• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

VAE projektas reikalingas visam regionui ir yra būtina sąlyga prisijungti prie Europos tinklų. Kita priežastis, dėl ko mums reikia atominės elektrinės – regionas 2020 m. turės apie dešimt teravatvalandžių elektros trūkumą. Be to, Lietuvoje nėra užtikrintas elektros energijos tiekimo saugumas ir esame labai pažeidžiami“, – spaudos konferencijoje sakė VAE generalinis direktorius Rimantas Vaitkus.

REKLAMA
REKLAMA

Jo teigimu, projekto nauda akivaizdi tiek gyventojams, tiek šalies ekonomikai, tiek verslui.

,,Mes pamirštame, kad VAE dalyvauja ir Latvija, Estija, bei strateginis investuotojas japonu kompanija „Hitachi“. Ir tai didžiausia ,,plyno lauko" investicija. Daugiau kaip 11 mlrd. Lt lėšų pritraukta iš užsienio, du trečdaliai ateina iš kitų investuotojų. Tai ir galimybė išlikti aukštų technologijų šalimi", - sakė jis.

REKLAMA

R. vaitkaus teigimu, reaktorius, kuris bus pastatytas Lietuvoje - trečios kartos naujausias reaktorius pasaulyje, o JAV reguliatoriai šią technologiją yra pripažinę viena saugiausių pasaulyje.

VAE sustabdymas sumažintų Lietuvos konkurencingumą

Anot LITGRID generalinio direktoriaus Virgilijaus Poderio,  jeigu VAE projektas būtų sustabdytas, Lietuva netektų konkurencingiausio elektros energijos šaltinio, tačiau konkrečių skaičių, kiek galėtų pabrangti importuojama į Lietuvą elektra, nepateikė. „Yra prognozės“, bet tiksliai esą pasakyti negalima.

REKLAMA
REKLAMA

AB „Lietuvos energija“ generalinio direktoriaus Daliaus Misiūno teigimu, stipriausias pozicijas rinkoje turi tie pardavėjai, kurie yra ir gamintojai, o VAE generalinis direktorius R. Vaitkus akcentavo, kad „mes tikrai labai nesaugiai šiandien gyvename su tais pajėgumais, kuriuos turime. Rinkos kainas – skaičiavimus, kiek pabrangs elektra, galima padaryti, bet neturint elektros gamybos, mes nekuriame produkto.“

„Tai (sustabdyti VAE projektą) blogai ekonomikai bendrąja prasme, nes net gaminant tokia kaina, kuri yra rinkoje, jau būtų laimėjimas. Be to, niekas mūsų nepaveiks, jeigu nenorės mums duoti elektros. Sujungti su Suomija ir Švedija būsime saugūs, bet turėdami savo bazinį generatorių jaustumėmės saugiau. Be to, tai garantuoja kainos stabilumą“, – sakė R. Vaitkus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Anot jo, kai jau sutarta, kad viena didžiausių pasaulio kompanijų ateina į Lietuvą su investicijomis, vėlu ką nors keisti.

„Man keistokas referendumo klausimo kėlimas Seime. Mano manymu, klausimo sprendimas referendumo būdu kelia nuostabą, nes visos strategijos iki šiol pasisakė už atominės energijos vystymą. Kai konkursas baigėsi, šitą klausimą kelti <...> būtų labai gaila, nes konkursas nutrūktų“, – sakė R. Vaitkus, priminęs, kad koncesijos sutartį dabar svarsto Vyriausybė.

Jo teigimu, 4 „Hitachi“ reaktoriai veikia Japonijoje. „Visi reaktoriai veikia, tai yra vieninteliai veikiantys reaktoriai pasaulyje šios kartos. <...> Manau, mes būsime ne vieninteliai ES, pasirinkę šį reaktorių“, – teigė R. Vaitkus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų