REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kasdien daugybė Carito darbuotojų ir savanorių skuba į vaikų dienos centrus, senelių namus, labdaros valgyklas, nakvynės namus ir kitas socialines paslaugas teikiančias įstaigas, kur dirba pačius įvairiausius darbus. Šiuo metu Lietuvoje veikia 62 stacionarios Lietuvos Carito įsteigtos globos įstaigos. Apie tai, kuo šiandien gyvena pati didžiausia Lietuvoje paramos organizacija,  naujienų portalas „Balsas.lt“ kalbasi su Lietuvos Caritas generaliniu direktoriumi kunigu Robertu Grigu.

REKLAMA
REKLAMA

Vieną paramą keičia kita

Paklaustas, ar sunku surasti rėmėjų ir bendraminčių tokiai gausybei koordinuojamų projektų, R. Grigas sakė: “Iki šiol įvairius socialinius projektus finansuodavo mūsų partneriai iš užsienio – stipresnių ir turtingesnių, tokių kaip Vokietija ar Olandija, Danija, šalių Caritas. Sulaukdavome įvairių krikščioniškų fondų ir bendrijų pagalbos. Šių šalių parama mus pasiekdavo kaip komunizmo aukas, kaip režimo nuskriaustą šalį, kurioje pilietinio aktyvumo ir savanorystės idėjos buvo užgniaužtos.

REKLAMA

Šiuo metu parama iš užsienio ženkliai mažėja, mums primenama, kad esame jau daugiau nei dvidešimt metų nepriklausoma šalis, tad laikas eiti savo kojomis“, - kalbėjo R. Grigas ir pridūrė, kad šią paramos dalį pakeičia vis didėjanti valstybės institucijų parama.

Kunigas Robertas Grigas (nuotr. Balsas.lt)Kunigas Robertas Grigas (nuotr. Balsas.lt)

Prie Carito veiklos prisideda daugiau nei 3 tūkst. savanorių

Anot pašnekovo šiuo metu Caritas vykdo keturis itin didelės apimties projektus: teikia pagalbą prostitucijos ir prekybos moterimis aukoms, vykdo kalinių ir buvusių nuteistųjų integracijos programą bei nepasiturinčių šeimų bei veikų globos projektą, taip pat teikiamos slaugos paslaugos sunkiai sergantiems žmonėms.

REKLAMA
REKLAMA

„Su Europos Sąjungos institucijų skirtu finansavimu mums pavyko įgyvendinti projektą nepasiturinčių senyvo amžiaus žmonių slauga ir globa namuose bei pagalbos šeimoms, kurios augina vaikus. Mūsų savanoriai tarsi „pavaduoja“ tėvus, kol šie dirba ir rūpinasi jų vaikais, o jiems nereikia nutraukti savo profesinės veiklos. Šis projektas turi labai skambų pavadinimą „Modernus visuomeninis darbo ir šeimos pareigų derinimas“ – apie Carito vykdomus projektus kalbėjo kunigas.

Pašnekovo teigimu, šiuo metu Lietuvos Caritui padeda daugiau nei 3 tūkst. savanorių, organizacijos centruose dirba apie 200 nuolatinių samdomų darbuotojų. „Vienas iš didžiausių iššūkių, su kuriais šiandien susiduriame, tai organizacijos atjauninimas. Didžioji dalis mūsų savanorių – vyresnio amžiaus žmonės, kurie atėjo į organizaciją jos įsikūrimo laikotarpiu, kupini Sąjūdžio entuziazmo. Jaunųjų Carito savanorių būreliai yra tam tikra niša, padedanti atjauninti organizaciją, bet išlieka iššūkis sudominti jaunus žmones praktiška artimo meilės veikla“, - kalbėjo R. Grigas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Už galimybę atrasti gyvenimą ir oriai pasitikti mirtį

Kunigas Robertas Grigas (nuotr. Balsas.lt)Kunigas Robertas Grigas (nuotr. Balsas.lt)

Vienas iš Lietuvos Carito vykdomų projektų – Kartų namai. „Tai projektas, kurio metu teikiama pagalba vienišoms mamoms ir vienišiems seneliams. Mokantis iš Vakarų ir Skandinavijos valstybių praktikos, pabandyta sujungti dvi skirtingas globos reikalaujančias visuomenės grupes – vienišas mamas su kūdikiais ir vienišus senelius. Šis projektas pasiteisino, mat abiem šioms grupėms tikrai reikėjo vieniems kitų: mamos su vaikais dažnai nebuvo patyrusios šeimos šilumos, senelių globos, o vieniši senoliai, dažnai netekę artimųjų, sergantys pajuto, kad buvimas su motinomis ir kūdikiais tarsi sugrąžino gyvenimo prasmę ir šilumą kurią paprastai suteikia anūkai“, - kalbėjo pašnekovas.

REKLAMA

Caritas Lietuvoje įkūrė ir slaugos ligoninę, kurioje slaugomi vieniši, neturintys artimųjų žmonės: „Žmogaus mirtis, jo išėjimas iš šio pasaulio turi būti orus. Šiuo metu ši įstaiga vadinama Kauno slaugos ligonine. Čia slaugomi jau mirštantys žmonės, o personalas stengiasi, kad paskutiniai jų mėnesiai šiame pasaulyje būtų kupini globos. Anuomet, kai Caritas įkūrė šią įstaigą, tai buvo inovatyvi ir labai reikalinga iniciatyva, šiuo metu panašūs slaugos skyriai kuriami ligoninėse.“

Savanorystė vilioja ir jaunimą iš užsienio

Kalbėdamas apie problemas, su kuriomis šiandien susiduria Lietuvos Caritas, pašnekovas sakė: Viena problemų grupė būtų tos problemos, su kuriomis susiduria pati visuomenė – daug skurstančių ir sunkiai išgyvenančių žmonių, sugniuždytas žmonių pasitikėjimas savimi, vilties nebuvimas, optimizmo stoka, kuri realiai trukdo žygiuoti pirmyn. Kita problemų grupė – mūsų organizacijos vidinės problemos, mat nuolat reikia sukti galvą, kaip surasti lėšų paramos projektams, kaip sudominti ir pakviesti į šią organizaciją savanorių.“

REKLAMA

R. Grigo teigimu, džiugina tai, kad dažnai Lietuvos Carito duris praveria moksleiviai ir studentai, kurie būna pasiryžę prisidėti prie organizacijos veiklos. „Sulaukiame ir jaunų savanorių iš užsienio. Pirmaisiais metais, kai ėmėme dalyvauti savanorystės programoje, į mūsų šalį atvykdavo daugiausiai vokiečių ir prancūzų, dabar sulaukiame jaunulių iš Ispanijos, Austrijos, Olandijos, Gruzijos. Tai išplečia mūsų akiratį, o jauniems Carito savanoriams tai yra tam tikras paskatinimas, kad žmonės iš svetimos šalies važiuoja pas mus ir jiems mūsų šalis atrodo įdomi“, - kalbėjo R. Grigas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Daugiau apie Lietuvos Caritą žiūrėkite vaizdo siužete.


Caritas savo veiklą pasaulyje pradėjo XIX a. pabaigoje. Tuo metu katalikų vyskupai įvairiose šalyse ėmė burti labdara užsiimančias bendruomenes. Pirmoji Caritas organizacija pradėjo veikti Vokietijos Freiburgo mieste 1897 m.

Netrukus tapo akivaizdu, kad skirtingų šalių organizacijoms būtina bendradarbiauti tarpusavyje. 1924 m. liepą Amsterdame vykusiame Eucharistiniame pasaulio kongrese buvo išrinktas tarptautinis Caritas komitetas. Prasidėjus Antrajam pasauliniam karui organizacijos veikla buvo sutrikdyta.

REKLAMA

Po karo, 1950 m., Romoje įvyko savaitės trukmės Caritas organizacijų atstovų iš 22 šalių susitikimas, kuriame buvo aptariama organizacijos veikla. Po susitikimo nuspręsta įkurti tarptautinę Caritas konferenciją – Caritas Internationalis.

1951 m. gruodį įvyko steigiamasis Caritas Internationalis susirinkimas. Steigėjais tapo 13 šalių atstovai: Austrijos, Belgijos, Kanados, Danijos, Prancūzijos, Vokietijos, Olandijos, Italijos, Liuksemburgo, Portugalijos, Ispanijos, Šveicarijos ir JAV.

Šiuo metu Caritas Internationalis – viena didžiausių pasaulyje humanitarinės pagalbos organizacijų, kuriai priklauso 154 nariai, dirbantys 198 šalyse ir teritorijose. Į jos sudėtį įeina regioninės organizacijos, sukurtos ne tiek pagal žemynų geografijos, kiek pagal socialinių politinių realijų ir kultūros tradicijų principą.

Nepriklausomoje Lietuvoje Caritas federacija veikė nuo 1926 m. Ji siejo beveik visas katalikų švietimo ir labdaros organizacijas. Sovietų Sąjungai okupavus Lietuvą 1940 m. Caritas federacijos veikla buvo nutraukta. Organizacijos atgaivinimo darbai pradėti tik 1988 m.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų