REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Teisingumo ir ūkio ministrai, vykdydami verslo priežiūros institucijų pertvarką, ragina verslininkus ne stebėti, kaip tai daroma, o patiems aktyviai prisidėti prie pokyčių įgyvendinimo.

REKLAMA
REKLAMA

Teisingumo ministro teigimu, siekiamą tikslą, kad verslo prižiūrėtojai dirbtų pažangiai, greičiau ir geriau, pavyks pasiekti tuomet, jei ir verslininkai iš entuziastingų reformos sirgalių taps aktyviais žaidėjais.

REKLAMA

„Vykdydami verslo priežiūros institucijų reformą, siekiame, kad priežiūros tarnybos keistų netinkamus veiklos metodus pažangiais. Džiugu, kad daugelio verslo prižiūrėtojų galvose jau įvyko esminis lūžis suvokiant šių pokyčių svarbą, bet iki siekiamo rezultato dar turime daug ką nuveikti. Todėl čia labai svarbus verslininkų vaidmuo: jie, reikalaudami iš verslo prižiūrėtojų dirbti pagal naujus standartus ir netoleruodami ignoruojančiųjų, padėtų žymiai efektyviau siekti pertvarkos ir tobulinti diegiamas priemones“, – sako teisingumo ministras Remigijus Šimašius.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak ūkio ministro Rimanto Žyliaus, verslo priežiūros institucijų pertvarkos siekis, kad tikrintojai taptų verslo konsultantais, o ne baudėjais, jau duoda teigiamų rezultatų, bet tobulėti dar yra kur.

„Priežiūros institucijų pertvarkos sėkmė priklauso nuo visų procesų dalyvių. Verslo vaidmuo šiame procese – tikėtis ir reikalauti iš tikrintojų pasikeitusio elgesio, naujų veiklos standartų“, – sako ūkio ministras R. Žylius.

Ministrai verslo asociacijas pakvietė aktyviai skleisti informaciją savo nariams apie tai, kad konsultavimas turi keisti baudimą. Rimtų pažeidimų užkardymas, o ne formalūs patikrinimai ar nereikšmingų pažeidimų paieškos būtų inspekcijų veiklos esmė, taip pat reikėtų raginti verslininkus reikalauti iš verslo prižiūrėtojų veikti kitaip.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Susidūrę su netinkamais verslo priežiūros atvejais – nemandagumu, nekompetencija, skirtingų reikalavimų aiškinimu, neinformavimu apie patikrinimo pagrindą, neatsižvelgimu į pasiūlymus tobulinti teisės aktus ir pan., – verslininkai kviečiami nelikti abejingais ir tiesiogiai kreiptis į tų institucijų vadovus, taip pat apie tai informuoti šią pertvarką vykdančius teisingumo ar ūkio ministrus (juos galima tiesiogiai informuoti siunčiant laišką adresu [email protected] ).

Į pertvarkos procesą aktyviau įtraukus verslo atstovus, šakines verslo asociacijas, tikimasi sulaukti grįžtamojo ryšio apie naujų priežiūros metodų veikimą praktikoje, idėjų jų tobulinimui.

REKLAMA

Dviejų ministrų iniciatyva vykdoma verslo priežiūros institucijų reforma siekiama, kad verslo prižiūrėtojai veiktų ne kaip budeliai, o pirmiausia, kaip verslo konsultantai, patikrinimai būtų planuojami, tikrinamuosius įspėjant apie patikrinimą, vykdomi pagal aiškius viešai paskelbtus (www.verslovartai.lt) kontrolinius klausimynus, institucijos nusistatytų veiklos prioritetus ir pirmiausia lankytųsi rizikingiausiose įmonėse, patogiai teiktų konsultacijas ir pagalbą verslui ir pan.

Šias priemones dar ne visoms verslo priežiūros institucijoms sekasi sėkmingai įgyvendinti. Geriausiai prie naujų veiklos metodų sekasi pereiti didesniosioms priežiūros tarnyboms.

REKLAMA

Priežiūros institucijų veiklą teigiamai įvertino ir verslo atstovai. Tą patvirtino 2011 m. gruodžio mėn. UAB „RAIT“ Ūkio ministerijos užsakymu atliktas tyrimas.

Iš visų verslininkų, kurie pernai sulaukė tikrintojų, net 84 proc. teigė, kad jų įmonėje apsilankę prižiūrėtojai pirmiausia suteikė metodinę pagalbą, aiškino reikalavimų laikymąsi, tik po to sprendė sankcijų skyrimo klausimą. Baudos ir kitos poveikio priemonės buvo skirtos ketvirtadaliui tikrintų įmonių.

Apklausa parodė, kad pernai įvairios verslo priežiūros institucijos aplankė 60 proc. visų Lietuvos įmonių. Su šios apklausos duomenimis, o taip pat su visa verslo priežiūros institucijų reformos eiga ir įgyvendinamomis priemonėmis išsamiau galima susipažinti internete, adresu http://www.ukmin.lt/lt/verslo_aplinka/.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų