REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šiemet susiliejimų ir įsigijimų (M&A) skaičius pasaulyje mažės, taip pat kris tokių sandorių vertės, tačiau Lietuvoje situacija išliks daug optimistiškesnė ir ženklaus tokių sandorių mažėjimo mūsų rinkoje nesitikima, prognozuoja KPMG ekspertai.

REKLAMA
REKLAMA

Pasaulinėmis šios rinkos lyderėmis KPMG mato Didžiąją Britaniją ir JAV; blogiausiai, anot ekspertų, susiliejimų ir įsigijimų sandorių rinkoje seksis Indijai ir Vokietijai. Tokie duomenys gauti KPMG atlikus tradicinį M&A rinkos tyrimą „Global M&A Predictor“.

REKLAMA

Pirmasis pusmetis – sudėtingas

Naujausias tyrimas rodo, kad pirmasis 2012 metų pusmetis susijungimų ir įsigijimų (M&A) rinkoje bus sudėtingas.

„M&A sandorių rinka dugną pasiekė kartu su pasauline krize 2009-aisiais, vėlesniais metais nedrąsus kilimas prasidėjo, tačiau šiemet, užklupus niūrioms nuotaikoms ir galimai naujajai krizės bangai, rinkų pasitikėjimas vėl labai žemas“, - komentuoja Darius Klimašauskas, KPMG Įmonių finansų skyriaus vadovas.

REKLAMA
REKLAMA

Smunkant rinkų pasitikėjimo indeksui, bendrovių noras vykdyti M&A sandorius mažėja. Palyginus tyrimus, atliktus praėjusių metų viduryje ir dabar, paaiškėjo, kad rinkos lūkesčiai dėl planuojamų bendrovių metinių rezultatų nukrito visuose sektoriuose. Taip nutiko pirmą kartą per dvejus metus, o ypatingi suvaržymai jaučiami bazinių medžiagų, pramonės, komunalinių paslaugų ir vartojimo prekių šakose.

Planuojamas kainos – pelno (P/E) santykis per pastarąjį pusmetį nukrito 5 procentais, o nuo  2011 m. sausio - net 14 procentų. Tai rodo, kad M&A sandorių augimas, trukęs pastaruosius dvejus metus, vėl sustojo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Prognozuojama, kad grynosios skolos dalis įmonėse sumažės 12 proc., o grynosios skolos ir EBITDA santykis nukris iki 18 proc.

„Tai reiškia, kad įmonės turės mažiau skolų ir galėtų skirti lėšų naujiems įsigijimams, tačiau labiau koncentruosis į tolimesnį skolos mažinimą bei balanso tvarkymą. Susidarė tokia padėtis, kad įmonės pajėgios atlikti sandorius, bet neturi apetito. Visi sektoriai laukia grynojo pelno sumažėjimo“, - sako KPMG ekspertas D. Klimašauskas.

Ne visos M&A didžiosios rinkos smuks taip smarkiai

„Pagrindinėse pasaulio ekonomikose padėtis skiriasi labai smarkiai: Indijoje ir Vokietijoje pasitikėjimui per paskutinius 6 mėnesius sumažėjus atitinkamai 19 ir 18 procentų, Didžiojoje Britanijoje šis skaičius  nusmuko tik 2 procentais, o JAV išliko nepakitęs.

REKLAMA

Gali atrodyti netikėta, kad tvirto patikimumo Vokietijos ir aukšto augimo Indijos rinkoms prognozuojamas toks didelis sulėtėjimas, bet tai tik parodo, kokios nepastovios šiuo metu yra rinkos“, – tyrimą komentuoja D. Klimašauskas.

Labiausiai M&A rinkos smuktelėjimą pasaulyje sąlygoja nerami padėtis, krizės baimė, eurozonos nestabilumas. Nepaisant šių nepalankių aplinkybių, yra labai mažų rinkų, kurių M&A sandoriai išliks tame pačiame lygyje, bet jos nedarys įtakos pasaulinėms tendencijoms:  viena tokių – Lietuva.

REKLAMA

„Lietuvoje M&A rinka pernai netikėtai stipriai ūgtelėjo – mūsų skaičiavimais įvyko 77 tokie sandoriai ir tai jau viršijo 2008, prieškrizinių metų lygį. Palyginus su 2009 ir 2010 metais tokių sandorių sudaryta net 50 proc. daugiau.

Tiesa, rinkoje dominavo maži įsigijimai, dažniausiai tarp Lietuvoje veikiančių subjektų, o išskirtiniu galima vadinti tik „Sanito“ pardavimą strateginiam investuotojui už daugiau nei 1 mlrd. Litų. Dėl to rinkoje taip pat jaučiamas šioks toks pesimizmas“, - komentuoja D. Klimašauskas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų