REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
0
TV3

Svylančios padangos, keliamos dulkės ir variklių riaumojimas - to daugiau nei keturis mėnesius laukė geriausi Lietuvos lenktynininkai ir autosporto aistruoliai.  Išsiilgę adrenalino, sportininkai vėl stojo į kovą dėl čempiono titulo. Pirmasis etapas jau įveiktas: sausio 28-ąją Utenos regiono apylinkėse, kur šurmuliavo greičiausios žiemos lenktynės „Halls Winter Rally 2012“.

REKLAMA
REKLAMA

Deja, sėkmingai startuoti sezono pradžioje lietuviams nepavyko: po ilgos ir intriguojančios kovos lenktynes laimėjo latvio Janio Vorobjovo ekipažas. Antras absoliučioje įskaitoje ir pirmas tarp lietuvių buvo Dominykas Butvilas, dramatiškoje kovoje paskutiniame greičio ruože kiek mažiau nei keturiomis sekundėmis įveikęs estą Kasparą Koitlą.

REKLAMA

Mintimis apie naująjį sezoną skubėjo pasidalinti geriausi šalies lenktynininkai: Vytautas Švedas, Dominykas Butvilas, Ramūnas Čepkauskas, Benediktas Vanagas, Martynas Samuitis, Saulius Girdauskas ir Dovilas Čiutelė.

Debiutuos pasaulio ralio čempionate

Vienas iš greičiausių šalies automobilių ralio lenktynininkų – B. Vanagas pastarosiomis savaitėmis su komanda intensyviai ruošėsi artėjančiame pasaulio ralio čempionato (WRC) etapui, vyksiančiam Švedijoje.

REKLAMA
REKLAMA

B.Vanagui talkins patyrusi šturmanė ukrainietė Irina Kolomeytseva, o ekipažas startuos „Subaru Impreza WRX STI“ automobiliu – tokiu pačiu, kokiu dalyvauja ir Lietuvos ralio čempionate.

Sezonas mums prasideda labai intensyviai – visiškai neseniai organizavome „Halls Winter Rally 2012“, kuriame dalyvavome ir patys. Taip pat pateikėme paraišką dalyvauti WRC Švedijos ralyje, kur turėsime progą pasisemti neįkainojamos patirties ir palyginti savo tempą su greičiausiais pasaulio lenktynininkais“, – pasakojo B. Vanagas. „Tai pirmas mūsų žingsnis į pasaulinio lygmens sporto virtuvę ir pirmasis šių metų tarptautinis etapas. Žinoma, važiuosime visuose Lietuvos ralio čempionato etapuose. Iš viso žiemą mūsų laukia net penki raliai.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Benediktas Vanagas (nuotr. Balsas.lt/Ruslano Kondratjevo)Benedikto Vanago automobilis (nuotr. Balsas.lt/Ruslano Kondratjevo)

Lenktynininkas teigė, kad ekipažo tikslas Švedijoje nėra konkreti pozicija, o veikiau informacijos rinkimas prieš 2013 metų sezoną, kuris, anot jo, žada būti kaip niekad aktyvus. Šio sezono startai WRC neapsiribos Švedija – pasak B.Vanago, 2012 metų planuose yra dar du WRC etapai. Kurie konkrečiai, pasakyti dar anksti, tačiau sportininkas mini, kad greičiausiai tai bus Suomija bei Didžioji Britanija.

Ateitis miglota

Savo pirmuoju startu itin nepatenkintas liko M. Samuitis su naujuoju „Mitsubishi Lancer Evo X“ automobiliu. Buvęs Lietuvos ralio čempionas itin nedrąsiai kalbėjo apie naująjį sezoną: „Viskas priklausys nuo finansų. Kaip sakau - pagal galimybes.“

REKLAMA

Martynas Samuitis (nuotr. Balsas.lt/Ruslano Kondratjevo)Martynas Samuitis (nuotr. Balsas.lt/Ruslano Kondratjevo)

Tuo tarpu, S. Girdaukas vairuojantis „WRC“ automobilį nusiteikęs itin optimistiškai: „Jeigu viskas vyks pagal planą – važiuosime visą čempionatą, bandysime spurtuoti. Galbūt išvažiuosime į Lenkiją į Europos etapą.“

Vienas greičiausių Lietuvos lenktynininkų, vairuojančių galiniais ratais varomą automobilį – D. Čiutelė tikisi šiame sezone įveikti visus etapus: „Važiuosime visuose Lietuvos čempionato etapuose, jeigu leis technika.“ Sportininkas vairuoja, „VAZ 2105 VFTS“ automobilį, kurio greičiu žiūrovai neretai lieka abstulbinti.

REKLAMA

Laukia įtemptas sezonas

Ilgas ir įtemptas sezonas laukia R. Čepkausko: „Dalyvausime, žinoma, Lietuvos čempionate, žiedinėse lenktynėse. Taip pat kai kuriuose Latvijos čempionato etapuose, ilgų nuotolių varžybose. Laukia tikrai labai įdomus sezonas.“

Praėjusių metų Lietuvos ralio čempionas V. Švedas taip pat ruošiasi itin ilgam sezonui: „Tikrai važiuosime Lietuvos ir Latvijos čempionate. Labai tikimės ir norime išvažiuoti bent į vieną pasaulio ralio čempionato etapą. Tikiu, kad atsiras daugiau mus palaikančių žmonių, kurie leis tai padaryti.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vytautas Švedas ir Žilvinas Sakalauskas (nuotr. Balsas.lt/Ruslano Kondratjevo)Vytautas Švedas ir Žilvinas Sakalauskas (nuotr. Balsas.lt/Ruslano Kondratjevo)

Tikslas – pergalės

Praėjusių metų Lietuvos ralio čempionato vicečempionas absoliučioje įskaitoje 23-ejų Dominykas Butvilas šiemet žada nesustoti. Užėmęs antrąją vietą pirmajame šalies ralio etape, lenktynininkas neslepia, kad jėgas išbandyti norėtų pasaulio ralio čempionatuose: „Ateityje jėgas išbandyti norėčiau didesniuose čempionatuose. Sudalyvauti tokiame ralyje, kur galėčiau palyginti savo greitį su pasaulio ralio čempionato dalyviais. Automobiliu kol kas esu labai patenkintas ir jis gerai tinka važiuoti tokio tipo varžybose, tačiau važiuojant į pasaulio čempionatą reiktų ieškoti dar rimtesnės technikos.“

REKLAMA

Dominykas Butvilas ir Renatas Vaitkevičius (nuotr. Balsas.lt/Ruslano Kondratjevo)Dominykas Butvilas ir Renatas Vaitkevičius (nuotr. Balsas.lt/Ruslano Kondratjevo)

D. Butvilas neslepia, kad norint startuoti aukščiausio lygio raliuose finansai lemia viską: „Pasaulio čempionatai vilioja ir net labai. Bet nėra tokių galimybių rimtai išvažiuoti. Norisi sudalyvauti pasaulinio lygio raliuose, bet į tai reikia labai daug investuoti."

Ralyje karjerą pradėjęs 2006-aisiais, kasmet trofėjų kiekį lentynose D. Butvilas didindavo geometrine progresija. Šiemet jis sustoti nežada – praėjusiais metais užimta antroji vieta įpareigoja kartelės nenuleisti žemiau.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų