REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Buvęs Islandijos ministras pirmininkas Geiras Harde bus perduotas specialiajam teismui dėl kaltinimų aplaidumu kovoje su 2008 m. finansų krize, pranešė BBC.

REKLAMA
REKLAMA

Per ekonominę sumaištį žlugo trys pagrindiniai šalies bankai.

2008 metų spalio 7 dieną Islandijos valdžia buvo priversta perimti savo kontrolėn banką „Landsbanki“, kuriam grėsė bankrotas. Taip Reikjavikui perėjo šios kompanijos padalinio „Icesave“, vykdžiusio operacijas pasaulio rinkoje, įsipareigojimai. Britų ir olandų investuotojai tuomet neteko apie 4 milijardus eurų. Iki šiol neišspręstas klausimas dėl kompensacijų nukentėjusiesiems.

REKLAMA

G. Harde atmeta kaltinimus, vadindamas juos „politiniu persekiojimu“.

Byla bus nagrinėjama specialiajame teisme „Landsdomur“. Šis teismas buvo įsteigtas 1905 metais, o jo paskirtis - teisti vyriausybės ministrus, kuriems pateikti kaltinimai dėl nusikaltimų. „Landsdomur“ teismas dar niekada nebuvo sušauktas po jo įsteigimo.

Dalis Islandijos gyventojų mano, kad taip mėginama G. Harde padaryti atpirkimo ožiu, tuo tarpu kiti įsitikinę, kad vieša atsakomybė yra itin svarbi po finansinės šalies griūties.

REKLAMA
REKLAMA

2008 m. rudenį sužlugus trims šalies bankams, Islandijoje prasidėjo gili recesija. Tuo metu šalies vyriausybei vadovavo 60-ies metų G. Harde.

Jis kaltinamas aplaidumu, nes neužtikrino deramų finansinių saugiklių įsismarkavus krizei.

Buvęs premjeras tvirtina daręs tik tai, kas, jo manymu, buvo tuo metu šaliai geriausia.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų