REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pasaulis kupinas įvairiausių keistenybių, tarp jų ir ligų ar medicininių sindromų. Naujienų tinklalapis Oddee.com sudarė 10–ies keisčiausių medicininių sutrikimų sąrašą:

REKLAMA
REKLAMA

Seksas miego metu (Seksomnija)

Šis sutrikimas yra diagnozuojamas tiems žmonėms, kurie dalyvauja lytiniame akte vieni arba su partneriu miego metu. Seksomnija priskiriama vienai iš parasomnijos (miego sutrikimų) formų, tokių kaip lunatikavimas ar kalbėjimas per miegus. Nors šis sindromas yra palyginti naujas (oficialiai paminėtas tik 2003 metais), tai laikoma kaip teisėta gynyba išžaginimo metu.

REKLAMA

Žuvies kvapo sindromas (Trimetilaminurija)

Trimetilaminurija yra retas medžiagų apykaitos sutrikimas, kai organizme sutrinka įprasta tam tikro fermento gamyba. Trumpai tariant, kuomet žmogaus kūnas nepajėgia suvirškinti trimetilamino fermento, jis yra pašalinamas per prakaitą, šlapimą, kvėpavimo organus ir pasižymi stipriu žuvies kvapu. Šis kvapas skiriasi priklausomai nuo žmogaus, tačiau daugeliui šį sutrikimą turinčių žmonių jis būna aitraus žuvies kvapo.

REKLAMA
REKLAMA

Sprogstančios galvos sindromas

Sprogstančios galvos sindromas yra dar viena parasomnijos forma. Žmonės, turintys šį sutrikimą, girdi savo galvoje triukšmą, panašų į sprogimą. Kai asmuo užmiega, jis ima girdėti ūžesį, sprogimus, šaižius balsus, spengimą arba elektrinį zvimbimą ausyse. Kol kas nėra rasta nei priežastis, nei gydymas šiam sutrikimui, tačiau jis siejamas su stresu ir nuovargiu. Dažnai sutrikimas praeina ir be gydymo.

Užsienio kalbų akcento sindromas

Užsienio kalbų akcento sindromas – tai kalbos sutrikimas, kuris dažnai atsiranda po sunkių galvos traumų ar smegenų sutrenkimų. Žmogus pradeda vartoti kitokias nei įprasta kalbines struktūras, intonaciją ir tarimą, todėl yra sakoma, kad pacientas kalba užsienio akcentu. Paprastai kalbos sutrikimas gali atsistatyti per vienerius ar dvejus metus, nors dažnai jie taip ir neatsistato.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Paros ritmo sutrikimo miego sindromas

Chronišką paros (cirkadinio) ritmo miego sutrikimą turintys žmonės kiekvieną naktį praleidžia vieną ar dvi miego ar pabudimo valandas. Tos praleidžiamos valandos kinta kelias savaites, kol užsibaigia ciklas. Tai išbalansuoja biologinį kūno laikrodį, todėl tie asmenys dažnai kenčia nuo nemigos, nuovargio dienos metu. Jie dažnai nori nusnūsti pietų miego.

Tai neurologinis miego sutrikimas, kurį sukelia genetinė anomalija, paveikianti tam tikras smegenų sritis. Šis sutrikimas gali būti diagnozuojamas bet kam, tačiau paprastai nuo jo kenčia aklieji.

REKLAMA

Genitalijų išsižadėjimo sindromas

Žmonės, kenčiantys nuo šio sindromo bijo, kad jų išoriniai lyties organai (pvz.: moterims krūtys) sumažės, kol galiausiai išnyks apskritai. Tai psichinis sutrikimas dažnai pastebimas kultūrose, kuriose praktikuojama Vudu religija, burtai ir prietarai. Azijoje ir Afrikoje pasitaikė pavyzdžių, pavadintų „Penio panika“.

Gurmano sindromas

Šis sindromas taip pat retas, pasitaikantis po galvos traumų, kai pažeidžiamas dešiniojo pusrutulio priešakinis lezgelis. Po tokių traumų žmonės išvysto nenumaldomą potraukį gurmaniškam maistui. Pažeidus minėtąją smegenų dalį asmenų mintis užvaldo noras gardžiai ir subtiliai pavalgyti. Šis sindromas atrodo malonus ir nekenksmingas, tačiau gali, išties, paploninti piniginę.

REKLAMA

Gyvo numirėlio sindromas (Cotardo sindromas)

Žmonės, sergantys šiuo sindromu, įsivaizduoja, kad jie yra mirę, neegzistuoja, pūva arba yra praradę daug kraujo ir vidinius organus. Juos taip pat gali kankinti haliucinacijos, kad jie dvokia tarsi gendanti mėsa. Dažniausiai šis sutrikimas siejamas su nuotaikos kaitos sutrikimu. Tokie žmonės dažnai serga šizofrenija ar kitomis ligomis.

9. Užimto gyvenimo sindromas

Šio sindromo simptomai kaip užmaršumas, dėmesio stoka būdingi daugeliui žmonių. Pasak mokslininkų, užmaršumas dažniausiai siejamas su senėjimo proceso pradžia, tačiau dažnai pamiršti gali ne tik seni žmonės, bet ir labai užsiėmę, visur skubantys asmenys. Šis sutrikimas gydomas vaistais, kurie naudojami Alzhaimerio ligai gydyti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

10. Moebius sindromas

Tai dar vienas retas sindromas, su kuriuo gimstama. Žmonės negali atlikti jokių veido judesių, tokių kaip šypsena, antakių suraukimas, mirksėjimas ir kitokios grimasos. Dažnai tokie žmonės turi problemų su kaulais, turi rankų ar pėdų anomalijas. Be to, jiems gali pasireikšti kvėpavimo problemos, kalbos ir nurijimo sutrikimai, kitoks matomas sveikatos pablogėjimas, jutimų nervų, miego sutrikimai ir viršutinės kūno dalies silpnumas. Maždaug 30 proc. vaikų, turinčių Moebius sindromą, serga autizmu (smegenų išsivystymo sutrikimu).

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų