REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Rytoj, Vasario 16–ąją, vieną svarbiausių valstybės švenčių, didieji prekybos centrai dirbs įprastu grafiku. Jų atstovų teigimu, tai daroma dėl klientų, kurie laisvą dieną gali skirti daugiau laiko apsipirkti. Tačiau ar dirbti švenčių dieną nori prekybos centrų darbuotojai ir ar nepažeidžiamos jų teisės?

REKLAMA
REKLAMA

Profsąjungos sako jau seniai siekiančios pakeisti padėtį, o Darbo inspekcija jokių pažeidimų neįžvelgia.

REKLAMA

Prekybos centrai dirbs įprastu grafiku

„Vasario 16 d. „Akropoliai“ dirbs įprastu grafiku. Tradiciškai „Akropoliai“ nedirba pirmosiomis Kalėdų ir Naujųjų metų dienomis. Kitomis švenčių dienomis dirbame, nes taip patogu mūsų lankytojams.Tokiomis dienomis yra populiaru laisvą laiką praleisti ne namuose, o pramogaujant: einant į kiną, Ledo areną, boulingą, lankantis kavinėse“,  – sakė Vilniaus „Akropolio“ valdytojas Česlovas Urbonavičius.

REKLAMA
REKLAMA

„Savo parduotuvių darbo grafiką formuojame pagal mūsų klientų poreikius. Prieš kelis metus atlikta gyventojų apklausa parodė, kad dauguma Lietuvos gyventojų pageidauja, kad laisvą dieną jie turėtų galimybių apsipirkti. Todėl rytoj parduotuvės dirbs įprastu grafiku“, – teigė Olga Malaškevičienė, „Maxima“  atstovė ryšiams su visuomene.

„Rytoj dirbsime įprastu grafiku, jokių darbo laiko pokyčių neplanuojame. Tradiciškai darbo laikas yra trumpinamas per Kalėdas ir Naujuosius metus, o kitų švenčių metu dėl patogumo pirkėjams dirbame įprastu grafiku“, – sakė Valdas Lopeta, „IKI“ komunikacijos skyriaus vadovas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Vasario 16 d. visi „Norfa“ prekybos centrai veiks įprastu grafiku. Siekiame, kad pirkėjai galėtų patogiai apsipirkti kiekvieną dieną, net ir šventinę. Parduotuvių darbo laiką keičiame tik per didžiąsias metų šventes“, – komentuoja Darius Ryliškis, prekybos tinklo „Norfa“ atstovas spaudai.

Profsąjungos: darbuotojai mielai nedirbtų, bet bijo nepaklusti

Lietuvos paslaugų sferos darbuotojų profesinės sąjungos pirmininko Aleksandro Posochovo teigimu, netiesa, kad prekybos centrų darbuotojai ir patys dėl didesnio atlygio pageidauja dirbti švenčių dienomis.

REKLAMA

„Apie tai, kad centrai per šventes neturėtų dirbti, mes kalbame jau maždaug penkerius metus. Vienu metu ir Seimas, ir Vyriausybė buvo įsitraukęs į diskusiją, kad reikėtų uždrausti didiesiems prekybos centrams dirbti švenčių dienomis, bet Prekybos ir amatų rūmai pasakė, kad jie atliko apklausą ir paaiškėjo, kad vartotojai pageidauja turėti galimybę apsipirkti. Jų norai svarbiausi. O darbuotojai apklausoje jiems irgi pasakė, kad nori dirbti, nes jiems mokama už viršvalandžius“, – sakė jis.

„Bet tai netiesa – žmonės nenori dirbti, bet bijodami prarasti darbą jie sutinka su bet kokiomis sąlygomis. Jie priversti dirbti“, – Balsas.lt aiškino A. Posochovas.

REKLAMA

Jis priminė, kad kiek anksčiau ir bažnyčia ragino priimti sprendimą nedirbti bent jau didžiųjų religinių švenčių metu.

„Bažnyčia irgi pasisakė, kad pavyzdžiui, per Kalėdas, Velykas nedirbtų didieji centrai. Deja, dažniausiai prieš rinkimus pašneka politikai, o paskui ir pamiršta“.

Paklaustas, kaip šis klausimas sprendžiamas kitose šalyse, A. Posochovas sakė: „Praktiškai visoje Europoje nedirbama.“

„ES šiuo metu yra labai pasistūmėjęs šito klausimo sprendimas ir siekiama išleisti direktyvą, kad ES šalyse švenčių dienomis didieji prekybos centrai nedirbtų. Viena vertus, tai skatintų smulkų verslą, mažas parduotuvėles, kurios pačios gali apsispręsti, kada dirbti, o kada ne, antra – prekybos centruose yra labai didelis išnaudojimas. Bet pavyzdžiui, Lenkijoje jau prieš porą metų priimtas įstatymas, draudžiantis prekybos centrams dirbti išeiginėmis ir švenčių dienomis“, – Balsas.lt aiškino Lietuvos paslaugų sferos darbuotojų profesinės sąjungos pirmininkas A. Posochovas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Darbo inspekcija: Darbo kodeksas tai leidžia

Paprašyta pakomentuoti, ar prekybos tinklų sprendimas vasario 16–ąją dirbti kaip įprastą darbo dieną nepažeidžia kokių nors darbo kodekso nuostatų ar juose dirbančių žmonių teisių, Valstybinė darbo inspekcija atsakė:

„Vadovaujantis Darbo kodekso nuostatomis, švenčių dienomis darbą organizuoti leidžiama tuomet, kai atliekami darbai yra būtini gyventojams aptarnauti. Darbas parduotuvėse prilyginamas darbams, skirtiems aptarnauti gyventojus“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų