REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vienas koogeneracinės biokuru kūrenamos jėgainės blokas gali pagaminti daugiau megavatų energijos, negu numato turėti Lietuva iš planuojamos atominės elektrinės, ir kainuotų tokią pastatyti apie penkis kartus pigiau, trečiadienį vykstančioje energetikos konferencijoje tikino Lietuvos biomasės energetikos asociacijos „Litbioma“ prezidentas Remigijus Lapinskas.

Jis pateikė Kopenhagos pietinėje dalyje veikiančios „Avedore„ elektrinės pavyzdį: jos antrasis 2001 metais pastatytas blokas koogeneraciniu režimu pagamina 575 MW energijos. „Tai daugiau, negu Lietuva turės atominėje elektrinėje“, – pabrėžė R. Lapinskas. Dabar planuojama, kad projektuojamos japonų „Htachi“ branduolinės elektrinės Visagine bendra instaliuotoji galia sudarys 1 300 MW, o Lietuva valdys trečdalį jėgainės paketo.

REKLAMA
REKLAMA

R. Lapinsko teigimu, šį koogeneracinį bloką danai pasistatė vos už 800 mln. eurų. „Lietuvoje tai kainuotų net pigiau. Kartu turėtume galimybę gaminti ne tik elektrą, bet ir šilumą. Tai pats teisingiausias ir ekonomiškiausias energijos gamybos būdas“, – aiškino biokurininkų atstovas.

Ši pastaba tarp konferencijos dalyvių sukėlė šurmulį.

REKLAMA

Šiuo metu visuomenei yra žinoma, kad Visagino atominė elektrinė atsieis iki 5 mlrd. eurų.

Sykiu ilgiainiui šalyje biokuras brangs, bet esą ne drastiškai. „Dideliam brangimui nėra prielaidų. Žinoma, jeigu tiekimo konkursai bus vykdomi skaidriai“, – sakė R. Lapinskas. Jo teigimu, jau dabar Lietuvoje išgaunama 2 mln. tonų biomasės – tai netgi daugiau, negu reikia pagal ateinančios perspektyvos įsispareigojimus Europos Sąjungai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų