REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Saulėtą pavasario popietę susitikome su VšĮ „Jaunimo kelionės“ direktore Justina Mateikaitė pakalbėti apie saulėtus dalykus: keliones po tolimas ir egzotiškas šalis bei Justinos vadovaujamą VšĮ „Jaunimo kelionės“. Vėliau prie pokalbio prisijungė ir kita kelionių įmonės atstovė – Živilė Adulčikaitė.

REKLAMA
REKLAMA

Kas yra VšĮ „Jaunimo kelionės“? Kokie jūsų tikslai?

Atstovaujame viešuosius interesus – rūpinamės Lietuvos jaunimo tobulėjimu, savimonės ugdymu, pasaulėžiūros plėtimu. Skatiname jaunimą kuo daugiau keliauti, pamatyti. Norime jaunus žmones raginti ne tik išvažiuoti, bet ir grįžti į šalį.

REKLAMA

Žinoma, skamba labai dviprasmiškai, bet yra visokių planų, idėjų, kurias, tikime, greitu metu įgyvendinsime. Mūsų vizija – jaunas ir veržlus žmogus, pakeliavęs po pasaulį, sugrįžta į Lietuvą ir atveža šviesesnį rytojų – naujų idėjų, šilumos ir optimizmo.

Kiek laiko veikia tinklalapis jaunimokelionės.lt?

Jaunimo kelionės – jaunos. Savo veiklą pradėjome 2011 m. birželį.

Kaip gimė idėja?

Ši idėja gimė man ir mano kolegei Laurai. Prieš keletą metų buvau išvykusi pagyventi į Australiją, o Laura uždarbiavo Amerikoje. Po šių didelių mūsų kelionių, mes ir susirgome kelionių liga. Beje, Laura šiuo metu dirba ir gyvena Kanadoje. Kai nuvyksti taip toli, pasaulis „susitraukia„. Taip ir gimė idėja – parodyti Lietuvos jaunimui, kad „hey, pasaulis po tavo kojomis!“

REKLAMA
REKLAMA

Galbūt esi studijavusi turizmą?

Ne. Mano išsilavinimas – vadybinis.

Kada pradėjai keliauti? Studijuodama ar jau baigusi studijas?

Keliaudavau ir studijuodama. Bet tai buvo daugiau trumpalaikės kelionės po visą Europą. O po to iškeliavau į svajonių šalį – Australiją. Ten dirbau, studijavau ir keliavau septynis mėnesius.

Penkias savaites keliavome po Naująją Zelandiją. Kai grįžome iš Australijos, užvaldė kelionių alkis. Pabūni mėnesį Lietuvoje ir jau nenustygsti vietoje, trūksta judėjimo. Tad po to sekė daugiau turistinės kelionės į Indiją, Škotiją ir Kroatiją.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Žinoma, Australija buvo mano gyvenimo kelionė. Tai ir noriu pabrėžti. Kai vyksti į šalį dirbti, gyventi, studijuoti, stažuotis, tau suteikiama galimybė pažinti šalį iš vidaus – jos kultūrą, žmones, ritmą ir t.t. Būtent tai jaunimokeliones.lt ir siūlo. Metame šalin kelių savaičių keliones turistų numintais takais!

Grįžkime prie tavo kelionės į Australiją. Ten buvai kartą?

Taip, tik kartą. Bet svajoju vėl ten nuvažiuoti. Tik šį kartą kaip turistė.

Kodėl rinkaisi tokią tolimą šalį? Ne Ameriką, ne Didžiąją Britaniją, juk tai dabar labai populiaru...

REKLAMA

Didžioji Britanija yra visiems tokia lengvai pasiekiama, artima. Tik nusipirkai pigių avialinijų skrydį ir tu jau ten!Norėjosi kažko tolimo, o Australija dar tokia nepažinta šalis. Ką mes apie ją žinome? Jūra, daug saulės, aborigenai, šokliosios kengūros... Kad ir kokios tavo žinios apie Australiją bebūtų, jei joje nė karto nebuvai, ji atrodo tolima, „nepasiekiama“ ir mistiška, gaubiama kažkokio paslapties šydo... Turbūt dėl šios priežasties ir pasirinkau Australiją.

Ar labai skiriasi Australijos gyventojų mentalitetas nuo Lietuvos?

Labai! Pagrindinis dalykas – tai absoliuti tolerancija. Šypsenų gausa. Šiluma. Grįžusi iš Australijos parsivežiau saulę savyje. Labai labai šilti žmonės. Ten gera gyventi.

REKLAMA

Ar nuvykusi į tokią tolimą kraštą nepatyrei kultūrinio šoko?

Kultūrinis šokas tikrai buvo. Atvykus iš niūrios, pilkos, stereotipų sukaustytos ir piktokos Lietuvos, šokas tikrai ištinka. Pavyzdžiui, galime paliesti jau mano minėtąją tolerancijos temą.

Australijoje seksualinės mažumos yra pripažystamos, niekas jų nekoneveikia ir nedraudžia būti, laisvai gyventi ir organizuoti įvairius renginius. Visiška laisvė. Australija jauna šalis su gausybe imigrantų ir visi supranta: „tu, kaip ir aš, atvažiavai čia ieškodamas geresnio gyvenimo, man nesvarbu, kaip tu atrodai, kaip rengiesi, ar kokios tavo pažiūros; svarbiausia nevaržyti vienas kito laisvės.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kokia jų kalba? Ar labai skiriasi nuo anglų kalbos?

Didmiesčiuose kalbama anglų kalba, bet mažesniuose miesteliuose australai kalba tokia kalinių anglų kalba: labai kapota ir greita. Sunku suprasti ką sako. Bet didmiesčiuose, pavyzdžiui, Sidnėjuje, Melburne, Perte, visi šneka suprantamai. Tik reikia nepamiršti Australijos žodyno perliuko – „No worries, mate!"

Kodėl jaunimokeliones.lt siūlo keliautojams tokias egzotiškas ir tolimas šalis: Australiją, Kiniją, Kanadą, Malaiziją, Argentiną?

Todėl, kad Europa yra ranka pasiekiama! Viskas čia atrodo arti, lėktuve 3-4 val. ir tu jau vietoje!Norisi parodyti, kad pasaulis yra ir už Europos ribų, žinoma, ir pačiam įdomiau dirbti su tokiomis tolimomis  bei egzotiškomis šalimis.

REKLAMA

Labai norėtųsi pasiūlyti daugiau programų Pietų Amerikoje ar net Afrikoje, bet riboja vizų galimybės, taip pat šalies išsivystimo lygis. Dažniausiai visi nori ir gali keliauti nemokamai, t.y. važiuoti su galimybe dirbti ir užsidirbti. Tačiau daugelis šalių negali pasigirti laisvomis darbo vietomis, o ypač užsieniečiams. Taip pat yra ir kalbos barjeras, pavyzdžiui, Pietų Amerikoje reikia ispanų arba portugalų kalbos.

Kaip vyksta bendradarbiavimas su kitomis šalimis, kas jūsų partneriai?

Labai priklauso nuo programos. Vienur partneriai – koledžai ar universitetai, kitur partneriai –jaunimo programų agentūros. Kaikur – savanorystės programų atstovybės. Turime ir visai kitokių bendradarbiavimo ryšių,  pvz., Malaizijoje galima važiuoti padirbėti už maistą ir lovą į svečių namus. Tad šiuo atveju draugaujame su svečių namais.

REKLAMA

Ar atsiranda daug norinčių keliauti? Veikiate dar tik pusę metų, ar daug jaunimo jau išleidote į keliones?

Tas skaičius svyruoja priklausomai nuo programos, šalies. Į Kiniją srautai nedideli, nes šioje šalyje siūlomos stažuotės, kurios nėra apmokamos, juk važiuojama ne dirbti, o mokytis. Daugiausiai keliaujama į Australiją, Malaiziją, Kanadą. Pastaroji dabar turbūt pati populiariausia, nes reikalavimai minimalūs, išlaidos nėra didelės. Gauni leidimą, keliauji į šalį ir joje gyveni ir dirbi iki 1 metų, argi ne puiku?

O kiek reikia investuoti, norint iškeliauti į kažkurią iš šalių, pasirinkus jūsų siūlomą programą?

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Priklauso nuo šalies, nes siūlomos programos labai skirtingos. Pasirinkus Malaiziją, galima įtilpti į 3 tūkst. Lt, o norint išvažiuoti į Australiją –  reikia jau 12-15 tūkst. Lt.

Kokios veiklos perspektyvos Australijoje? Ir kas įtraukiama į programos mokestį?

Australijoje siūloma studijų programa. Ten važiuojama studijuoti, nes tai vienintelis būdas lietuvaičiams išvažiuoti į Australiją ne tik turistauti, bet ir dirbti bei užsidirbti. Studijų pagrindu yra gaunama viza, kuri leidžia dirbti.

12-15 tūkst. – tai pradinės investicijos. Pagrindinį kainos „svorį“ sudaro studijos. Taip pat pradines investicijas sudaro: vizos mokestis, stojimo į koledžą mokestis, privalomas studentiškas sveikatos draudimas, aviabilietai.

REKLAMA

Pagrindinis programų ribojimas ir yra vizos. Imkime kaip pavyzdį tą pačią Australiją: į šią šalį galima vykti su turistine viza, bet tada neturi teisės dirbti, todėl privalai imti studijų vizą, kuri leidžia dirbti.

Dažnai norėtųsi pasiūlyti programą į vieną ar kitą šalį ir vis susiduriame su vizų ribojimais, bet tai po truputį keičiasi, pasaulis darosi atviresnis.

Kitas ribojimas – ekonominis šalies išsivystymas.

O įmanoma nuvykus užsidirbti tą investuotą sumą?

Aš iš asmeninės patirties galiu pasakyti, kad taip, įmanoma uždirbti. Bet gal su tokiu požiūriu važiuoti nereikėtų. Pvz., atsivertus kokios nors kelionių agentūros katalogą, rastum turistinę dviejų – trijų savaičių kelionę į Australiją už tuos pačius  12-15 tūkst. Lt.

REKLAMA

Bet ką tu už šiuos pinigus gautum? Kelionę turistų numintais takais? O pasinaudojus programa už tą pačią sumą galima nuvažiuoti, įsikurti, gyventi iki 2 metų. Pažinti šalį iš vidaus ir pakeliauti ne tik Australijoje, bet ir Naujojoje Zelandijoje, Azijos šalyse.

Prie pokalbio prisijungė kita jaunimokeliones.lt narė, Azijos šalių programų koordinatorė Živilė.

Ar Tu pati esi daug keliavusi po Aziją?

Ž.:Aš gyvenau Azijoje dvejus metus. Buvau išvažiavusi pagal mainų programą universitete. Aš esu baigusi indologiją ir studijuoju  moderniosios Azijos studijų magistrantūroje.

REKLAMA
REKLAMA

Kokias Azijos šalių kalbas moki?

Ž.:Moku Hindi, sanskritą. Dabar pradėjau mokytis arabų kalbos. Iš tiesų, komiška situacija: šiuo metu Imigracijos centre mokau užsieniečius lietuvių kalbos, pati mokytis ir mokyti pradėjau tą pačią savaitę, mano mokiniai jau asmenuoja ir jau vardininką mokosi, o aš skaityti dar neišmokau, nors studijų valandų kiekis vienodas.

Kokie žmonės keliauja su jaunimokelionės.lt: ar studentai, ar jau pabaigę studijas?

J.:Daugiausiai keliauja 20-35 metų, tačiau yra buvę ir vyresnių. Džiugu, kad vis daugėja asmenų, kurie nori išvykti pakeliauti po pasaulį tik baigę 12 klasių. Labai džiaugiamės, kad vis daugiau abituriantų nepuola karštligiškai rašyti į stojimo lapą įvairiausių specialybių, o mėgina ieškoti, atrasti save.

Juk puiku, kai po metų kitų padirbėjęs, pakeliavęs ir daug pamatęs, jaunuolis grįžta su nauja energija, žingeidumu ir galbūt žinojimu, ko nori iš gyvenimo. Tada ir lengviau nuspręsti, ką ir kur nori studijuoti.

Sumos, kurias reikia investuoti į keliones, nėra labai mažos. Iš kur jauni keliautojai gauna tiek pinigų?

J.:Sumos nėra mažos, bet kai pradedi skaičiuoti, racionaliai mąstyti... Aš laikausi tokios pozicijos gyvenime – viskas yra įmanoma, tik kaip „Keistuolių“ dainoje: „Reikia labai norėti, pasistengti ir tikėti“. Pati, būdama studente, negavau nė cento iš artimųjų ir per porą metų susitaupius 15 tūkst. lt. Įgyvendinau savo svajonę – nukeliavau į Australiją.

REKLAMA

Taip nebūna, jog radai programą į Australiją – 15 tūkst. ir važiuoji jau šiandien. Tas noras, mintys auga dvejus ar trejus metus. Juk per ilgesnį laiko tarpą įmanoma tiek susitaupyti, kiekvieną mėnesį sistemingai taupant. Viskas įmanoma!

Gal galite truputį detaliau papasakoti apie programas, kurias siūlote?

Ž.:Pakalbėsiu apie Malaiziją. Manau, kad ji visiems asocijuojasi su laida „Robinzonai“ arba Birutės Galdiko orangutangais.

Mes siūlome važiuoti į svečių namus ir tapti tų namų savotišku šeimininku, bendrauti su kitais keliautojais, organizuoti bendras veiklas. Sakyčiau, kad tai ne tik vienos šalies pažinimas, bet tarsi multikultūriniai mainai,  juk svečių namuose gausu keliautojų iš viso pasaulio. Programos esmė – žmogus, pasirinkęs šią programą, būna atsakingas už tuos žmones, su kuriais dirba: jais rūpinasi, bendrauja.

Kokia šios programos trukmė?

Ž.:Mes šiam projektui turime ribotą laiką vien dėl vizos. Ji trunka tris mėnesius. Malaizijoje išduoda nemokama turistinę vizą, kuri galioja iki trijų mėnesių.

O ką siūlote norintiems išvykti į Argentiną?

J.:Argentinoje siūloma daugiau kultūrinė programa: darbas ir atostogos bei stažuotės. Stažuotės nėra apmokamos. O darbo ir atostogų programą pasirinkęs keliautojas gauna 1 tūkst. Argentinos pesų per mėnesį kaip stipendiją.

REKLAMA

Šios sumos neužtenka, norint gyventi šalyje, šie pinigai yra kaip paskatinimas. O kam dirbti? Tam, kad programos dalyvis įsilietų į šalies kultūrą. Juk visai kitaip pajunti šalį, kai „verdi" pačiame šalies katile, dirbi, susiduri su problemomis, popierizmu ar valstybinėmis institucijomis.

Kitaip pamatoma, pajaučiama šalis. Tai yra kultūrinė programa, be to, ispanų kalbos studijos. Atvažiavus į Argentiną, iš pradžių studijuojama ispanų kalba ir po to gaunamas darbas.

Ar jūs padedate keliautojams nusipirkti bilietus? Ar jie patys yra už tai atsakingi?

Taip. Mes turime kelionių agentūros pažymėjimą, todėl galime užsakyti viešbučius, lėktuvų bilietus ir t.t.

Kokie jūsų ateities planai?

Plėstis: savanorystės programa Argentinoje, galbūt Ispanijoje, svarstome apie kruizus. Minčių daug, o kaip jas seksis įgyvendinti, parodys laikas.

Ačiū merginoms už nuoširdų pokalbį! Jaunimogidas.lt linki, kad jaunimokeliones.lt klestėtų ir plėstųsi!

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų