminis Europos energetikos veikėjas „ir dabar, kai Europa taip pat susirūpino savo nepriklausomybe, gali būti pakartota“. „Šiandien Azerbaidžanui reikia Europos pagalbos savo nepriklausomo europinio valstybingumo sustiprinimui, o Europai reikalinga Azerbaidžano pagalba energetinės nepriklausomybės užtikrinimui“, – akcentavo jis.

REKLAMA
REKLAMA

„Turime tvirtą pagrindą abipusiam suartėjimui, taigi tebūnie Asociacijos sutartis pirmasis sveikintinas žingsnis į perspektyvią ateitį“,  –  ragino V. Landsbergis kolegas europarlamentarus pritarti šiam asociacijos susitarimui balsavimo išvakarėse Visumos sesijoje surengtoje bendrojoje diskusijoje.

„Tai, kas mūsų dokumente kelia nerimą ir neturėtų būti neteisingai suprasta, tai teiginys, kad derybos dėl sutarties sietinos su patikimais įsipareigojimais siekiant esminės pažangos ir pan. – tai reikštų, kad jei vienas dalyvis blokuoja esminę pažangą, visos teigiamos kito dalyvio pastangos nueina niekais“, – pažymėjo V. Landsbergis, komentuodamas Europos Parlamento rezoliucijoje įtvirtintas nuostatas dėl tebesitęsiančio Kalnų Karabacho konflikto. Anot jo, tokia diskriminuojanti nuostata neturėtų būti suprantama pažodžiui, „tarsi dykumos akmenyje iškaltos raidės“.

Šiandien visumos posėdyje priimant Rezoliuciją V. Landsbergis iš vietos pasiūlė žodinę pataisą, ir ji buvo priimta. Būtent dėl kariuomenės išvedimo iš teritorijų aplink Kalnų Karabachą pasakyta: išvesti pirmiausiai iš tų teritorijų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų