REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Paliūniškiečiams sušvito viltis dar šiemet į kitą Lėvens pusę keliauti saugiau nei iki šiol – politikai pritarė, kad pinigų naujam tiltui būtų prašoma Automobilių kelių direkcijos.

REKLAMA
REKLAMA

Panevėžio rajono savivaldybės taryba papildė vietinės reikšmės kelių (gatvių) iš Kelių priežiūros ir plėtros programos tikslinio finansavimo bei lėšų rezervo objektų sąrašą dar vienu objektu – pėsčiųjų tiltu per Lėvens upę ir pėsčiųjų taku.

REKLAMA

Pagal šį sąrašą kasmet kreipiamasi į Lietuvos automobilių kelių direkciją ir prašoma finansavimo.

Platinti negalima

Panevėžio rajono savivaldybės Vietinio ūkio skyriaus vyriausiasis specialistas Albertas Činikas sakė, kad galutinį sprendimą dėl finansavimo priims Lietuvos automobilių kelių direkcija. Atsakymą tikimasi žinoti jau kovo pradžioje. Jei finansavimas bus patvirtintas, būtų skubama projektuoti, ir dar šiemet Paliūniškio gyventojai galėtų saugiai vaikščioti per upę. Pasak A. Činiko, žemė, kurioje numatyta nutiesti pėsčiųjų taką ir naują tiltą, yra valstybinė, tad didelių kliūčių neturėtų kilti.

REKLAMA
REKLAMA

Dabar prireikus persikelti per upę keliaujama siauru – maždaug keturių metrų pločio – arkiniu tiltu, kuriame neprasilenkia du automobiliai. Pėstiesiems labai nesaugu, tačiau juo vaikšto daugiau nei penkios dešimtys Paliūniškio pagrindinės mokyklos moksleivių, keliauja ir kiti žmonės.

Bendruomenė jau senokai prašė pagerinti sąlygas.

Pasak A. Činiko, platinti tiltą ar statyti ką nors visai šalia jo negalima – tai yra kultūros paveldo objektas. 1933 metais jį pastatė inžinierius Kazys Germanas. Todėl už kelių dešimčių metrų nuspręsta nutiesti 195 metrų pėsčiųjų taką, kuriuo nuo kelio bus galima nukeliauti prie pėsčiųjų tilto, o jį perėjus, patekti į kitą kelio dalį. Pėsčiųjų tiltas būtų maždaug 35 metrų ilgio. Kiek tai kainuotų, paaiškėtų parengus projektą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Saugumo trūksta

„Širdis jaučia, kad pajudės reikalas“, – tikisi Karsakiškio seniūnė Nijolė Gaižiūnienė.

Ji sako, kad daug paliūniškiečių gyvena pietinėje gyvenvietės dalyje, vadinamoje Naujuoju Paliūniškiu. Čia atvykusios jaunos šeimos pasistatė namus ir turi daug mokyklinio amžiaus vaikų. Kai kurie važiuoja mokykliniu autobusu, tačiau daug moksleivių kas rytą kulniuoja į mokyklą pėsčiomis. Tačiau per tiltą eiti nesaugu ne vien jiems, bet ir suaugusiesiems. Nemaža dalis per tiltą traukia į paštą, biblioteką ar medicinos punktą. Taip pat nemažai žmonių dirba Paliūniškyje esančiose įmonėse, tad nori nenori bent porą kartų per dieną tenka pėdinti nesaugia trasa.

REKLAMA

„Važiuojant automobiliu baugoka – sutiksi ar nesutiksi kitą automobilį, o čia pėstieji. Ne vienas žmogus yra skundęsis, kaip nemalonu eiti per tiltą. Duok Dieve, kad apie nelaimes nesame girdėję“, – pasakoja seniūnė.

N. Gaižiūnienė prisiminė, kad bendruomenė naujo pėsčiųjų tilto prašo jau bene dešimtmetį, gyventojai yra rinkę parašus. Kodėl nieko iki to laiko nebuvo padaryta, negalėjo tiksliai atsakyti, tačiau manė, kad viskas susiję su pinigų trūkumu.

Karsakiškis turi ir daugiau įsisenėjusių bėdų. Jau daug metų kalbama apie aplinkkelio tiesimą. Jį nutiesus, karsakiškiečiai lengviau atsikvėptų – sumažėtų transporto srautas, tikimybė būti nutrenktiems automobilio, neliktų triukšmo ir kt. Radus būdą, kaip mažiausiai pakenkti saugomai gamtai, darbai vis tiek nepajudėjo dėl pinigų stygiaus. N. Gaižiūnienės žiniomis, projektavimo darbams pinigų skirta ir jau rengiamas projektas.

„Mane patikino, kad jie yra. Labai nesitiki. Kai pradės išpirkinėti gyventojų sklypus, tikriausiai tik tada patikėsiu“, – sako seniūnė.

Daiva SAVICKIENĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų