REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nors tebeplaukia pranešimai apie vis naujas žiauraus Sirijos opozicijos manifestacijų slopinimo aukas, šeštadienį Rusija ir Kinija antrą kartą užblokavo Jungtinių Tautų rezoliuciją šiuo klausimu. Maskvos ir Pekino pozicija sulaukė griežtos kitų JT Saugumo Tarybos narių ir pasaulio visuomenės kritikos.

REKLAMA
REKLAMA

Jau praėjusių metų spalį Rusija ir Kinija pasinaudojo veto teise, priklausančia joms kaip ST nuolatinėms narėms, kai buvo balsuojama dėl Sirijos režimo veiksmus smerkiančios rezoliucijos projekto.

REKLAMA

Dabartiniame projekte, parengtame pagal Arabų Valstybių Lygos (AVL) planą, buvo numatoma, kad Sirijos prezidentas Basharas al-Assadas turi atsistatydinti. Dokumente taip pat buvo smerkiamas Damasko režimas, „nepaliaujamai pažeidinėjantis“ žmogaus teises. Rusijos ir Kinijos veto užblokavo šią rezoliuciją, nors kitos 13 ST valstybių jai pritarė.

„Rusijos ir Kinijos veto pareikalaus sirų tautos kraujo, – pareiškė Nadžis Taidžara (Naji Taijara) iš opozicinės Sirijos nacionalinės tarybos. – Damasko režimas buvo tikras dėl veto ir todėl surengė beprecedentį Homso miesto puolimą“. Sirijos opozicijos atstovai teigia, kad naktį į šeštadienį Homse žuvo mažiausiai 230 žmonių, o dar apie 700 buvo sužeista. Tai buvo kruviniausia iki šiol vyriausybės kariuomenės operacija.

REKLAMA
REKLAMA

Vokietijos atstovas Jungtinėse Tautose Peteris Wittingas pavadino Maskvos ir Pekino veto „gėdingu ir skandalingu“. Jį kritikavo ir Prancūzijos prezidentas Nicolas Sarkozy. „Valstybės, kurios neleidžia JT Saugumo Tarybai pasmerkti kruvinų Sirijos režimo represijų, skatina jį tęsti savo žiaurią politiką“, – sakoma jo pareiškime.

Griežčiausiai reagavo JAV. „Atėjo metas apsispręsti: ar mes norime remti laisvę ir saugumą, ar tapti atsakingais už tolesnius smurto aktus ir kraujo liejimą?“ – pareiškė valstybės sekretorė Hillary Clinton.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pasak JAV atstovės Jungtinėse Tautose Susan Rice, „dvi šalys, galvojančios tik apie savo naudą, pavertė kitas ST nares įkaitėmis“. „Tai tuo labiau gėdinga, kad jos pačios parduoda ginklus Sirijai“, – pridūrė ji.

„Amnesty International“ pavadino Rusijos ir Kinijos veto „nežmonišku ir sukrečiančiu sirų tautos išdavimu“.

Taip pat skaitykite:

Rusija ir Kinija nenori nutraukti smurto Sirijoje?

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų