REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Esame girdėję ne vieną istoriją kaip garsūs sportininkai, loterijų laimėtojai ar dideles kompanijas pardavę verslininkai ima ir bankrutuoja beregint iššvaistę savo turtus. Portalo „Businessinsider.com“ specialistai pateikia patarimus, kaip tokiems laimingiesiems vėjais nepaleisti savo finansinės laimės.

Tiems, kurie dideles pajamas gauna iš savo tiesioginio darbo, pavyzdžiui, profesionaliems sportininkams, specialistai pataria sau pripažinti, kad ši karjera nesitęs amžinai. Tiesą pasakius, ji greičiausiai nesitęs daugiau nei dešimtmetį. Tad labai svarbu suvokti, kad tokių sumų iš savo tiesioginio darbo sportininkas negalės uždirbti visą likusį savo gyvenimą.

REKLAMA
REKLAMA

Vienas iš pastarųjų blogų pavyzdžių galėtų būti JAV krepšinio žvaigždė Allenas Iversonas: praėjusiais metais profesionalią karjerą baigęs sportininkas praėjusią savaitę pasiskelbė bankrutuojantis. Skaičiuojama, kad žaisdamas Detroito komandoje „Pistons“ A. Iversonas uždirbdavo 21 mln. JAV dolerių per metus, o iš viso per savo karjerą 36-erių metų sportininkas sukaupė daugiau nei 150 mln. dolerių, vien iš krepšinio.

REKLAMA

Specialistai milijonus uždirbančioms žvaigždėms taip pat pataria nemaišyti atlyginimo, parašyto sutartyje ir reliai gaunamo darbo užmokesčio, mat pirmiausia reikės dalį jo atseikėti mokesčiams, susimokėti už agento, apskaitininko bei teisininkų paslaugas, o galbūt ir kitus mokesčius. Čia jau priklausys nuo profesijos. Tad atriekus dalį savo atlygio šioms išlaidoms, milžiniškas atlyginimas pasirodys ne toks jau ir didelis.

REKLAMA
REKLAMA

Kitas svarbus aspektas, į kurį finansų patarėjai pataria atkreipti dėmesį, – tai, kad trumpos karjeros metu gaunamas atlyginimas turės jo gavėją išmaitinti visą gyvenimą. Na, nebent jis gali užsiimti kita veikla, kuri neštų bent jau ne ką mažesnę finansinę naudą nei dabartinė. Paradoksalu, tačiau krūvos pinigų per metus atsieina daugiau nei galėtume pagalvoti. Tad realių pajamų, kurias uždirbote per visą savo karjerą, išėjęs į pensiją turėsite gerokai mažiau. Joms įtakos turės ir infliacija, kuri sumažina pinigų vertę: pavyzdžiui, Warrenas Buffetas yra pastebėjęs, kad dolerio vertė nuo tos dienos, kai jis pradėjo dirbti krito 86 proc.

Pastebima, kad daugelis žvaigždžių iššvaisto savo turtus, nes nesuvokia, kaip lengva tai padaryti: užtenka gyventi prabangiai, remti aplinkinius ir keletą kartų nesėkmingai investuoti. Todėl daug uždirbantiems patariama santaupoms atidėti didelę dalį gaunamų pajamų: maždaug 50–75 procentų.

Adekvačiai siūloma įvertinti ir planuojamas investicijas, mat reali jų grąža vis tiek bus mažesnė nei tikimasi. Kita vertus, investicijoms nenusisekus, praradimai nebus tragiški.

Ir galiausiai, kad ir kaip keistai tai skambėtų, finansų patarėjai siūlo milijonus uždirbantiems nusistatyti mėnesinį bei metinį išlaidų biudžetą ir jo neviršyti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų