REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Japonijoje viešėjęs premjeras Andrius Kubilius paskelbė, kad derybos su „Hitachi“ dėl naujos atominės elektrinės Lietuvoje pasiekė paskutinę stadiją, o Rusijoje pradėta kalbėti, kad reaktoriaus gabenimas per Lietuvą taps nacionaline nelaime.

REKLAMA
REKLAMA

Vakar vizitą Japonijoje baigęs premjeras A. Kubilius lankėsi ir atominėje elektrinėje. Jos šioje šalyje statomos šalia jūros, tad japonams nereikia sukti galvos, kaip atgabenti šimtus ar net tūkstančius tonų sveriančius reaktorius ir kitą įrangą. Visa tai plukdoma laivais.

REKLAMA

O Lietuvos laukia didelis iššūkis, nes iki šiol niekas mūsų šalyje 500 kilometrų nevežė reaktoriaus gaubto, kurio svoris – tūkstantis tonų.

Jau iš esmės aišku, kokiu maršrutu bus gabenama Visagino atominei elektrinei (VAE) skirta įranga.

Tiesa, oficialiai jis bus patvirtintas vėliau, bet jau nuspręsta, kad reaktoriaus gaubtas ir kiti sudėtingi įrenginiai iš Klaipėdos jūrų uosto bus vežami per Salantus, Plungės, Telšių, Šiaulių, Panevėžio, Rokiškio rajonus.

REKLAMA
REKLAMA

„Pasirenkant maršrutą buvo siekiama apeiti didžiuosius miestus, kad nereikėtų trukdyti eismo“, – tvirtino Visagino atominės elektrinės (VAE) logistikos vadovas Edvinas Ivanauskas.

Kol kas dar neapsispręsta, kuriuo išvažiavimu iš Klaipėdos – pietiniu ar šiauriniu – bus pasinaudota. Teks įveikti 539–550 kilometrų, nelygu, koks galutinis maršrutas bus parinktas. Visi kroviniai bus nugabenti per 5 metus.

Specialistams didžiausią galvos skausmą kelia tai, kad stambiausi kroviniai negalės būti išardyti. Rimčiausias iššūkis – kone per visą Lietuvą nuvežti apie 1000 tonų sveriantį reaktoriaus korpusą, rašo „Lietuvos rytas“.

Savo dukros neatgaunanti Laimutė Stankūnaitė nusprendė kreiptis į Strasbūrą. Europos Žmogaus Teisių Teismas (EŽTT) priėmė nagrinėti jos skundą ir spręs, ar Lietuva pažeidė jos teisę į teisingą teismą ir šeimos gyvenimo gerbimą. Apie tai skaitykite straipsnyje „Kova dėl dukters persikels į Strasbūrą“. AKISTATA

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų