REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Statistikos departamentas paskelbė, kad ir šiais metais emigracijos mastai nemažėja. Vien per sausį iš šalies oficialiai išvyko 3999 gyventojai.

REKLAMA
REKLAMA

Jei ir toliau bėgančių bus daugiau nei grįžtančių, o mirštančių – daugiau nei gimstančių, dar metų viduryje mūsų Lietuvoje trijų milijonų gali nebelikti.

REKLAMA

„Teigiama tendencija yra tik ta, kad padaugėjo grįžtančiųjų, tačiau jų vis tiek daug mažiau nei išvykstančiųjų“, – konstatavo Statistikos departamento Demografinės ir migracijos statistikos skyriaus vyr. specialistė Liucija Palčiauskienė. Būtent migracija yra pagrindinis veiksnys, lemiantis gyventojų skaičiaus mažėjimą, rašo „Respublika“.

Kodėl emigracijos mastai nemažėja, nors valdžia jau seniai yra deklaravusi sunkmečio pabaigą? Sociologas Vladas Gaidys vardija kelias pagrindines priežastis. Tačiau svarbiausia priežastimi sociologas įvardijo ekonominę šalies situaciją.

REKLAMA
REKLAMA

„Jei žmogus metus ar dvejus negauna darbo, kiek jis Lietuvoje gali kentėti? O net ir turintys darbą, bet, pavyzdžiui, pasiėmę paskolą, nebegali išgyventi dėl mažėjančių algų. Kitiems net už šildymą susimokėti neužtenka pinigų. Daug kas dėl to kaltina valdžią. Pasakysiu banaliai, tačiau ir aš esu įsitikinęs: valdžia turi sukurti sąlygas geriau gyventi Lietuvoje“, – konstatavo V.Gaidys.

Kas trečias lietuvis skursta. Tai ne liūdni paverkšlenimai, o reali statistika. Socialinė atskirtis tarp gyventojų kasmet tik didėja, o vidurinės klasės beveik neliko – tik vargšai ir turtuoliai, sako profesorius habilituotas socialinių mokslų daktaras Algis Šileika.

„Tie, kurie yra sukrovę kultūrinį kapitalą, – pavyzdžiui, mokytojai, didelė meno, kultūros darbuotojų dalis, jaunesnis medicinos personalas, – net nepatenka tarp vidutiniokų. Intelektualai Lietuvoje skursta“, – sako A.Šileika. „Kasmet nelygybė Lietuvoje tik didėja. Ir santykinai Lietuvos piliečiai gyvena vis blogiau. Tie patys „Eurostat“ duomenys rodo, kad socialinė atskirtis Lietuvoje viena didžiausių Europoje,“ – sako A.Šileika. – „Tam, kad skurstančiųjų nedaugėtų, turi vykti tam tikras pajamų perskirstymas. Tačiau jis vyksta tik kapitalo naudai, o ne dirbančiųjų. Kapitalo pajamos auga gerokai sparčiau negu atlyginimai.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų