REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Daugelis žmonių susiduria su problemomis, nes yra pernelyg drovūs ir negali atlikti to, ką norėtų. Mokėjimas patraukti ir žavėti kitus bet kurioje socialinėje aplinkoje, drovuoliams gali tapti tikru iššūkiu. Jeigu ir jums sunku susigyventi su savo drovumu, pateikiame patarimų, padėsiančių jį išsklaidyti.

REKLAMA
REKLAMA

Kaip nesutrikti vakarėlyje?

Domėjimasis. Prieš eidami į vakarėlį pasidomėkite ten dalyvaujantiems aktualiomis temomis, jų veiklos sritimis. Žinoma, neprivalote būti ekspertai ir turėti išankstinį atsaką į kiekvieną svečio išsakytą mintį, tačiau pritariamieji komentarai ir įžvalgūs pasisakymai neliks nepastebėti. Taip pat nekritikuokite kitų žmonių pasakytų minčių, leiskite jiems vakarėlyje jaustis laisvai ir nevaržomai.

REKLAMA

Būkite ankstyvi. Į vakarėlį atvykite šiek tiek anksčiau – taip su kiekvienu atvykusiu galėsite susipažinti asmeniškai, akis į akį. Pabendravus su visais svečiais bus lengviau prisitaikyti ir rasti panašių pomėgių.

Šypsena. Jeigu jau užmezgėte akių kontaktą, nepabijokite nusišypsoti ir greičiausiai jums bus atsakyta tuo pačiu. Neprivalote laukti, kol jis arba ji prie jūsų prieis, pirmąjį žingsnį galite žengti ir patys: pasiūlykite atsigerti, pakvėpuoti grynu oru ir kalbėdamiesi pabandykite surasti jus siejančių interesų.

REKLAMA
REKLAMA

Pasitikėkite savimi. Net jei jaučiatės suvaržyti, pasistenkite savo susirūpinimą paslėpti po nerūpestinga ir neutralia kauke. Nesislėpkite už kokteilių stalo ir nesirodykite priešiški. Šypsena ir aukštai iškelta galva – viskas, ko jums reikia, kad aplinkiniai norėtų su jumis bendrauti.

Kaip palikti gerą pirmąjį įspūdį, arba pirmosios 30 sekundžių

Atminkite, kaip jaučiatės – taip ir atrodote. Jeigu stovėsite nusiminę, aplinkiniai tai netrukus pastebės ir ims jūsų gailėtis. Juk nenorite, kad su jumis bendrautų iš gailesčio.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kūno kalba. Pirmąjį įspūdį lemia kūno kalba. Nesikūprinkite, jauskitės atsipalaidavę, dalyvaudami pokalbiuose kelių sekundžių trukmės atidžiais žvilgsniais rodykite dėmesį pašnekovams – paliksite protingo ir kompetentingo žmogaus įspūdį.

Netylėkite. Jeigu tvyro nemaloni tyla – pats laikas pralaužti ledus. Pagirkite kieno nors aksesuarą, aprangą ar pakomentuokite vakarėlio dekoracijas. Tiesiog pasirodykite malonūs ir draugiški.

Užbaikite pokalbį. Jei pokalbis netikėtai nutrūksta ir atsiranda nemaloni pauzė, nepanikuokite, kad neturite ką pasakyti, ir jokiu būdu nebandykite nepastebimai pasišalinti. Kai būsite įsitikinę, kad pokalbis baigėsi, apibendrinkite pagrindinius aptartus dalykus, padėkokite už maloniai praleistą laiką ir nueikite.

REKLAMA

Scenos baimė baisiau už mirtį?

Pažvelkite baimei į akis. Įvertinkite, kaip stipriai bijote kalbėti viešai ir kiek svarbus jums šis pasisakymas. Jeigu tai – eilinis tostas, užsirašykite jį ant lapelio ir prieš kalbėdami viešai kelis kartus pasikartokite mintyse. Bet jeigu turite pranešti ką nors svarbaus, parepetuokite kalbą prieš namiškius, draugus (ir ne vieną kartą), o kalbėdami viešumoje tiesiog įsivaizduokite, kad tai – generalinė repeticija.

Nepamirškite kvėpuoti. Eidami į sceną tris kartus giliai įkvėpkite. Kai žmogus kvėpuoja, išsiskiria daugiau energijos, tad jo kūno tonusas ir nuotaika pagerėja. Atminkite, labai svarbi saviįtaiga. Jei nuolat sau kartosite, kad jums nepasiseks, greičiausiai taip ir nutiks.

REKLAMA

Nebijokite juokauti. Net perduodant svarbią informaciją, laiku pasakytas trumpas anekdotas ar pokštas gali būti labai veiksmingas prikaustant klausytojų dėmesį ir užsitikrinant linksmo ir draugiško žmogaus reputaciją.

Esate tas, kurio jiems reikia. Jei iš užkulisių matote gausiai susirinkusią minią, atminkite, visi tie žmonės atėjo, kad išklausytų jūsų. Jei jausite, kad vis dar sunkiai sekasi suvaldyti jaudulį, stenkitės susikoncentruoti tik į informacijos turinį ir kaip ją perduoti.

Kaip patraukti vyriškosios lyties dėmesį?

Kūno kalba. Psichologai yra įsitikinę, kad tą patį dalyką galime perteikti visai paprastai ir itin subtiliai. Visa tai priklauso nuo jūsų intonacijos, kūno kalbos ir akių kontakto. Nebijokite pasirodyti žaismingos – rimtos ir valdingos moterys gąsdina vyrus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Mokėkite išklausyti ir maloniai reaguokite. Jeigu pritariate išsakytai nuomonei, būtinai parodykite, kad turite panašų požiūrį. Juk kiekvienas mieliau priimamame pritariamuosius komentarus nei kritiką. Tai darydama atrodysite ne tik intelektuali, bet ir pademonstruosite, kad domitės tuo žmogumi.

Flirtas. Dar nemokėdami kalbėti vaikai savo klausimus ir pageidavimus išreiškia droviomis šypsenomis, smalsiomis akimis ir kitais meiliais būdais. Toks jų elgesys žavi net nepažįstamuosius. Taigi truputis natūralaus koketiškumo tikrai ne pro šalį.

REKLAMA

„Ne“ dar nereiškia „niekada“. Rodydama kam nors dėmesį būkite nusiteikusi sulaukti ir neigiamo atsakymo. Jei taip atsitiktų, pirmiausia mintimis sugrįžkite į pradžią ir įvertinkite savo veiksmus, galbūt pasielgėte netaktiškai. Jei taip atsitiko, bandyti užmegzti pažintį su kitais – niekada nevėlu.

Kaip pelnyti profesinę pagarbą?

Būkite ryžtingi. Jeigu kartą priėmėte sprendimą, neleiskite sau daugiau dėl jo dvejoti ir galvoti apie vienokias ar kitokias jo pasekmes. Tokie nuogąstavimai gali pražudyti, o galiausiai atsidursite vadovo kabinete ir rašysite pasiaiškinimą dėl įsipareigojimų nevykdymo.

REKLAMA

Gerbkite vadovą, bet nesileiskite jo įbauginami. Jei darbus atliekate gerai, nusipelnėte pagarbos ir pripažinimo. Pertvarkykite sąmonę taip, kad bijoti reikia tik tuomet, kai iš tiesų gresia profesiniai nemalonumai.

Jei kalbate – neabejokite. Nebent išties norėtumėte išreikšti abejonę. Pateikdami idėjas, sumanymus, reikšdami nuomonę tarkite žodžius be abejonę parodančių frazių, pavyzdžiui, „nežinau“ ar „galbūt“. Jei jau turite idėjų ar minčių – sakykite, siūlykite ir rekomenduokite jas drąsiai. Patys privalote tikėti tuo, ką sakote, tuomet ir kiti tikės.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ir dar kartą – akių kontaktas! Susikoncentravę į savo kalbą žmonės dažnai šią smulkmeną pamiršta ir kalbėdami žvilgsnį nukreipia į tolį, kartais net užsimerkia. Tai – didelė klaida. Nes akių kontaktas geriau nei bet koks kitas triukas parodo, kad tai, ką kalbate, – svarbu. Žmonės įsimins ir jus, ir tai, ką sakėte, jei žinos, kad jūs tikrai juos matėte, atkreipėte dėmesį ir kalbėjote būtent jiems.

Parengė Rasuolė Čepulinskaitė

Moters savaitė

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų